De lekkerste tartaar volgens chefkok Mathijs Vrieze? Verse tartaar van bavette! In het SBS-programma Vet Fit maakte hij er samen René Froger en Anne-Marie Jung gevulde eieren mee. En wij mogen het recept delen.
Mathijs: “Zodra je deze verse tartaar zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Het liefst maak ik deze van een stukje bavette, dat is het perfecte stukje vlees voor de tartaar. Super mals en vol van smaak. Even fijnhakken en op smaak brengen en het is smullen geblazen.”
Wat is bavette?
Bavette wordt ook wel vanglap of vinkelap genoemd en is een vorm van mager rundvlees. Het is de dikke rand vlees in de vang van de koe (het onderste deel van de koe, tussen bil en borst). Vroeger werd het in slagerswinkels vaak aangeboden als doorregen runderlappen, omdat het bewerkelijk was bij de slacht en voor consumenten niet mals genoeg. Bij de voor vlees gefokte koeien is dit type vlees inmiddels bijna net zo mals als biefstuk. Bavette wordt het als een delicatesse gezien vanwege de volle smaak en structuur.
Meer met verse tartaar
Deze gevulde eieren met verse tartaar van bavette zijn een heerlijke magere snack. Ze zijn ook lekker bij de borrel, maak dan bijvoorbeeld een selectie van gevulde eieren. De tartaar is trouwens ook heerlijk om een broodje of croissant mee te beleggen of om als voorgerecht te serveren met een salade.
Gevulde eieren met verse tartaar van bavette

Ingrediënten
- 200 gram biefstuk bavette
- 1 eetlepel verse bieslook
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 kleine sjalot
- 1 theelepel mosterd grof
- 5 eieren
- Kwark
- Zout en peper
Bereiding
- Stap 1 Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze overdwars.
- Stap 2 Lepel voorzichtig het eigeel eruit, doe dit in een kom en prak het eigeel met een beetje kwark tot een luchtig mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
- Stap 3 Leg de bavette op een flinke snijplank, neem een groot scherp koksmes en check de bedrading van het vlees. Snijd altijd haaks op de draad. Snijd in dunne plakjes, daarna in repen en tot slot in kleine blokjes. Daarna kun je het vlees nog fijner hakken als je dat lekker vindt. Doe het vlees in een mengkom.
- Stap 4 Snijd ongeveer een eetlepel bieslook fijn. Pers een teentje knoflook uit, hak de kappertjes en een halve sjalot fijn. Meng deze smaakmakers samen met de mosterd door de tartaar.
- Stap 5 Proef en breng op smaak met grove peper uit de molen en wat zeezout.
- Stap 6 Vul de eiwitten met een beetje van het eimengsel en top dit af met een flinke schep verse tartaar. Garneer met een beetje bieslook.
Chefkok Mathijs Vrieze deelt graag zijn recepten, keukengeheimen en kooktips met je. Check vooral zijn site Alle Dagen Vers voor inspiratie. Mathijs maakte deze gevulde eieren met bavette samen met René Froger en Anne-Marie Jung in het SBS-programma Vet Fit. Je kunt de hele aflevering van 20 maart 2018 hier terugkijken.
Recept en foto via Alle Dagen Vers.