Asperges op z’n Vlaams (asperges à la flamande)

Asperges op z’n Vlaams (asperges à la flamande)

Maak je asperges op z’n Vlaams, dan heb je echt een klassieker op je bord. Asperges met een volle, romige botersaus die perfect bij de asperges past. Geen wonder dat Vlaamse asperges niet alleen in België, maar ook in Nederland voor veel mensen favoriet zijn. Maar wat is het verschil met asperges op z’n Limburgs?

Vlaamse asperges – of op z’n chic asperges à la flamande – verschillen qua ingrediënten niet veel van asperges op z’n Limburgs. Je gebruikt asperges, boter en eieren en je kunt ze met van alles eten. De receptuur is echter totaal anders. Die romige, smakelijke saus die je maakt door de eieren en peterselie met de boter te mengen, maken er echt een heel ander gerecht van. In Vlaanderen wordt dit gerecht als voor- of hoofdgerecht gegeten.

Wat eet je bij Vlaamse asperges?

De traditionele manier van serveren, is ook direct de mooiste: je schikt alle asperges met de punt naar één kant op het bord en schept de saus er in een brede strook op, waarbij je de puntjes onbedekt laat. Net zoals de Limburgse variant kun je ze eten met krieltjes en ham, maar omdat het best een machtig maal is, kun je er ook gewoon een groene salade bij serveren. Of geroosterd brood, zodat je de restjes saus nog van het bord kunt deppen. Want die is te lekker om ook maar een druppel verloren te laten gaan!

Leg de asperges vóór het schillen een half uurtje in koud water, want je schilt ze het makkelijkst als er voldoende vocht in zit. Snijd wel vast een kleine centimeter van de onderkant, dan nemen ze het water nog beter op. 

Asperges op z’n Vlaams (asperges à la flamande)

8 april 2018
: 4
: 30 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 24 grote witte asperges
  • 4 hardgekookte eieren
  • ½ bosje verse peterselie
  • 200 gram ongezouten boter
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
Bereiding
  • Stap 1 Schil de asperges tot net iets onder het kopje.
  • Stap 2 Kook ze in water met een beetje zout in circa 12 minuten beetgaar.
  • Stap 3 Kook tegelijkertijd de eieren in zo’n 8 minuten hard. Laat ze schrikken, pel ze en plet ze met een vork.
  • Stap 4 Was de peterselie en snipper deze fijn. Doe dit bij de eieren, breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout en meng goed.
  • Stap 5 Laat de boter langzaam smelten in een pan en schep met een schuimspaan de witte stukjes eraf. Nu heb je geklaarde boter.
  • Stap 6 Haal de asperges uit de pan, laat ze uitlekken en schik ze op de borden.
  • Stap 7 Giet de boter bij de gekruide eieren en meng nogmaals goed.
  • Stap 8 Schep deze saus over de asperges.

Foto via Shutterstock.

BewarenBewaren


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *