De Bakatlas: een wereldreis in recepten

De Bakatlas: een wereldreis in recepten

Rutger van den Broek kunnen we toch wel de Nederlandse koning van het bakken noemen. Dus als diezelfde Rutger de lekkerste recepten van over de hele wereld bakt en verzamelt in De Bakatlas, dan is het niet vreemd dat dat boek op ons wensenlijstje stond. 

En dat blijkt terecht, want De Bakatlas valt zeker niet tegen. Van Frankrijk tot China en van Argentinië tot Nieuw-Zeeland: overal ter wereld wordt gebakken. En ieder land – vaak zelfs iedere streek – heeft zijn eigen recepten en variaties. Rutger ging de grens over om de lekkerste bakrecepten uit de hele wereld bijeen te brengen. Hij neemt je mee op wereldreis in maar liefst 150 recepten en laat met dit boek zien hoe divers er over de hele wereld gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts.

“Ik neem je mee op culinaire expeditie in eigen keuken”

Rutger van den Broek

De indeling van De Bakatlas

De Bakatlas begint dicht bij huis, in West-Europa. De volgende vier  hoofdstukken nemen je mee door de rest van Europa. Via Noord- en Latijns-Amerika, bakt Rutger zich een weg door het Caraïbisch gebied, om vervolgens via Afrika en Azië te eindigen in Oceanië. Maar voordat die onwijs lekkere reis van start gaat, legt Rutger in twee hoofdstukken uit welke apparatuur je nodig hebt en geeft hij handige tips over oventemperaturen, plaats in de oven, baktijden en bijvoorbeeld lepelmaten. Hij stipt aan hoe je je bakvormen het beste kunt voorbereiden, omdat er niets vervelender is dan versgebakken cakes, taarten of broden die niet of slechts half uit de bakvorm komen. Ook besteedt hij een aantal pagina’s aan de basisingrediënten die hij gebruikt (zijn eieren zijn maat M) en wat het verschil tussen bijvoorbeeld bakpoeder, baking soda en zelfrijzend bakmeel is. 

Wereldse recepten mét ei

Hoewel er talloze wereldse recepten in het boek staan, begint Rutger zoals gezegd dicht bij huis. En wel met het recept voor de appeltaart die hij bakte als signatuuropdracht in de tweede aflevering van Heel Holland Bakt.  Naast enkele typisch Nederlandse gerechten – denk Bossche bollen en gevulde boterkoek – staan er onder andere gigantische Franse meringues en Belgische mattentaartjes in het boek. Ieder recept wordt gelardeerd met bijzonder smakelijke foto’s, gemaakt door Saskia Lelieveld. Als je nog geen zoete trek had, krijg je het wel van de prachtige plaatjes. 

En – altijd fijn – wij als ei-liefhebbers kunnen ons hart ophalen, want in veel, héél veel, recepten wordt ei gebruikt. Soms gewoon door het beslag, maar vaak ook in de vorm van meringue. Een aanrader: eksi koekoe, een luchtige Surinaamse eiercake. 

Een klein voorproefje uit De Bakatlas

oreo cupcakes

Nieuwsgierig geworden naar al die wereldse baksels? Dat treft, want we mogen drie recepten met je delen:

Extra tips en basisrecepten

Bij de recepten in De Bakatlas geeft Rutger vaak extra tips. Bijvoorbeeld over waarmee je een ingrediënt kunt vervangen,  hoe je kunt variëren met smaken en op welke manier je al dat lekkers het mooiste serveert. Ook handig: het laatste hoofdstuk staat vol met basisrecepten voor ingrediënten die vaker terugkomen in de recepten, denk aan hoe je zelf vanille-extract maakt, het lekkerste bladerdeeg en een recept voor royal icing. Heel handig. 

Wij zijn enthousiast over De Bakatlas en raden het boek van harte aan. Zo proef je toch een beetje buitenland. Vakantie in je eigen keuken.

Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Eerder verschenen Rutger bakt, Rutger bakt feestelijk, Masterclass cakesHet hartige bakboekHet makkelijke bakboek en Rutger bakt de 100 allerbeste recepten. Van zijn bestsellers Bakbijbel en Koekjesbijbel zijn inmiddels al meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Ook heeft Rutger een populaire bakblog: Rutgerbakt.nl.


Related Posts

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

Grote fan van pinguïns én dol op eieren? Dan is de Egguin je nieuwe beste vriend. Deze kleine pinguïnkolonie bewaakt tot zes eieren en je kunt ze er ook in koken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *