Charlie’s Kitchen: recepten voor meer energie en balans

Charlie’s Kitchen: recepten voor meer energie en balans

Wil je het nieuwe jaar vol energie en meer in balans beginnen? Dan hebben wij een geweldige tip voor jou: Charlie’s Kitchen, het nieuwe kookboek van Charlotte de Jong. 224 pagina’s waar de energie vanaf spat!

Charlotte de Jong staat bij de meeste mensen bekend als Charlie. Via haar populaire foodblog en online programma’s probeert ze anderen te helpen aan een energiek leven dat #echtinbalans is en waarin genieten voorop staat. Als voedingscoach wil ze vooral laten zien dat voedzaam eten superlekker, toegankelijk en vooral ook makkelijk is. En dat het ook belangrijk is een goede balans te vinden tussen gezond en soms iets minder gezond. 

“Zie de wereld als een lopend buffet, schep op wat jou energie geeft” 

Charlotte de Jong – Charlie’s Kitchen

In de keuken van Charlie mag eigenijk alles, want ze gelooft niet in strenge restricties. “Door het grootste deel van de tijd goed voor je lichaam te zorgen met lekker en gezond eten, kun je prima af en toe genieten van iets wat minder gezond is. Denk aan een glas wijn bij de pasta of een stuk chocolade voor de tv”, zegt ze daar zelf over. Alles draait dus om een gezonde balans; die Charlotte samenvat in haar 10 golden rules voor een leven #echtinbalans. We gaan ze natuurlijk niet allemaal weggeven – daarvoor moet je het boek maar kopen – maar in de basis draait het om drie maaltijden per dag, met veel groenten (500 gram!) en twee tot drie stuks fruit. Koolhydraten worden niet geschuwd, maar ook de juiste, goede, vetten en voldoende eiwitten spelen een belangrijke rol. Daarnaast is er aandacht voor het mentale aspect, want om de nodige balans te vinden, moet het roer ook psychisch om.

Charlie’s badass guilty pleasures

De keuken speelt in Charlie’s Kitchen uiteraard een centrale rol, met lekkere, snelle, voedzame en makkelijke maaltijden, die ervoor zorgen dat je gedurende de dag genoeg brandstof hebt. De recepten in het boek zijn onderverdeeld in ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes, maar omdat het niet altijd gezond hoeft, is er ook een hoofdstuk waarin Charlie haar favoriete badass guilty pleasures deelt. Denk aan borrelbrood met kaas en knoflook, of witte chocolade-pistacheballetjes en hemelse brownies met pinda’s. Yum! Af en toe bewust genieten van ongezond eten zorgt immers voor een fijne balans en houdt het leven leuk.

Ontbijt: brandstof voor een goede start

Zoals gezegd vind Charlie het belangrijk dat je drie maaltijden per dag eet. Zij vindt dan ook dat je móet ontbijten, omdat je voldoende voedingsstoffen nodig hebt om energiek aan de dag te beginnen. Hoe laat je ontbijt maakt dan weer niet uit. “Het is een fabel dat je direct moet eten als je wakker wordt”, aldus Charlotte. Gelukkig is het niet moeilijk om iets van je gading te vinden; stevige ontbijtjes, lichte ontbijtjes, hartig of zoet: het boek geeft je volop keuze om elke dag gevarieerd en voedzaam te beginnen. Denk aan luchtige pancakes met fruit,  een chocoladesmoothiebowl met walnoten of een ei-wrap met zalm en roomkaas. 

Lunch: breek de dag in twee

Het hoofdstuk met lunchrecepten is volgens Charlie haar favoriete hoofdstuk. Dat komt omdat ze als voedingscoach enorm veel vrouwen heeft geholpen die wèl inspiratie hadden voor het ontbijt en het avondeten, maar er tussen de middag niet uitkwamen. Dat er ook voor de lunch enorm veel mogelijk is, laat ze zien in dit gedeelte van haar boek. Superveel makkelijke recepten, van een lichte salade tot een stevige warme maaltijdsoep of een uitgebreide clubsandwich. Allemaal boordevol voedingsstoffen en heerlijk van smaak. En mét tips om meer groenten in je lunch te verwerken, want anders kom je natuurlijk nooit aan die beoogde 500 gram.

Diner: moment van rust en verbinding

Het avondeten is natuurlijk hét moment om tot rust te komen en stil te staan bij de dag. In dit hoofdstuk vind je eenvoudige, lekkere recepten, van vlees en vis tot vega en vegan en van lichte recepten tot comfortfood. Denk aan linzensoep met naanbrood, chili sin carne met zoete twist of een vega kapsalon voor na het stappen – wanneer dat weer kan.

Tussendoortjes voor een energieboost

Als je laag in je energie zit, maak je sneller keuzes die niet gezond zijn. Niet handig, maar gelukkig komt Charlie met een oplossing. In het hoofdstuk tussendoortjes vind je allerlei lekkers voor als je energieniveau laag dreigt te worden. Ze geven een energieboost en zorgen voor een verzadigd gevoel. Voorbeelden? Kleurrijke dips, appelcake, amandel-chocoladefudge, maar ook heerlijke hekseneitjes. 

One-stop-shopping

Charlotte houdt van simpel, dus alle 70 recepten in het boek zijn niet alleen gezond, maar ook makkelijk. Bovendien haal je de ingrediënten gewoon in de supermarkt, Niks speciaalzaken en toko’s dus, maar one-stop-shopping. Ideaal als je toch al weinig tijd hebt om boodschappen te doen En de recepten staan nog zo op tafel ook. Ook fijn: dankzij de handige symbooltjes op iedere pagina is makkelijk te zien welke recepten vega zijn en welke niet. Achterin vind je niet alleen een receptenregister, maar ook een ingrediëntenindex. Lekker makkelijk als je iets uit je koelkast op wilt maken; je zoekt er zó een recept bij. En ja: er worden volop eieren gebruikt.

Groene shakshuka van Charlie's met bimi, courgette en spinazie

Sneak peek in Charlie’s Kitchen

Benieuwd naar dit boek? We mogen het recept van deze heerlijke caesarsalade met rivierkreeftjes met je delen. Ook lekker: deze groene shakshuka met bimi, courgette en spinazie. Overtuigd? Snel bestellen dan, dit prachtige boek!

Alle smakelijke receptfoto’s in het boek werden gemaakt door Simone van den berg van Simones Kitchen. De auteursfoto op deze pagina is gemaakt door Ester Gebuis. Charlie’s Kitchenis een uitgave van Uitgeverij Becht. 


Related Posts

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

Grote fan van pinguïns én dol op eieren? Dan is de Egguin je nieuwe beste vriend. Deze kleine pinguïnkolonie bewaakt tot zes eieren en je kunt ze er ook in koken.