Jumbo gaat als eerste Nederlandse supermarkt Respeggt eieren (eieren zonder eendagshaantjes) verkopen

Jumbo gaat als eerste Nederlandse supermarkt Respeggt eieren (eieren zonder eendagshaantjes) verkopen

Jumbo gaat zijn eierketen diervriendelijker maken, door eieren zonder eendagshaantjes te verkopen. De supermarkt gaat samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat ‘eieren zonder kuikendoden’ garandeert. De Respeggt eieren zijn vanaf maart in ieder filiaal verkrijgbaar.

Met een geavanceerde techniek kan Respeggt zien of er een haantje of een hennetje in het broedei zit. Deze techniek betekent mogelijk het einde van de eendagshaantjes, een groot en onzichtbaar probleem in de pluimveesector.

Eerste Nederlandse supermarkt met Respeggt eieren

Jumbo is de eerste Nederlandse supermarktketen die Respeggt eieren introduceert. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40 miljoen haantjes gedood, vlak nadat ze uit het ei zijn gekomen. Dit gebeurt omdat haantjes geen rol hebben in de eierketen: ze kunnen immers zelf geen eieren leggen en ze zijn minder geschikt voor de vleesproductie. Met behulp van een innovatieve techniek – ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf HatchTech – kun je al in het broedei zien of het een hennetje of een haantje wordt. Dit werkt als volgt: na ongeveer 9 dagen broeden haalt een fijne laserstraal een heel klein druppeltje vloeistof uit het broedei, zonder het ei te beschadigen. Dit druppeltje wordt vervolgens met een markeervloeistof getest. De kleur van de markeervloeistof geeft aan of het geslacht mannelijk of vrouwelijk is. Het broedproces bij haantjes wordt afgebroken waardoor ze niet onnodig geboren en gedood worden. Het ei wordt vervolgens verwerkt tot dierenvoer. Alléén broedeieren met een leghen erin worden verder uitgebroed. Deze hen legt daarna de eieren die voor consumptie zijn bedoeld en dus in het supermarktschap liggen.

respeggt infographic

Vanaf maart in alle filialen

De eieren van Respeggt leghennen liggen vanaf eind maart in de schappen van alle Jumbo supermarkten. Ze zijn duidelijk herkenbaar aan het Respeggt logo op de verpakking en een stempel op de eieren zelf. Jumbo start met de 6 stuks vrije uitloop eieren en later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo Huismerk.

Doorbraak in pluimveesector

“Dierenwelzijn staat bij Jumbo hoog op de agenda en we zijn continu op zoek naar mogelijkheden om dit verder te verbeteren,” vertelt Olaf de Boer, directeur Commercie bij Jumbo. “Veel mensen weten niet dat er in de eierketen zo veel haantjes worden gedood. De methode van Respeggt biedt een oplossing voor dit probleem en betekent echt een doorbraak voor de pluimveesector. We zijn blij dat we de eieren van Respeggt in Nederland kunnen gaan aanbieden, om zo onnodig dierenleed te voorkomen.”

Blije Dierenbescherming

Ook Co’tje Admiraal, algemeen directeur van de Dierenbescherming, is enthousiast. “Het voortijdig kunnen signaleren van de sekse van een broedei is een unieke stap richting een beter dierenwelzijn. De Dierenbescherming heeft het altijd als zeer pijnlijk ervaren dat haantjes direct gedood worden als ze ter wereld komen. Wij juichen het dan ook van harte toe dat Jumbo – in aanvulling op het Beter Leven keurmerk op alle eieren – deze oplossing beschikbaar maakt. We hopen dat andere retailers het voorbeeld volgen.”

Eerder bleek al dat het grote publiek graag een oplossing zag voor het ‘haantjesprobleem’. Uit onderzoek van Slow Food Youth Network Nederland blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders ‘seksen in het ei’ een beter alternatief dan het vergassen van de haantjes.

Dit is een nieuwsbericht van 16-01-2020. Bron, foto en infographic: Jumbo.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.