Heel Holland bakt… appeltaart

Heel Holland bakt… appeltaart

Er gaat natuurlijk niets boven oma’s zelfgebakken appeltaart. En als je eigen oma haar recept niet wil prijsgeven, dan helpt het nieuwe bakboek Heel Holland Bakt Appeltaart je een flink eind op weg. In dit boek vind je de allerlekkerste bakrecepten met appels en peren. Inclusief die klassieke appeltaart. Van een andere oma, maar daarom niet minder lekker. 

Thuisbakkers kunnen hun hart ophalen, want er ligt weer een gloednieuw kookboek in de winkel. Heel Holland Bakt Appeltaart – de lekkerste bakrecepten voor appel… & peer staat boordevol taarten en taartjes met die vruchten als basis. Van klassiek en simpel tot fancy showstoppers: als je van bakken houdt, kun je met dit boek helemaal los. 

Hoewel je volgens het bekende gezegde geen appels met peren mag vergelijken, is dat precies wat de auteurs wel doen in het eerste hoofdstuk. Een Granny Smith is geen Jonagold en een Conference peer geen Xenia, dus het is stiekem best wel fijn dat er nu eens duidelijk op een rijtje staat wat de (smaak)verschillen zijn. Zo weten we nu dat Kanzi verborgen schat betekent en gewoon uit de hand het lekkerst is, de Braeburn het vanwege z’n vocht goed in cake doet en de Granny Smith – die zijn naam dankt aan oma Maria Ana Smith – vooral ongebakken lekker is in romige taarten met ricotta, witte chocolade, slagroom of mascarpone. Het zuurtje in de Granny Smith vormt  namelijk een mooie tegenhanger voor het zoete en vettige van de chocolade.

appel-rozijnen-limoentulband van Heel Holland Bakt

Maar het gaat om de recepten en daar staat Heel Holland Bakt Appeltaart vol mee. Ze zijn onderverdeeld in ‘ouderwets lekker’, ‘klein & fijn’  en ‘fancy showstoppers’. De befaamde appeltaart van oma staat uiteraard in de eerste rubriek. En die taart heeft goed gezelschap. Wat te denken van een appelplaattaart met bramen, een upside down perencake met pecannoten of blauwebessen-appelblokjes. Onze favoriet uit de eerste categorie – als we die klassieke appeltaart buiten beschouwing laten – is de appel-rozijnen-limoentulband. Hij ziet er spectaculair uit (waarom hij niet in de categorie fancy showstoppers staat is ons een raadsel), maar is helemaal niet moeilijk te maken. De smaak is onwijs goed en we mogen het recept met je delen. Probeer ‘m dus vooral zelf.

Heel Holland Bakt Appeltaart bladert lekker weg. De intro’s bij de recepten zijn vaak vermakelijk en de recepten zijn gelardeerd met handige tips en wetenswaardigheden. Zo leerden we dat appeltaartvulling zompig wordt als je er teveel suiker in doet, omdat suiker vocht aan de appel onttrekt. Maar er worden ook hacks gegeven om te voorkomen dat je deeg blijft plakken op je werkblad of om makkelijk te zien of je baksels gaar zijn. Ook staan er heel veel variatietips bij de recepten en wordt vaak aangegeven waarmee je bepaalde ingrediënten eventueel kunt vervangen. Onder kop staat de moeilijkheidsgraad van de recepten aangegeven, variërend van ‘goed te doen’, tot ‘best makkelijk’ en ‘wow! Wel moeilijk’.

Stap-voor-stap uitleg in foto’s

De foto’s van de diverse baksels in dit boek zijn prachtig.  Fijn ook dat er bij sommige recepten niet alleen in woord stap-voor-stap uitleg wordt gegeven, maar ook in beeld. Handig bij bijvoorbeeld de appelbollen met vanillesaus uit de categorie ‘klein & fijn’.  Ook in dit deel: blauwebessenmuffins om van te watertanden (en makkelijk mee te nemen), appeldonuts met pretty pink glaze (“Glazuren is niet per se nodig, maar het staat zo mooi op de foto”), prachtige appelbloemen en lekkere, verantwoorde appel-kwarkbolletjes.

Perencake met kardemom

Verrassend frisse perencake

Ook in de categorie fancy showstoppers vind je een flink aantal Instagramwaardige recepten.  Een heerlijke tarte tartin bijvoorbeeld; de Franse klassieker krijgt een oer-Hollandse draai door het gebruik van stoofperen. Ook lekker: five spice-perencake (“hier kun je wel mee naar je schoonouders voor de eerste ontmoeting”) en een verrassend frisse perencake met kardemom (het recept vind je hier).

meringuetaart uit Heel Holland Bakt

Meringuetaart: de échte showstopper

De échte showstopper is wat ons betreft echter de prachtige meringuetaart met appel, kaneel en bramen. Lijkt ingewikkeld, maar is makkelijker te maken dan je denkt. Er wordt bovendien prima uitgelegd hoe je kunt zien of je eiwitschuim voldoende geklopt is. Ook proberen? We mogen het recept met je delen.

Heel Holland Bakt Appeltaart

Al met al is Heel Holland Bakt Appeltaart een fijn boek. Niet alleen om door te bladeren, maar vooral ook om écht uit te bakken. Want wat is er gezelliger – en lekkerder – dan een stuk warme, geurende taart uit de oven? En of dat nu taart met appels of peren is; keuze genoeg in dit boek.

Heel Holland Bakt Appeltaart is een uitgave van Kosmos Uitgevers, ISBN  9789021575964.


Related Posts

Koolhydraatarme bijbel: musthave voor eiliefhebbers

Koolhydraatarme bijbel: musthave voor eiliefhebbers

Af en toe een korte of langere periode zonder snelle koolhydraten doet wonderen voor je energielevel én voor je lijn. De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil geeft je 500 pagina’s pure kookinspiratie. Wat ons betreft wacht je niet op Sint of Kerst, maar schaf je […]

Ode aan het ei (met winactie!)

Ode aan het ei (met winactie!)

Wat was er eerder, de kip of het ei? En hoe at Marilyn Monroe haar eitje? Je leest het in het nieuwe boek Ode aan het ei van schrijver Guus Luijters en journalist Sara Luijters. Wij mogen één exemplaar verloten.