Zelf maken: Ikea’s Zweedse gehaktballetjes

Zelf maken: Ikea’s Zweedse gehaktballetjes

De coronacrisis zorgt ervoor dat we veel moeten missen… Contact met familie en vrienden, even een bioscoopje pakken én de Zweedse gehaktballetjes van Ikea. Daarom heeft de meubelgigant het recept van de beroemde köttbullar vrijgegeven.

Ikea. Hét woonwarenhuis waar je altijd meer koopt dan de bedoeling was. Maar mensen gaan er niet alleen heen voor de meubels; ook de Zweedse gehaktballetjes – de beroemde köttbullar – zijn voor veel van hen een reden voor een tripje naar de Ikea. En omdat veel filialen dicht zijn vanwege het coronavirus moeten we die beroemde Zweedse balletjes missen. 

Daar heeft Ikea een oplossing voor bedacht: ze hebben het recept van hun befaamde Zweedse gehaktballetjes vrijgegeven. “We weten dat sommige klanten onze gehaktballen missen” verklaart Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelgigant. “Thuis blijven kan moeilijk zijn, maar we willen op deze manier helpen het leven van iedereen een beetje makkelijker en aangenamer te maken. Smakelijk, of smaklig måltid, zoals we in Zweden zeggen!”

Zweedse gehaktballetjes (köttbullar)

21 april 2020
: 4
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • Voor de gehaktballetjes:
  • 1 ei
  • 500 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook (geplet of fijngesneden)
  • 100 g broodkruimels
  • 5 eetlepels volle melk
  • zout en peper
  • Voor de saus:
  • scheutje olie
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijonmosterd
Bereiding
  • Stap 1 Meng het runder- met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het met zout en peper.
  • Stap 2 Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een bord. Dek dit af en laat de Zweedse gehaktballetjes twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
  • Stap 3 Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Voeg er voorzichtig de balletjes aan toe. Bak ze tot ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn.
  • Stap 4 Doe de Zweedse gehaktballetjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.
  • Stap 5 Smelt ondertussen de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Voeg daarna dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
  • Stap 6 Serveer de köttbullar met je favoriete aardappelen – puree, frietjes of gekookte aardappelen.

Bouwplaat Zweedse gehaktballetjes Ikea

 

Lekker? Probeer dan ook deze Filipijnse kwek-kwek balletjes eens!

 

Foto: Köttbullar door Marco Verch under Creative Commons 2.0


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *