Asperges: de meeste mensen vinden ze heerlijk. We noemen ze niet voor niets ‘ het witte goud’. Deze combinatie van witte asperges met gerookte zalm en zelfgemaakte dille-hollandaisesaus staat in een half uurtje op tafel. Om van te watertanden!
Asperges worden vaak op de traditionele manier gegeten, met aardappeltjes, ham en ei. Maar deze groente is juist ideaal om mee te variëren. Zo zijn asperges een goed duo met gerookte zalm. Een beetje dille-hollandaisesaus maakt dit gerecht echt af. Sommige mensen vinden deze saus lastig om te maken, omdat hollandaisesaus uit elkaar kan vallen als de eidooier te warm wordt. Om dit te voorkomen, voegen we een eierdopje water toe.
Witte asperges met gerookte zalm en dille-hollandaisesaus
Ingrediënten
- 16 witte asperges
- 4 plakjes gerookte ham
- 250 gram roomboter
- 3 eidooiers
- 2 eierdopjes droge witte wijn
- 1 eierdopje water
- Citroensap
- 3 eetlepels verse dille, gehakt
- Paar takjes verse dille
- Peper en zout
Bereiding
- Stap 1 Schil de asperges en verwijder de harde uiteinden. Leg ze in een pan met koud water en verhit op zacht vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en neem van het vuur. Laat de asperges nog 5 tot 10 minuten garen in het hete water, tot ze beetgaar zijn. Schep ze dan uit de pan en laat ze uitlekken.
- Stap 2 Smelt voor de saus de boter in een steelpannetje op zacht vuur. Schep eventuele witte melkdeeltjes die komen bovendrijven eraf met een schuimspaan. Houd de boter even warm op zacht vuur of au-bain-marie.
- Stap 3 Doe de eidooiers in een andere pan en voeg twee eierdopjes droge witte wijn en een eierdopje water toe. Klop dit mengsel schuimig. Zet de pan op zacht vuur en blijf kloppen tot je een lichte, schuimige saus krijgt.
- Stap 4 Schenk de gesmolten boter langzaam bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen met de garde. Voeg de gehakte dille toe en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
- Stap 5 Verdeel de plakjes gerookte zalm en de asperges over vier borden. Doe er wat saus bij en garneer met een beetje dille.
Foto via Shutterstock.