Fins onderzoek: ‘Eieren verminderen risico op dementie’

Fins onderzoek: ‘Eieren verminderen risico op dementie’

Finse onderzoekers hebben ontdekt dat fosfatidylcholine – een voedingsstof die met name in eieren en vlees te vinden is – een positieve invloed op cognitieve functies heeft en het risico op dementie verlaagt.

Het onderzoek is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.

28 procent minder risico op dementie

Wetenschappers van de Universiteit van Oost-Finland ontdekten dat mannen met de meeste fosfatidylcholine  in hun dieet een 28 procent lager risico hebben op dementie en het afnemen van cognitieve vaardigheden, vergeleken met mannen die veel minder van deze voedingsstof binnen kregen. De eerste groep mannen scoorden aanzienlijk beter in testen waarin naar hun geheugen en taalvaardigheid gekeken werd. Hogere levels van choline en fosfatidylcholine werden ook gelinkt aan betere scores in diverse cognitieve testen. 

Eieren zijn rijk aan fosfatidylcholine.

“Ons onderzoek is eigenlijk het tweede deel van een studie die we al in 2017 publiceerden”, vertelt Maija Ylilauri student aan de universiteit en een van de onderzoekers aan FoodNavigator. “In die studie ontdekten we al dat mensen die meer eieren aten, beter scoorden in bepaalde cognitieve tests. Om te ontdekken hoe dat komt, keken we nu specifiek of de voedingsstof choline hiervoor verantwoordelijk is. Eieren zijn rijk aan choline, met name het cholinederivaat fosfatidylcholine.”

Kuopio onderzoek

De basis voor beide studies is data uit Finlands grootst lopende onderzoek naar risicofactoren van hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Deze zogenoemde Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study ging in 1984 van start en loopt waarschijnlijk tot 2052.

Bij de start van het Kuopio onderzoek analyseerden wetenschappers de gegevens van ongeveer 2500 mannen tussen de 42 en 60. Ze keken naar hun eetpatroon, leefstijl en gezondheid in het algemeen. Die data werd gecombineerd met hun ziekenhuisgegevens, medicijngebruik en eventuele doodsoorzaken gedurende de daaropvolgende 22 jaar. Daarnaast werd in 1988 bij ongeveer 500 van deze mannen  onderzocht wat de staat was van hun cognitieve vermogen en geheugen. 337 van hen ontwikkelden later in hun leven dementie, zo bleek uit de vervolgonderzoeken.

Andere voeding verklaart positieve resultaten fosfatidylcholine niet

Er werd in meest recente studie ook expliciet gekeken of andere leefgewoontes en voedingskeuzes de gevonden positieve resultaten van hogere fosfatidylcholinelevels zouden kunnen verklaren, maar die werden niet gevonden. De grootste bronnen van fosfatidylcholine bleken eieren (39 procent) en vlees (37 procent). Ook met met het gen Apolipoproteïne E 4 (ApoE4) werd rekening gehouden. ApoE4 is erfelijk en verhoogt het risico op Alzheimer. Het komt in Finland extreem vaak voor: een derde van de bevolking is drager. Maar ApoE4 bleek geen invloed te hebben op de uitkomsten van de studie. 

Alzheimer

“De Ziekte van Alzheimer is een van de grootste veroorzakers van dementie en daar lijden wereldwijd zo’n 50 miljoen mensen aan. Tegen Alzheimer is nog steeds geen geneesmiddel gevonden. Elk beetje informatie dat we vinden, kan uiteindelijk helpen om de start van dementie te remmen en de ziekte uiteindelijk misschien zelfs te voorkomen”, zegt Ylilauri. 

Allemaal meer vlees en eieren?

Moeten we dan nu allemaal meer eieren en vlees gaan eten om dementie te voorkomen?  Ylilauri vindt van niet. “Het is niet nodig om ineens overmatig veel eieren of vlees te gaan eten. Om echte conclusies te kunnen trekken is er nog veel meer onderzoek nodig. Je doet er goed aan de gewone voedingsrichtlijnen te volgen en gezond en gevarieerd te eten. Alleen voeding is niet genoeg om dementie te voorkomen. Ook breinoefeningen, niet teveel alcohol en het voorkomen van verwondingen aan je hoofd spelen mee.” 

Eerder Fins onderzoek toonde al aan dat het veilig voor je hart is om iedere dag een eitje te eten.

Dit is een nieuwsbericht van 10-08-2019. Bronnen: American Journal of Clinical Nutrition, ScienceDaily, FoodNavigator, foto via Isorepublic.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.