‘Dagelijks een ei vergroot risico op hart- en vaatziekten niet’

‘Dagelijks een ei vergroot risico op hart- en vaatziekten niet’

De discussie of eieren nu goed of slecht voor je hartgezondheid zijn, kan gesloten worden. Wetenschappers zijn er over uit: dagelijks een ei kan prima.

Een team Canadese wetenschappers van het Population Health Research Institute (PHRI) van McMaster University en Hamilton Health Sciences (een ziekenhuisnetwerk van zeven ziekenhuizen en een kankercentrum, ook in Canada) hebben dit ontdekt na het analyseren van de data van drie wereldwijde, grote en langdurige wetenschappelijke onderzoeken naar dit onderwerp. Zij schreven er een artikel over in The American Journal of Clinical Nutrition.

Eén ei per dag verhoogt risico op hartaandoening niet

“Het onderzoek toont aan dat het consumeren van eieren geen extra risico’s oplevert”, zegt hoofdonderzoeker Mashid Deghan van het PHRI tegen EurekAlert. “Gezien het feit dat grootste gedeelte van de respondenten uit deze studies één ei per dag of iets minder at, durven wij wel te stellen dat dit een veilige hoeveelheid eieren is.” Ze vervolgt: “Matige eierconsumptie – wat voor de meeste mensen neerkomt op één ei per dag – vergroot het risico op hart- en vaataandoeningen of overlijdensrisico niet, zelfs niet als mensen diabetes hebben of in het verleden al een met hart- of vaatziekten te maken kregen.”

Geen verband tussen consumptie van eieren en cholesterol

“We hebben ook geen verbanden gevonden tussen de eierconsumptie en het bloedcholesterolgehalte of andere risicofactoren voor coronaire ziekten”, vertelt Deghan. “Ook dit gold voor zowel gezonde respondenten als mensen met een verleden van vaatziekten.”

De wetenschappers bekeken drie grote studies van het PHRI. De eierconsumptoe van 146.011 respondenten uit 21 landen was vastgelegd in de zogenoemde PURE studie. Bij het ONTARGET onderzoek en de TRANSEND studie werden samen 31.544 mensen met een vaataandoening onderzocht. Als je de data van de drie studies bij elkaar optelt, gaat het om respondenten uit 50 landen met verschillende inkomensniveaus. De researchers ontvingen voor dit onderzoek een bijdrage van het PHRI, het Canadese Instituut voor Gezondheidsonderzoek, De hartstichting van Ontario, de European Research Counsel en diverse pharmaceutische bedrijven.

Eerder bleek al uit Fins onderzoek dat dagelijks een ei prima kan. de Finnen vonden ook dat eieren het risico op dementie verminderen.

 

 

Nieuwsbericht van 28-01-2020, foto via Pexels.


Related Posts

Mag mijn hond eieren eten?

Mag mijn hond eieren eten?

Eieren: je kunt ze met recht vitaminebommetjes noemen. We kunnen ons daarom voorstellen dat je overweegt de hond ook een eitje te geven, al dan niet gekookt. Maar mag een hond wel eieren? Is zo’n ei dan ook gezond voor je harige vriendje?

Is de inkt op eieren schadelijk voor je gezondheid?

Is de inkt op eieren schadelijk voor je gezondheid?

Veel Nederlanders koken regelmatig een ei bij hun aardappelen. Dat is makkelijk en je krijgt er geen extra vaat door. Maar de inkt van de eicode komt wel bij je aardappels. Kan dat kwaad voor je gezondheid?