Hoe kook je het perfecte ei in de oven?

Hoe kook je het perfecte ei in de oven?

De meeste mensen koken eieren gewoon in een pannetje op het vuur. Maar het kan makkelijker, zeker als je grote hoeveelheden eieren wilt koken. Je kunt een ei namelijk ook prima koken in je oven. Zo doe je dat.

Stel je krijgt eters en wilt nog snel een lekkere eiersalade maken voor bij de borrel. Of eieren koken voor je beroemde duivelse eieren. Wat doe je dan als al je gaspitten al bezet zijn? Zet gewoon je oven in!  Je hebt er geen omkijken naar en de eieren koken allemaal even consistent. Bovendien is het de ideale manier om meerdere eieren tegelijk te koken. Voor die lekkere eiersalade of voor het paasontbijt bijvoorbeeld. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Verwarm je oven voor op 160 graden Celsius. Je kunt de eieren in de lengte op het rooster leggen, maar eigenlijk is het handiger een muffinvorm te gebruiken. Plaats de eieren simpelweg in het muffinblik en zet ze 30 minuten in de oven. Daarna haal je ze eruit en laat je ze 10 minuten schrikken in ijskoud water. Pas op: de eieren zijn echt heet, gebruik een tang of een ovenhandschoen om ze uit de oven te halen. Je kunt de eieren ook 25 minuten in de oven laten staan en dan gewoon laten afkoelen, maar het laten schrikken heeft een aantal voordelen. Zo zijn ze daarna een stuk makkelijker te pellen. De eieren krijgen in de oven wat bruine stippen, met name waar ze contact maken met het metaal. Deze stippen verdwijnen als je ze onderdompelt in koud water.

Hoe smaken gekookte eieren uit de oven?

De smaak van eieren die je in de oven hebt gekookt, wijkt iets af van ‘normale gekookte eieren’. Ze hebben een iets romiger textuur dan eieren die je in water kookt. Ook het eigeel is iets smeuïger.

Wist je dat je eieren ook kunt koken in de waterkoker?

Foto via Shutterstock.