Lekker lokaal (en vegetarisch)

Lekker lokaal (en vegetarisch)

Koken met streekproducten is helemaal terug van weggeweest. Eieren van de eierautomaat, bloemkool uit de boerderijwinkel. Zelfs de meeste supermarkten hebben een metertje of wat lokaal aanbod. Spot on dus, het nieuwe kookboek van Laura de Grave: Lekker lokaal.

Koken met lokale producten is natuurlijk niet nieuw. Maar het was wel een tijdje uit de mode. Want waarom zou je immers appels en boerenkool bij de buurtboer halen, als je ook iets lekkers kunt maken met Royal Gala appels uit Nieuw-Zeeland, of asperges kunt eten ver buiten het seizoen? Er liggen in de supermarkt wel 150.000 producten van over de hele wereld. Je bord avondeten kan zo 30.000 kilometer gereisd hebben. 

‘Zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als nodig’

Maar duurzaam is dat niet bepaald te noemen. En we hebben talloze producten van Nederlandse bodem, die ook nog eens veel beter smaken. De Grave pleit in haar nieuwe boek Lekker lokaal dan ook eerst te kijken naar wat er van dichtbij komt en daarna pas naar wat er allemaal nog meer voor prachtige producten in de rest van de wereld zijn. Haar motto? ‘Zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als nodig.’ In dat licht bracht de coronacrisis ook iets goeds: het zorgde noodgedwongen voor een opleving van de korte keten. Boeren gingen hun producten meer lokaal afzetten en Nederlanders gingen deze producten herwaarderen. Hét moment dus om een kookboek te maken met vegetarische recepten – want minder vlees is beter voor het milieu – en lokale producten.

Laura de Grave

Lekker lokaal: uitgebreid handboek

We zeggen kookboek, maar Lekker lokaal is eigenlijk veel meer dan dat. Het is een uitgebreid handboek over de lokale keuken en Nederlandse producten. Zo licht ze negen voordelen van lokaal eten uitgebreid toe (je vermindert voedselkilometers,  het is goed voor de biodiversiteit, je steunt lokale boeren en voedselondernemers, …). Ze geeft bovendien handvatten om lokaal eten in de praktijk te brengen. Dat varieert van ‘koop direct bij de boer’ en ‘ga wildplukken’ tot ‘word herenboer’ , ‘begin een moestuin’ en ‘bestel online’. Lekker praktisch, daar houden we van. 

Niet grijpen naar vleesvervangers

‘Koop lokaal’ is niet het enige waar De Grave aandacht voor vraagt. Ze wil aantonen dat je met minder vlees nog steeds heel smakelijk en gevarieerd kan eten, zonder daarbij meteen naar de vleesvervangers te grijpen. Ook geeft ze tips hoe je zo min mogelijk voedsel verspilt (en daarmee tot wel 120 euro per jaar kunt besparen). een ander stokpaardje: laten zien dat traditionele smaken van vroeger best met hun tijd mee kunnen gaan. In het boek staan daarom veel moderne vegetarische varianten op oud-Hollandse klassiekers, zoals wortel-worstenbroodjes en vegetarisch zoervleis. Lekker herkenbaar!

Verse kruiden als smaakmakers

Lekker lokaal omvat zoals gezegd meer dan alleen recepten. Een vrij compleet overzicht van voedsel van eigen bodem bijvoorbeeld. Aardappels, paddenstoelen en graan natuurlijk – die laatste compleet met vermelding welke varianten gluten bevatten en welke niet. Bonen, zuivel, kaas, kiemen en cressen. En natuurlijk ontbreken eieren ook niet in het overzicht, met uitleg van de eicode en uitleg over de ‘nieuwe’ eieren die de laatste jaren geïntroduceerd zijn. Ook eendeneieren, ganzeneieren en henneneitjes worden benoemd. Omdat specerijen van eigen bodem zeldzaam zijn, is er ook aandacht voor verse kruiden als smaakmakers voor de lokale keuken. Met uitleg over het gebruik van kruiden met harde blaadjes versus die met zachte blaadjes. Zeewier en zilte groenten komen langs en zelfs wijn en bier uit ons kikkerlandje.

