De vega atlas: in 160 vega(n) recepten de wereld rond

De vega atlas: in 160 vega(n) recepten de wereld rond

De vega atlas is het nieuwe boek van De Hippe Vegetariër, oftewel: Isabel Boerdam.  En als iemand weet hoe divers de vega(n) keuken is, is zij het wel. Ze verzamelde de allerlekkerste vega recepten van over de hele wereld in dit prachtige boek. Wij lazen het én delen drie recepten.

In Nederlandse huishoudens staat nog maar al te vaak het AGV’tje op tafel. Want de drie-eenheid aardappelen, groenten en vlees is iets waar veel Nederlanders maar met moeite afscheid van kunnen nemen. En dat terwijl de vegetarische keuken in andere landen wél zo geworteld is in de cultuur.  Daar is het de normaalste zaak van de wereld om een maaltijd zonder vlees of vis op tafel te toveren.  Ze kennen het begrip ‘vleesvervanger’ niet en zelfs vegan eten is in die culturen heel gewoon. Die keukens krijgen in De vega atlas van Isabel Boerdam de volle aandacht.

“Ik zal nooit vergeten hoe ik door China liep met een handgeschreven briefje waarop stond: 我是素食主義者. Oftewel: ‘Ik ben vegetariër.’ Hiermee gewapend bestelde ik op iedere hoek van de straat streetfood, en leerde vele smaken en geuren kennen, die me tot op de dag van vandaag inspireren.“

Isabel Boerdam

De vega atlas: ook klassiekers in vegetarisch jasje

Onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen; in De vega atlas komen ze volop langs om al die wereldkeukens in de spotlight te zetten. Boerdam verzamelde voor het boek heel veel toegankelijke vegetarische en vegan recepten van over de hele wereld. Maar dat niet alleen: ook de keukens en gerechten waarin vlees of vis niet weg te denken lijken te zijn, komen in dit boek volop aan bod. Isabel giet klassiekers in een eigentijds vegetarisch jasje met een knipoog naar het origineel. Denk aan gerechten als jackfruit-rendang, geen-rendierstoof en Turkse pides met walnotengehakt. En wat dacht je van Biet Wellington of een patatje stoofzwam? Je staat bij elke bladzijde in De vega atlas verstelt van de mogelijkheden. 

De vega atlasneemt je dus mee op een vegetarische reis door de wereld, maar wel met enige dichterlijke vrijheid. Boerdam: “We hebben de wereldkaart vrij geïnterpreteerd, de landen gekozen die ons inspireerden, en deze gebundeld op een manier die recht doet aan de sfeer van de keukens, niet aan de landsgrenzen. Een eigen, culinaire interpretatie dus.” 

Favorieten van de auteur

Dat maakt De vega atlas niet onoverzichtelijk, maar het boek biedt wel zoveel keuze dat je misschien niet weet waar te beginnen. Dat erkent de auteur, die daarom in het boek van ieder land haar eigen favorieten tipt. “Om toch geïnspireerd van start te gaan, heb ik  van ieder land één gerecht gekozen dat je écht gemaakt moet hebben. De klassiekers onder de klassiekers, kenmerkend voor de keukens van alle landen die aan bod komen.” Een van die favorieten is bijvoorbeeld fugazzeta uit Argentinië; typisch streetfood met groente én chimichurrisaus. Een ander gerecht dat ze aanraadt is Smørrebrød, een van de meest traditionele lunchgerechten van Denemarken. Deze luxe Deense boterhammen met verschillende toppings zijn een waar feestje! 

Vega klassiekers mét ei

Hoewel er ook veel vegan recepten in De vega atlas staan, komen ei-liefhebbers ook zeker aan hun trekken met dit boek. Ei is immers niet voor niets een graag geziene vleesvervanger. Zo staat er in het boek een recept voor khachapuri, het nationale gerecht uit Georgië dat je écht niet mag missen. Het is een brood dat meestal in een ovalen vorm wordt gebakken en is gevuld met kaas, za’atar en een eitje in het midden. Ook een aanrader: de okonomiyaki, een hartige Japanse pannenkoek met witte kool (hier vind je een recept voor okonomiyaki dat we al eerder deelden). Frietjes met eieren, in het Swahili chipsi mayai, is een geliefd streetfoodgerecht in Tanzania. Ook daarvan staat het recept in deze uitgebreide kookatlas. En uiteraard mag ook de shakshuka – in dit geval een Tunesische variant – niet ontbreken. En dat zijn slechts een paar van de ei-gerechten uit dit boek, dat wat ons betreft de aanschaf zeker waard is.

Een klein voorproefje uit De vega atlas

Tiroler Gröstl

Nieuwsgierig geworden naar al die lekkere gerechten? Dat treft, want wij mogen drie recepten met je delen:

  • Spaanse knoflooksoep met gepocheerd ei
    Spaanse knoflooksoep, oftewel sopa de ajo, staat in vrijwel ieder Spaans eetcafé op de kaart. En het is zo lekker, dat je het tenminste één keer in je leven gegeten zou moeten hebben. Het liefste in Spanje natuurlijk, maar gaat dat niet, dan is dit recept – met een gepocheerd eitje – een goed alternatief.

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste Nederlandstalige platform voor vegetariërs. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is maar juist verrassend, smaakvol en heel eenvoudig. Eerder schreef ze De Hippe Vegetariër en de Vegabijbel. Ook lanceerde ze in 2018 de Nationale Week Zonder Vlees, die sindsdien ieder jaar in maart plaatsvindt.

In de serie Kookatlassen verscheen eerder De Bakatlas, door Rutger van den Broek. Hier vind je daarover een uitgebreide recensie, mét drie heerlijke recepten uit het boek.


Related Posts

Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)

Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)

Zeg je Spanje, dan zeg je tapas. En een van de betere tapas komt uit de stad Murcia: zarangollo Murciano; een heerlijke courgetteschotel met ei en ui.

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *