Het Grote Onthamsteren Kookboek: makkelijk je volle voorraadkast legen

Het Grote Onthamsteren Kookboek: makkelijk je volle voorraadkast legen

Of je nu aan het begin van de coronacrisis teveel hebt ingeslagen of dat je eigenlijk altijd een overvolle voorraadkast hebt: er komt een moment dat de boel moet worden leeggegeten. Zó doe je dat met het Grote Onthamsteren Kookboek.

Een bomvolle voorraadkast is in menig huishouden de orde van de dag.  Zeker als je een beetje fanatiek aanslaat op de supermarktaanbiedingen. Heerlijk, als je in je achterhoofd weet dat er altijd voldoende eten in huis is.Tót het moment dat je beseft dat die voorraad ook een keer opgegeten moet worden. Maar ja… wat maak je nu met losse potjes doperwtjes en worteltjes, blikjes Smac, knakworsten en zeven verschillende soorten pasta? Emma Zuidam en Bianca Krijnen – Splint weten het wel: zij schreven Het Grote Onthamsteren Kookboek.

Hamsteren in tijden van corona

Aanleiding voor het boek is de hamstermanie die veel mensen aan het begin van de coronacrisis vertoonden. Bruine bonen, conserven, bloem, pasta en natuurlijk de bekende rollen wc-papier: het werd allemaal in grote getale naar huis gesleept. Maar nu er bijna een half jaar pandemie achter de rug is, beseffen mensen dat de supermarkt ook tijdens de coronacrisis dagelijks beleverd wordt.  Tijd om met de gespaarde etenswaren aan de slag te gaan!

Twee maanden hadden Splint en Zuidam nodig om Het Grote Onthamsteren kookboek samen te stellen. De inspiratie ervoor kwam dus letterlijk uit hun eigen overvolle kast.  Alle recepten tellen maximaal zeven ingrediënten, want het schrijversduo wil geen mensen afschrikken. “Geen moeilijk kookjargon of ingewikkelde bereidingen in dit boek”, aldus Splint. 

Wat voor gerechten staan er in het boek?

Het crisiskookboek omvat maar liefst 52 recepten. De meeste zijn gezond, budgetproof en snel en simpel te bereiden. Wij mogen twee recepten delen, zodat je vast een indruk hebt van wat je in het boek kunt vinden:

Hartige wafels met uitgebakken spek en ei

hartige wafels met eieren en spek

Heb je iets meer tijd in de ochtend? Maak dan deze wafels met uitgebakken spek en ei als ontbijt. Lekker hartig en genoeg om er tot de lunch tegenaan te kunnen!

Gebakken rijst met doperwtjes en worteltjes

fried rice

Kom je in die bomvolle voorraadkast een vergeten pot doperwten en worteltjes tegen? Maak dan deze vegetarische fried rice. Supermakkelijk en zeer smakelijk.

Tijd voor een warme lunch

De recepten in het boek zijn onderverdeeld in vijf categorieën: ontbijt, lunch, diner, dessert en snacks. Allemaal hebben ze klinkende namen, die her en der naar de coronacrisis verwijzen. Wat te denken van Alles-Wentelteefjes of Tonijn (Ont)Ham(ster)burgertjes? Ach; je moet er van houden, maar de recepten zijn in ieder geval smakelijk en daar gaat het om. Fijne American pancakes gegarneerd met ahornsiroop en blauwe bessen, ei-brood-bootjes of overnight oats als ontbijt bijvoorbeeld. En nu we toch massaal thuiswerken, is er ook tijd om warm te lunchen. Met tuna melt tosti’s met mais bijvoorbeeld of een heerlijke frittata met spinazie en feta uit dit boek. 

De voordelen van het onthamsteren

De recepten zijn gelardeerd met illustraties van Zuidam, die als vegetariër ook het overgrote deel van de vleesloze recepten in het boek leverde. Die tekeningen staan ook bij de 7 voordelen van het onthamsteren in het boek (Je bespaart calorieën, hebt eindelijk tijd voor de tuin en bespaart flink wat geld). Daarnaast bevat het boek DIY knutseltips, omdat het zonde is de potjes, blikjes, flesjes en rolletjes direct in de vuilnisbak te gooien.

Er zijn zoveel mogelijk (lang houdbare) hamsterproducten in de recepten verwerkt, maar af en toe zul je ook je versvoorraad moeten aanspreken. Voor wie niet voldoende gehamsterd heeft of bijna door zijn voorraad heen is, staan er bij veel recepten handige variatietips

Voorraadkast leeg en buikje vol. Kan het beter?

Het Grote Onthamsteren Kookboek is een uitgave van Splint Media, ISBN 9789493042216.


Related Posts

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

Grote fan van pinguïns én dol op eieren? Dan is de Egguin je nieuwe beste vriend. Deze kleine pinguïnkolonie bewaakt tot zes eieren en je kunt ze er ook in koken.