De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert eieren met het stempel 3-ES-4624944A niet te eten. De NVWA heeft van deze partij eieren uit Spanje vastgesteld dat het salmonella-eieren zijn.
Omdat de Salmonella aan de buitenkant op de schaal is aangetroffen, is het belangrijk de handen te wassen na het aanraken van deze salmonella-eieren.
De salmonella-eieren zijn, voor zover op dit moment bekend, geleverd aan toko’s, buurtsupermarkten en marktkramen. Hiernaast is ook geleverd aan horecagelegenheden, die ze mogelijk verder verwerkt hebben in verschillende gerechten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze eieren ook in de grotere supermarktketens terecht zijn gekomen.
Op dit moment is nog onduidelijk uit hoeveel salmonella-eieren de teruggehaalde partij bestaat en is de afzet van alle eieren nog niet in beeld.
Het eten van een product met de salmonellabacterie kan, indien niet door en door gegaard, koorts, buikpijn en diarree veroorzaken binnen 6-48 uur na consumptie. Vooral voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een lage weerstand en zwangere vrouwen. Raadpleeg je (huis)arts voor meer informatie als je na het eten van eieren gezondheidsklachten hebt.
Dit is een nieuwsbericht van 29-08-2019, foto via NVWA.