Intervalvasten, ook wel intermittent fasting genoemd, wordt met de dag populairder. Het boek Intervalvasten met het keto-dieet speelt in op die trend en combineert vasten met het ketogeen dieet voor snel en doeltreffend gewichtsverlies.
Intervalvasten, periodiek vasten, intermittent fasting… welke naam je het ook geeft: het draait uiteindelijk om het inlassen van eetpauzes. Voor sommige mensen betekent dat twee dagen weinig eten, zoals met de bekende 5:2 methode: vijf dagen gewoon eten en twee dagen vasten per week. Anderen proberen juist de tijd tussen de maaltijden op te rekken en eten bijvoorbeeld alleen tussen 11.00 en 19.00 uur. De belangrijkste reden is dat tijdens het vasten je lichaam de energiereserves moet aanspreken, zodat je je vetverbranding stimuleert.
Het boek Het boek Intervalvasten met het keto-dieet gaat nog een stapje verder en combineert periodiek vasten met het ketogeen dieet. Daarbij eet je veel goede vetten en weinig koolhydraten om de vetverbranding te stimuleren en nog sneller af te vallen.
Praktische handleiding
Natuurlijk omvat dit boek heel veel koolhydraatarme recepten, maar Intervalvasten met het keto-dieet is meer dan een kookboek; je zou het een praktische handleiding kunnen noemen. De eerste twee hoofdstukken leggen vooral de basics van intervalvasten en het ketogeen dieet uit. Zo gaat het hoofdstuk over intervalvasten dieper in op het ontstaan van vasten (de oudste richtlijnen voor vasten zouden uit India afkomstig zijn en ongeveer 4000 jaar oud zijn), maar wordt er ook uitgelegd wat de hormonen cortisol en insuline met je stofwisseling doen. Daarnaast worden de voordelen van intervalvasten worden natuurlijk benoemd.
De voordelen van intervalvasten
- Meer vetafbraak en daardoor gewichtsverlies
- Verbeterde hersenfuncties, een groter prestatievermogen en beter bestand tegen stress
- Lagere hartslag in rust en lagere bloeddruk
- Lagere insulinespiegel en meer keton-lichaampjes (effectieve diabetespreventie)
- Minder ontstekingsprocessen in het spijsverteringsstelsel, positieve invloed op het darmmicrobioom
- Minder problemen met in slaap vallen en doorslapen
- Geen jojo-effect meer.
Wie vast beter niet?
In dit hoofdstuk vind je ook informatie over wanneer je beter niet kunt vasten. Tot deze uitzonderingen behoren mensen met eetstoornissen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, patiënten na een operatie, mensen met aandoeningen aan de schildklier, lever of nieren, kankerpatiënten en mensen met dementie. Wie medicijnen inneemt moet altijd onder begeleiding van een arts vasten, omdat de dosering van veel medicijnen tijdens het vasten aangepast moet worden.
Handige checklist
Handig is ook de checklist waarmee je kunt zien welk type intervalvasten bij jou past. Intervalvasten kent namelijk een aantal flexibele varianten, die je kunt aanpassen aan je behoefte. Als beginnend vaster is het gemakkelijker om tussenperioden in uren aan te houden in plaats van een hele dag niet eten, De regel is: hoe korter je de eetfase maakt en hoe langer daarmee de vastenfase, hoe groter het effect van het vasten en het gewichtsverlies zullen zijn.
Het ketogeen dieet uitgelegd
Ook de basics van het ketogeendieet komen uitgebreid aan bod. Zo wordt uitgelegd wat keto precies doet en worden veelgestelde vragen beantwoord. Het keto-dieet is een dieet op basis van overvloedig gezonde vetten, gecombineerd met eiwitten en zeer weinig koolhydraten. Je mag wel naar hartelust vette vis, vlees, avocado en eieren eten. De geringe hoeveelheid koolhydraten is binnen dit dieet zo veel mogelijk afkomstig van groenten met weinig koolhydraten. Vet moet voornamelijk genuttigd worden in de vorm van onverzadigde goede vetzuren van boter van de melk van weidekoeien, ghee (geklaarde boter), vlees van weidedieren en biologische volle zuivelproducten, avocado’s, macademianoten en zalm.
De skaldemanratio
Verder is er duidelijke uitleg over wat wel en wat niet mag binnen het ketogeen dieet, wordt uitgelegd wat ketose precies is en leer je wat de skaldemanratio is om te zorgen dat je maaltijden de juiste samenstelling van macrovoedingsstoffen bevatten, denk aan de verhouding van vet tot eiwitten en koolhydraten. Daarnaast geeft het boek de beste tips om keto en intervalvasten te combineren.
Een ketoproof voorraadkast
Intervalvasten met het keto-dieet behandelt niet alleen de belangrijkste keto-principes, maar geeft ook handvatten om keto met intervalvasten te combineren. Handig is ook de uitgebreide lijst voor een goedgevulde, ketoproof voorraadkast. Tenslotte geeft dit hoofdstuk uitleg bij de recepten, zoals informatie over oventemperaturen en hoeveelheden.
Gevarieerde, lekkere recepten
En dan de recepten. We kunnen er kort over zijn: die zijn zeer smakelijk. Ze zijn gevarieerd, eenvoudig, meestal snel klaar te maken en maagvullend. Bovendien heb je er geen moeilijk verkrijgbare exotische ingrediënten voor nodig. De focus ligt op gezonde, natuurlijke producten die je lichaam in overvloed van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorzien. Gemakkelijk en leuk om lekkere maaltijden op tafel te toveren of je gewone nagerecht te leren vervangen door een geraffineerde lekkernij met weinig koolhydraten.
De recepten zijn onderverdeeld in dranken en smoothies (van bulletproof coffee tot avocadosmoothie met chiazaad), ontbijt (pancakes van roomkaas!), salades, soepen, hoofdgerechten (spareribs en kipcurry!) en zoetigheid en powersnacks. Overal met een duidelijke vermelding van de voedingswaarden en de netto koolhydraten, vezels, vet en eiwitten.
Een voorproefje? We delen twee heerlijke recepten uit dit fijne boek met je:
Intervalvasten met het keto-dieet is uitgegeven door Deltas. In dit boek vind je praktische tips, voorraadlijstjes en meer dan 50 recepten met weinig koolhydraten en veel (gezonde) vetten. Smoothies, salades, hoofdgerechten (ook vegetarisch) en lekkere zoetigheden. Een fijn boek voor iedereen die niet meer in de val van het jojo-effect wil trappen.