Deze groene shakshuka met bimi, courgette en spinazie uit Charlie’s Kitchen is echt een energiebommetje voor je lichaam.
Rode shakshuka is dankzij Ottolenghi inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. En ook de groene shakshuka wint aan terrein. Wij maakten hem eerder met spinazie en feta, maar de frisse groene kanjer op deze pagina komt uit het nieuwe boek van Charlotte de Jong, onder meer bekend van Charlie’s Kitchen.
Hoewel shakshuka oorspronkelijk een ontbijtgerecht uit het Midden-Oosten is, eten we het in Nederland veelal als avondeten. Maar waarom zou je deze groene shakshuka met bimi, courgette en spinazie niet als lunch serveren? Groene groenten zitten boordevol antioxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. Oftewel: de juiste brandstof om de rest van de dag op te knallen!
Tip: Je kunt de bimi ter variatie ook vervangen door groene asperges.
Groene shakshuka met bimi, courgette en spinazie
Equipment
- Braadpan
- Keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 4 grote eieren
- 1 el olijfolie
- 100 g verse spinazie
- 350 g bimi
- 50 g doperwten
- 400 g courgettespaghetti
- 200 g cottage cheese
- 5 g verse bieslook
- Peper en zout
- Turks brood (voor erbij)
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en bak de spinazie, de bimi, doperwten een courgettespaghetti 3-4 minuten. De spinazie hoeft niet te slinken.
- Maak vier kuiltjes en breek daar een voor een de eieren in. Bestrooi met peper en zout.
- Doe het deksel op de pan en laat de eieren in 15 minuten op laag vuur stollen.
- Pureer intussen de cottage cheese met de bieslook in een keukenmachine of met een staafmixer tot een glad en lichtgroen mengsel.
- Schenk deze saus over de shakshuka als de eieren zijn gestold.
- Serveer met Turks brood.
Wist je trouwens dat je shakshuka ook prima op de barbecue kunt bereiden?
Dit recept is afkomstig uit Charlie’s Kitchen, het nieuwe boek van balanscoach en voedingsdeskundige Charlotte de Jong. Het is haar missie om anderen te helpen aan een energiek leven #echtinbalans, waarin genieten voorop staat. In dit boek deelt ze 70 voedzame gerechten, van ontbijt, lunch en diner tot tussendoortjes en guilty pleasures, die allemaal binnen 30 minuten op tafel staan en eenvoudig te bereiden zijn. Voor haar populaire blog won Charlotte zowel in 2018 als in 2019 de Food Blog Award. Alle smakelijke receptfoto’s in het boek werden gemaakt door Simone van den berg van Simones Kitchen.