Appel-rozijnen-limoentulband

Appel-rozijnen-limoentulband

Soms heb je zin om iets bijzonders te bakken. Dan is deze appel-rozijnen-limoentulband precies wat je zoekt. Hij ziet er spectaculair uit en is makkelijker te maken dan je denkt.

Een gewone huis-tuin-en-keuken appeltaart is natuurlijk heerlijk, wij bakken hem regelmatig. Maar er zijn van die momenten dat je iets anders op tafel wil zetten, gewoon omdat het kan. Deze heerlijke appel-rozijnen-limoentulband uit het nieuwste bakboek van Heel Holland Bakt bijvoorbeeld. Hij ziet er prachtig uit, smaakt heerlijk en is helemaal niet moeilijk te maken. 

Legende van de drie koningen

Een tulband is zo’n cake die veel mensen alleen rond kerst op het menu zetten. En dan het liefst in de klassieke vorm, met rozijnen. Lekker, maar niet heel bijzonder. De naam van deze cake verwijst overigens naar het oosterse hoofddeksel waar het gebak een beetje op lijkt. De legende wil dat de drie koningen na hun bezoek aan het kindje Jezus in Bethlehem de Elzas bezochten. Ze werden daar zo hartelijk ontvangen dat ze als dank een cake bakten, met behulp van hun hoofddeksel. Het resultaat? De allereerste tulband ooit, een ronde cake met een gat in het midden. 

Appel-rozijnen-limoentulband zonder appels

Bij gebrek aan een tulband, gebruiken wij gewoon een tulbandblik. Je hebt ze in vele maten en vormen, meestal met een diameter van 20-25 centimeter. Deze prachtige gouden tulbandvorm van Nordic Ware is een van onze favorieten.

Voor deze appel-rozijnen-limoentulband gebruiken we in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen verse appels, maar appelcider en appelmoes. Appelmoes is een goede suikervervanger, zeker als je ongezoete moes gebruikt. De smaak is redelijk neutraal en je kunt er ook brownies of een cake mee bakken – deze heerlijke appelmoescake bijvoorbeeld; of een lekkere carrotcake. De appelmoes zorgt voor smeuïgheid, maar desalniettemin is deze appel-rozijnen-limoentulband toch best een stevige cake. En lekker. Dat is hij natuurlijk ook. 

appel-rozijnen-limoentulband van Heel Holland Bakt

Appel-rozijnen-limoentulband

Een heerlijke tulband die ook nog eens spectaculair oogt (maar makkelijker te maken is dan je denkt).
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Taart, cake en koekjes
Keuken Hollands
Porties 12 personen

Equipment

  • Tulbandvorm van 2 liter
  • Handmixer
  • Zeef

Ingrediënten
  

  • 4 eieren (L)
  • 100 g blanke rozijnen
  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 100 g volkorenmeel
  • 1 el kaneel
  • 1½ tl bakpoeder
  • 1½ tl baksoda
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 250 ml appelcider (bijv. Apple Bandits), op kamertemperatuur
  • 175 g appelmoes
  • 150 g poedersuiker
  • 250 g ruwe rietsuiker
  • 2 limoenen
  • Mespunt zout
  • Boter of bakspray (om in te vetten)

Instructies
 

  • Doe de rozijnen in een kommetje met heet water en laat weken tot gebruik. 
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. 
  • Vet de tulbandvorm in met boter of bakspray. Bestuif met bloem en schud de overtollige bloem eruit.
  • Zeef bloem, meel, kaneel, bakpoeder, baksoda en zout boven een kom. 
  • Klop in een andere kom de rietsuiker met de eieren met de handmixer lichtgeel en luchtig, tot de suikerkristallen (bijna) helemaal zijn opgelost.
  • Schenk in een dunne straal met de mixer op de laagste stand eerst de olie en dan de appelcider bij de eieren.
  • Laat de rozijnen uitlekken, dep droog met keukenpapier en bestuif met een beetje bloem (dat voorkomt dat ze naar de bodem zakken).
  • Rasp de groene schil van 1 limoen en pers de vrucht uit.
  • Mix kort de appelmoes met limoenrasp en -sap en de rozijnen door het eierbeslag. 
  • Klop als laatste het bloemmengsel kort door het beslag, stop zodra alle ingrediënten gemengd zijn
  • Schenk het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in circa 50 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Als een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake circa 20 minuten in de vorm afkoelen, stort de cake op een rooster en laat verder afkoelen. 
  • Rasp ondertussen de groene schil van de andere limoen en pers die ook uit. 
  • Meng het limoensap met de poedersuiker en voeg indien nodig nog 1 of 2 eetlepels heet water toe. Roer tot een dik, bijna taai glazuur. 
  • Schenk het glazuur over de cake en bestrooi met de limoenschil.
Trefwoord cake, gebak, tulband
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Het recept voor deze appel-rozijnen-limoentulband komt uit het boek Heel Holland bakt appeltaart – de lekkerste bakrecepten voor appel… & peer. In dit nieuwste bakboek van Heel Holland Bakt – voor de beginnende en gevorderde bakker – vind je de allerlekkerste appeltaartrecepten op een rij, om zelf thuis te bakken. Van oma’s ouderwets lekkere appeltaart, appel-koskosrepen en peren-miso-karameltaartjes tot de allermooiste showstopper: appel-rabarber-meringuetaart. De mooiste grote en kleine baksels met appel en soms peer. 

Recept & Foto: Heel Holland Bakt Appeltaart.


Related Posts

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Oliebollen bakken in de airfryer, kan dat? Jawel hoor. Het is niet alleen heel makkelijk, maar ook een stuk gezonder dan oliebollen in olie bakken, want je hebt maar één eetlepel olie nodig.

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Eind december staat half Nederland traditiegetrouw in de keuken om kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes te bakken. Wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? En hoe maak je de lekkerste?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept