Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Wie regelmatig hardgekookte eieren eet, is waarschijnlijk niet onbekend met het fenomeen: een groenblauwe ring om het eigeel of soms zelfs een groenblauwe dooier. Kun je zo’n ei gewoon eten?

Een groenblauwe ring of waas rond de eidooier komt regelmatig voor bij hardgekookte eieren. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen. 

Hoe ontstaat zo’n groenblauwe waas rond het eigeel?

De blauwige kleur ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel die tijdens het koken in het eiwit ontstaat en het ijzer in de dooier. Eieren zijn rijk namelijk rijk aan cysteïne, dat is een van de beste bronnen van zwavel en goed voor je haar en nagels. Maar in combinatie met het ijzer in het eigeel, geeft die zwavel een natuurlijke chemische reactie: de verkleuring. Hoe langer je je eieren kookt, hoe meer zwavel er ontstaat en daarmee meer interactie met het ijzer in de eieren. 

Overigens kunnen ook roereieren groenig uitslaan; vaak als je een gietijzeren pan gebruikt.

Is zo’n groenblauwe ring te voorkomen?

Zoals gezegd ontstaat dit fenomeen door je ei te lang – of op te hoge temperatuur – te laten koken. Zet dus altijd een wekkertje of gebruik het populaire PiepEi. Wat ook helpt is je eieren direct na het koken te laten schrikken; dat stopt namelijk het kookproces. Eieren laten schrikken is trouwens om meer redenen een goed idee.

Kun je zo’n groenig ei veilig eten?

Vaak wordt een kleine gekleurde ring rond het eigeel niet eens opgemerkt en gedachteloos opgegeten. Maar sommige mensen vragen zich toch af of je zo’n gekleurde dooier veilig kunt eten. Een enkeling denkt zelfs dat het een teken van schimmel in het ei is. 

Een schimmel in je ei is het dus zeker niet. Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten. En als de hele dooier groenig is? Wij zeggen: beetje ham erbij en gewoon naar binnen werken, al was het maar ter ere van Dr. Seuss.

Bron: University of Nebraska Institute of Agriculture and Natural Resources, foto via Shutterstock.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *