Asperges op z’n Limburgs

Asperges op z’n Limburgs

Iedereen heeft zo z’n eigen favoriete manier om asperges te eten. En over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Maar stiekem gaat er niets boven de klassieke asperges met botersaus, eieren en ham. Lekker met gekookte krieltjes: op z’n Limburgs dus.

Zorg ervoor dat je asperges van dezelfde dikte koopt, zo garen ze gelijk. Asperges garen het gemakkelijkst als er voldoende vocht in zit. Leg ze daarom voor bereiding altijd een half uurtje in een bak met koud water. Eerst een stukje van de onderkant afsnijden, dan neemt de asperge nog makkelijker vocht op. De kooktijd kan iets variëren. Reken voor witte asperges – afhankelijk van de dikte – op 10 à 15 minuten. Echte Limburgers eten deze asperges het liefste met gekookte ham. Maar met rauwe ham kan het ook.

Asperges op z'n Limburgs (met botersaus, ham, aardappelen en ei)

8 april 2018
: 4
: 30 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 1 à 1½ kilo witte asperges
  • 500 gram krielaardappels
  • 4 eieren
  • 250 gram rauwe ham of achterham
  • 125 gram roomboter
  • 35 gram bloem
  • 5 deciliter vleesbouillon (van een tablet)
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper
  • Mespunt suiker
  • Verse peterselie (voor de garnering)
Bereiding
  • Stap 1 Schil de asperges en kook ze in water met zout en suiker in zo’n 12 minuten beetgaar.
  • Stap 2 Kook ondertussen in een aparte pan de krieltjes gaar. Dit duurt ook zo’n 12 minuten.
  • Stap 3 Kook ook de eieren in circa 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  • Stap 4 Smelt 35 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor.
  • Stap 5 Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen.
  • Stap 6 Laat de saus al roerende 3 minuten zacht doorkoken. Roer daarna van het vuur af de resterende boter in kleine stukjes door de saus. Breng op smaak met peper en zout en een beetje nootmuskaat.
  • Stap 7 Laat de asperges in een vergiet goed uitlekken en verdeel ze over de borden. Leg de aardappels erbij en drapeer de ham ernaast.
  • Stap 8 Lepel een beetje saus over de asperges (de rest serveer je er los bij).
  • Stap 9 Prak de eieren met een vork en strooi ze over de asperges.
  • Stap 10 Garneer met een beetje verse peterselie.

Foto via Shutterstock.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Hartige radijsjestaart: kleurige topper

Hartige radijsjestaart: kleurige topper

Hij knalt van je bord, deze hartige radijsjestaart. En dat niet alleen, hij is ook nog eens supersimpel te maken. Lekker als hoofdgerecht, maar ook als lunch.

Pannenkoekentaart: feestje op je bord!

Pannenkoekentaart: feestje op je bord!

Vraag een willekeurig kind wat het wil eten: dikke kans dat het een van de P’s is. Pannenkoeken bijvoorbeeld. Deze pannenkoekentaart gaat er ook bij volwassenen goed in; zelfs als ontbijt!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *