Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki. Dikke kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Zonde, want deze hartige Japanse pannenkoek is heerlijk én een ideale kliekjesmaaltijd. 

Een okonomiyaki is een hartige pannenkoek met vlees of vis, soms nog uitgebreid met noedels en een gebakken ei. In Japan wordt de okonomiyaki vaak aan tafel voor je bereid, maar het is ook typische streetfood. Het is een heerlijk gerecht en omdat je er verschillende soorten groenten, vlees en vis voor kunt gebruiken is het een ideale manier om je koelkast leeg te eten. Okonomiyaki betekent niet voor niets zoals jij wil (okonomi) en gegrild (yaki).

Osaka is de bakermat van de okonomiyaki is, maar er is ook een Hiroshima variant. Bij die laatste worden noedels toegevoegd. De Osaka variant is iets makkelijker te maken. Zo’n hartige Japanse pannenkoek – of Japanse pizza, zoals hij ook wel eens genoemd wordt – wordt afgetopt met speciale okonomiyaki-saus en Japanse mayonaise (Kewpie). Beide zijn te koop bij de toko, maar wij maken ze gewoon zelf.

Zo maak je okonomiyaki-saus 

Voor de okonomiyaki-saus meng je 4 eetlepels tomatenketchup met 1/2 eetlepel worcestershiresaus, 1/4 theelepel Dijon mosterd, 2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn), 1 eetlepel bruine suiker en een theelepel lichte sojasaus. Verwarm dit tot de suiker is opgelost en laat dan nog 3 minuten pruttelen. Laat afkoelen en je saus is klaar voor gebruik. 

Wat zit er in een okonomiyaki?

Een okonomiyaki bevat in ieder geval kool, bloem en dashi. Officieel gebruik je speciale okonomiyaki-bloem om deze hartige pannenkoek te maken. Dat is een gekruide bloem die je in de toko kunt vinden. Maar je kunt ook gewone bloem nemen. Voeg dan eventueel wat extra rettich toe voor de smaak. Dashi is een bouillon die wordt getrokken van kombu (een bepaald soort zeewier) en katsuobushi (bonito vlokken oftewel gedroogde tonijn). Je vindt het bij de toko en de betere supermarkt (ook in poedervorm). Welke ingrediënten je verder kiest is helemaal aan jou. Bekende combinaties zijn:

  • Garnalen, maïs en bosui
  • Rundvlees, gegrilde uien en kimchi (gefermenteerde groenten)
  • Varkensvlees, erwtjes en taugé
  • Een combinatie van zeevruchten (octopus, garnalen en inktvis bijvoorbeeld)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

4 januari 2020
: 2
: 10 min
: 10 min
: 20 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 300 gram witte kool
  • 160 ml dashi (of visbouillon)
  • 100 gram okonomiyaki-bloem
  • 1 eetlepel panko (Japans paneermeel)
  • 4 cm daikon (rettich)
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels gebakken uitjes
  • 6 plakken bacon
  • Okonomiyaki-saus
  • Japanse mayonaise (Kewpie)
  • Bonito flakes (optioneel)
  • Aonori (vlokjes gedroogd zeewier, optioneel)
  • Zonnebloemolie
Bereiding
  • Stap 1 Meng de bloem met de dashi en de helft van de eieren tot een glad beslag. Voeg de panko toe en meng goed door. Schil en rasp de daikon en voeg de rasp toe aan het beslag. Snijd met een mandoline de witte kool in reepjes. Snijd de bosuitjes in ringen. Meng de kool, bosuitjes en gebakken uitjes door het beslag.
  • Stap 2 Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat zonnebloemolie toe. Giet het beslag in de pan en zorg dat het mooi is verdeeld
  • Stap 3 Tik de rest van de eieren erboven kapot.
  • Stap 4 Verdeel de plakken bacon over de eieren en doe een deksel op de pan. Laat ongeveer 3 minuten met rust en keer de pannenkoek dan om.
  • Stap 5 Bak de andere kant ook tot de pannenkoek helemaal gaar is.
  • Stap 6 Verdeel de okonomiyaki-saus en de Japanse mayonaise erover en bestrooi eventueel met aonori en bonito flakes.

Tip: voeg aan dit recept ook eens gamba’s en droge worst toe. 

 

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Groentetaart met broccoli en spinazie

Groentetaart met broccoli en spinazie

Makkelijk en lekker: een quiche kan altijd. Deze hartige groentetaart met broccoli en spinazie is om je vingers bij op te eten.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *