Het eten van rood en bewerkt vlees vergroot het risico op vroegtijdig overlijden, zo waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Zij raden aan om in plaats van rood vlees liever eieren, vis en noten op het menu te zetten. Deze gezonde proteïnen kunnen je leven juist verlengen.
De wetenschappers baseren hun advies op een nieuwe onderzoek dat de eetgewoonten van maar liefst 81.000 Amerikanen onder de loep nam. De studie werd onlangs gepubliceerd in the British Medical Journal (BMJ).
Het onderzoek
De respondenten moesten aangeven hoeveel ze over een periode van 8 jaar gemiddeld jaarlijks van een bepaalde voedselgroep aten. Hierbij werd onder andere gekeken naar de inname van rood en bewerkt vlees. Onder rood vlees wordt rund-, varkens en lamsvlees verstaan. De term rood vlees verwijst naar de rauwe kleur van het product. Salami, pate en ham vallen er dus ook onder. De term bewerkt vlees verwijst naar vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of op een andere manier zijn geconserveerd. Dit geldt voor bijna alle vleeswaren.
Er werd ook gekeken naar de consumptie van eieren, noten, vis, volkorengranen, peulvruchten en kip en kalkoen gedurende die periode.
8 procent meer kans op overlijden door rood vlees
Uit het onderzoek bleek dat mensen die de laatste acht jaar dagelijks een halve portie rood vlees per dag extra aten, het risico om de daarop volgende 8 jaar te komen te overlijden gemiddeld 10 procent hoger was. Onderzoekers hanteren als definitie van een ‘portie’ 85 gram gebakken vlees (een stukje ter grootte van een pak kaarten), één worstje of twee plakken bacon of ander bewerkt vleesbeleg. Een halve portie is dus 42,5 gram gebakken vlees, een half worstje of één plakje bacon. Het risico bleek 9 procent hoger bij onbewerkt vlees en liep op tot 13 procent bij bewerkt rood vlees.
8 procent minder risico op overlijden door eieren
Mensen die rood en bewerkt vlees grotendeels van hun menu schrappen en meer gezonde proteïnen uit eieren, kip, vis en noten halen, verkleinen hun overlijdensrisico juist, zo ontdekten de wetenschappers. Respondenten die de inname van rood vlees verminderden en tegelijkertijd meer noten aten, verlaagden het risico op overlijden in de daaropvolgende 8 jaar met 19 procent.
Een keer per week een portie rood vlees vervangen door vis vermindert het risico met 17 procent, vervangen door volkorengranen verlaagt het risico met 12 procent en door gevogelte (zonder vel) met 10 procent. Switchen naar peulvruchten scheelde ook 10 procent, vervangen door eieren verlaagt het overlijdensrisico met 8 procent en door groenten tenslotte 6 procent.
De studie bevestigt de uitkomsten van eerdere onderzoeken dat rood en bewerkt vlees de kans op (darm)kanker, hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2 vergroot. “De link met het overlijdensrisico is groter bij het eten van bewerkt rood vlees dan bij onbewerkt rood vlees. Het eten van minder vlees en het verhogen van de eiwitinname door het eten van noten, eieren, gevogelte, vis en peulvruchten gedurende 8 jaar geeft een duidelijke afname in de sterftekans voor de daaropvolgende 8 jaar,” aldus de wetenschappers.
“De keuze voor een andere eiwitbron zoals eieren en vis en het eten van plantaardige voeding zoals volkorengranen en groenten kunnen levensverlengend werken”, concluderen de onderzoekers.
Nieuwsbericht van 13-06-2019, bron: British Medical Journal, foto via Freepik.