Deze caesarsalade met rivierkreeftjes is een makkelijke lunch-to-go. En het kost je maar een kwartiertje om ‘m te maken! Hij smaakt trouwens gewoon thuis aan de eettafel ook prima.
Leuk weetje: de klassieke caesarsalade werd per ongeluk bedacht door chefkok Caesar Cardini. Het was druk in zijn restaurant en daardoor waren meerdere ingrediënten voor zijn normale salades op. Hij flanste daarom maar een vegetarische salade in elkaar met wat hij nog wél in huis had en voilà: de caesarsalade was geboren en bleek een groot succes.
Caesarsalade: officieel vlees noch vis
Zoals gezegd zat er in die eerste klassieke salade dus vlees noch vis. Wat er wel in zat? Knoflook, gekookt ei en worcestersauce. Tegenwoordig wordt er ook vaak avocado, kip en spek toegevoegd. Maar de allereerste caesarsalade was dus vegetarisch.
Ideaal om te experimenteren
Maar goed: de ontstaansgeschiedenis maakt dit natuurlijk de ideale salade om een beetje mee te experimenteren. En dat is precies wat Charlotte de Jong in haar nieuwe boek Charlie’s Kitchen heeft gedaan. Zij bedacht deze caesarsalade met rivierkreeftjes en wij mogen hem met je delen.
Je kunt hem de avond van te voren maken, als je de avocado pas de volgende morgen toevoegt. De dressing serveer je sowieso apart als je deze salade meeneemt voor op je werk. Anders worden de croutons zompig en verlept je caesarsalade vroegtijdig.

Caesarsalade met rivierkreeftjes in a jar
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 2 2 Eieren (hardgekookt, gepeld en gehalveerd)
- 1 el olijfolie +
- 2 tl olijfolie
- 150 g rivierkreeftjes
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 4 tl Provencaalse kruiden
- 1 krop romainesla
- 10 cherrytomaatjes (gehalveerd)
- ½ avocado (zonder schil, in dunne repen)
- 2 el Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 volkoren boterham
- 2 el magere kwark
- 1 el mayonaise
- 1 el vers gehakte peterselie
- Worcestersauce
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en roerbak de rivierkreeftjes met ½ teen knoflook en 2 theelepels Provencaalse kruiden 3 minuten. Schep uit de pan in een kom en zet apart.
- Snijd de boterham in blokjes en bak deze in een koekenpan met 2 theelepels olijfolie en 2 theelepels Provencaalse kruiden tot ze knapperig zijn.
- Meng voor de dressing de resterende knoflook, de kwark, de mayonaise, peterselie, een scheutje worchestersauce en wat peper en zout door elkaar.
- Meng in een schaal de sla, tomaatjes, avocado, rivierkreeftjes, eieren en croutons. Verdeel over twee mason jars en garneer met de Parmezaanse kaas. Serveer de dressing apart.
Tip: deze salade is ook heerlijk met garnalen!
En ben je saladefan? Probeer dan zeker deze bietjessalade met ei en geitenkaas of maak deze heerlijke slanke broccolisalade met avocado, komkommer en ei.