Steeds meer mensen zetten een paasboom. Meestal gaat het daarbij om een bos wilgentakken of krulhazelaar in een grote vaas met allerlei kleurige paasversieringen, zoals uitgeblazen eieren. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Is er een vaste dag om de paasboom op te zetten? En moet je een paasboom water geven?
Het opzetten van een paasboom is een overblijfsel uit de heilige-boom cultus van de Germaanse periode, rond het begin van onze jaartelling. Sommige bomen werden in die tijd als heilig gezien en de Germanen kwamen bij die bomen bijeen om te bidden en soms ook te offeren. De traditie van de paasboom is feitelijk een overblijfsel van de verering van de meiboom, waarmee het begin van de lente gevierd werd. Meer nog dan de aanloop naar Pasen, zie we de paasboom als een soort voorjaarsboom. Eieren passen daar natuurlijk naadloos in, als symbool voor nieuw leven.
Wanneer moet je een paasboom zetten?
Sommige mensen houden Palmzondag – ook wel Palmpasen genoemd – aan als datum om de paasboom te zetten. Dat is de laatste zondag van de vastenperiode (de zondag vóór Pasen) en het begin van de zogenoemde Goede week, waarbij aan het begin van de heilige mis palmtakken worden gezegend. Er is echter geen officiële datum om de paasboom te zetten. Ook niet om hem te verwijderen trouwens. De meeste mensen laten hem twee tot drie weken staan, zelfs na Pasen.
Welke takken kies je?
Uit praktisch oogpunt kiezen we tegenwoordig voor krulwilgentakken of takken van de krulhazelaar in een grote vaas in plaats van een echte boom. De ultieme paasboom heeft dus die gekrulde takken, eventueel met groene knoppen en soms zelfs al wat frisse lenteblaadjes. Soms worden ze gemengd met wilgenkatjes, om het iets meer aan te kleden. Je kunt paastakken kant-en-klaar kopen of uit je tuin halen. Kies een stevig vaas voor de gekrulde takken, want zeker met paasdecoratie kunnen ze behoorlijk zwaar worden. Een relatief lichte vaas geef je wat meer stabiliteit door knikkers, grind of steentjes onderin te leggen. Dat staat ook nog eens leuk. Overigens is het ook mooi om één grote paastak voor het raam of boven een tafel op te hangen en te versieren. Het mooiste effect krijg je als je de tak horizontaal ophangt aan twee of drie vissnoeren. Neem in dat geval de krulhazelaar, die heeft geen water nodig.
Wat kun je in de paasboom hangen?
Dan is het de bedoeling dat de takken vrolijk aangekleed worden. Het is leuk om daarvoor samen met de kinderen versieringen te knutselen en eieren uit te blazen. Sommige mensen hangen alleen chocolade-eitjes in de boom, waarbij kinderen er dan iedere dag eentje mogen. Let er in dat geval wel op dat een eventuele hond niet bij de boom kan komen. Chocolade is giftig voor honden. Als het je snel te bont wordt, kun je één of twee kleuren uit je interieur in de boom laten terugkomen. Maar je kunt een paasboom natuurlijk zo uitbundig versieren als je zelf wilt. Denk aan:
- Uitgeblazen eieren, in vrolijke kleuren
- Chocolade eieren
- Glazen eieren
- Kleine, gele chenille kuikentjes
- Kleine paaskoekjes
- Vrolijke strikken
- Veertjes in allerlei frisse kleuren
- Grote en kleine kralen, los of aan een ketting
- Vlinders die op te takken zitten
- Houten paasfiguurtjes zoals paashazen
- Kunstbloemen
- Echte bloemen in kleine bolvaasjes of flesjes
Moet je een paasboom water geven?
Er geldt geen minimum- of maximumtemperatuur voor een paasboom. Het is wel verstandig het waterpeil in de gaten te houden. Salixtakken, zoals wilgentakken officieel heten, kunnen vrij veel water drinken. Als je je paasboom water geeft, blijven de takken drie tot vier weken goed op vaas. Ze zullen dan ook wortels krijgen. De krulhazelaar krijgt geen wortels, maar het water kan ook geen kwaad.
Leestip: waarom blijven geverfde, gekookte eieren zo lang goed?
Foto via Shutterstock.