Onderzoek fipronil-affaire loopt nog steeds

Onderzoek fipronil-affaire loopt nog steeds

Het strafrechtelijk onderzoek naar de fipronil-affaire loopt – ruim twee jaar na de aanhouding van de twee bestuurders van Chickfriend – nog steeds. Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of het tot een strafzaak komt.

Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. uit Nederhemert worden met hun bedrijven Chickfriend en Chickclean verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het gebruik van het middel fipronil in stallen met leghennen. Ze zaten van augustus tot medio oktober 2017 vast. Op verzoek van de verdediging worden nog getuigen gehoord.

Aparte fipronilzaak in België

Een Nederlandse handelaar in fipronil uit Uden is ook nog verdachte in de Nederlandse strafzaak, aldus het OM. Naar andere verdachten wordt nog onderzoek gedaan. Voor alle verdachten geldt dat de beslissing om ze te vervolgen pas wordt genomen als het onderzoek is afgerond.Een Belgische toeleverancier die in dit onderzoek ook als verdachte is aangemerkt, wordt in België berecht. Daar loopt een aparte strafzaak tegen Belgische verdachten.

Boeren voelen gevolgen fipronil-affaire nog steeds

Eierboeren lijden nog steeds onder de gevolgen van de fipronil-crisis uit 2017.Veel boeren huurden de twee betrokken ondernemingen toentertijd in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. Daarna werden er fipronil-resten in de eieren aangetroffen, waarna deze fipronil-eieren vernietigd moesten worden. Chickfriend en Chickclean staan nog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze zijn echter niet meer werkzaam binnen de pluimveesector, zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders in het AD.

Boeren verwachten volgens haar weinig van de strafzaak. “De schade wordt geschat tussen de 100 en 150 miljoen euro. De verdachten worden gezien als een kale kip: daar valt niets te halen.”

Lees ook: Kunnen mijn eieren antibiotica bevatten?

 

Nieuwsbericht van 09-09-2019. Bron: Algemeen Dagblad, foto Pixabay.


Related Posts

Coop roept eieren terug

Coop roept eieren terug

Coop roept klanten op bij hen gekochte scharreleieren met het 3 sterren Beter Leven-keurmerk terug naar de winkel te brengen. Dit omdat de houdbaarheidsdatum niet klopt.

Mysterie: waar zijn de kleine eierdozen in de supermarkt gebleven?

Mysterie: waar zijn de kleine eierdozen in de supermarkt gebleven?

Wij hebben er niet zo’n last van, maar voor mensen die minder eieren eten is het wellicht wél vervelend: in de meeste supermarkten worden geen kleine eierdozen met vier eieren meer verkocht. Hoe komt dat?