Seizoenskalender groente & fruit

Omdat lokaal koken ook betekent: koken met seizoensgroenten, vind je in Lekker lokaal een uitgebreide seizoenskalender groente & fruit, die je helpt te weten welke groente en fruit van Nederlandse bodem komt en welke wanneer in het seizoen zijn. Hoe duurzaam een product is, hangt af van de manier waarop het is geteeld. Groente en fruit wordt in Nederland in de volle grond, in kassen en/of op water geteeld. Groente uit de volle grond zijn het beste voor het milieu en bevatten veel smaak en voedingsstoffen. Kasgroente kun je weer het beste kopen in perioden dat de kassen niet hoeven te worden verwarmd. De kalender in het kookboek (kookbijbel?) geeft aan voor welke producten je in welke maand het beste kunt kiezen, handig onderverdeeld in subcategorieën als groente van Nederlandse bodem, onderverdeeld in peulvruchten, bladgroenten, kolen, etcetera. Hetzelfde geldt voor Hollands fruit. 

Recepten met een twist: een voorproefje

Maar goed, Lekker lokaal is en blijft natuurlijk een kookboek, dus het draait om de receptuur. Geen boterhammen met ’tevredenheid’, maar fijne, afwisselende recepten met een creatieve twist. We mogen er drie met je delen als voorproefje:

Probeer vooral die radijsjestaart, want die is heerlijk!  We zijn wel blij met de duidelijke inhoudsopgave voorin en het uitgebreide register achterin, want in het boek zelf is niet echt een duidelijke onderverdeling in ontbijt, lunch of hoofdgerecht te ontdekken. Althans: niet in de verdeling over de pagina’s, want het staat natuurlijk wel gewoon bij de recepten zelf. Dat nodigt ook wel weer uit tot bladeren en dan kom je veel lekkers tegen, steeds weer even anders dan anders. Asperges met zeekraal bijvoorbeeld, of aardappelkroketjes met oude kaas. Appeltaartpap,  ‘biefstuk’ van rodekool en een recept voor roze, gevulde eieren (een variant daarvan vind je hier). Allemaal met een zeer persoonlijk intro en vaak met variatietips of tips voor de restjes. Alles gelardeerd met prachtige foto’s van Jan Bartelsman, zowel recepten als sfeerbeeld en kijkjes achter de schermen bij het koken. 

Lekker lokaal: handige adressen

Vind je het moeilijk om adressen te vinden waar je producten van Nederlandse bodem kunt vinden? Geen probleem: achter in het boek staan adressen waar je lokale producten kunt kopen. 

Sneller klaar zonder smaakverlies

Al met al is Lekker lokaal een fijn boek om regelmatig ter hand te nemen. Direct op het verlanglijstje of in het (digitale) winkelmandje dus. De recepten zijn lekker en gevarieerd en niet al te moeilijk. De Grave is – zoals ze het zelf zegt – een meester in het verzinnen van hacks, waardoor je sneller klaar bent in de keuken. Als ze iets weg kan laten zonder dat het invloed heeft op de smaak, doet ze dat.

Minpuntjes?

Is er dan helemaal geen minpuntje te bedenken? Eentje, na goed zoeken. Het citaat ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ wordt in het voorwoord ten onrechte toegeschreven aan Pippi Langkous (en daarin staat De Grave zeker niet alleen, het staat zelfs als misquote op de site van schrijfster Astrid Lindgren). Maar een kniesoor die daar op let want dat De Grave het echt wel kan, bewijst ze wederom met dit nieuwe boek. 

Laura de Grave is culinair journalist en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en het Nederland kookboek. Daarnaast presenteerde ze de videoserie Lekker Lokaal voor 24Kitchen en het Algemeen Dagblad. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Jan Bartelsman.


Related Posts

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

Grote fan van pinguïns én dol op eieren? Dan is de Egguin je nieuwe beste vriend. Deze kleine pinguïnkolonie bewaakt tot zes eieren en je kunt ze er ook in koken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *