Kun je eieren koken in de vaatwasser?

Kun je eieren koken in de vaatwasser?

Wat een fijne uitvinding, die vaatwasser. Je hoeft immers nooit meer met de hand af te wassen als je zo’n apparaat in huis hebt. Kan het ding nog meer? Kun je er bijvoorbeeld eieren in koken?

We probeerden al eens eieren te koken in de waterkoker en dat lukte. Zijn er nog andere huishoudelijke apparaten waarin je een ei kunt koken? Jazeker, stelt biomedicus Eric de Kruijk in het populair wetenschappelijke tijdschrift Kijk. Volgens hem komt het perfecte zachtgekookte ei – eentje met smeuïg eiwit en een dooier zo stroperig als honing – uit de vaatwasser.  

De vaatwasser: perfect voor slow cooking

De hitte die de vaatwasser produceert, is redelijk constant en lager dan de hitte van een pan op het fornuis of in de oven. Dat maakt ‘m uitermate geschikt om op lage temperaturen mee te koken, iets dat ook wel slow cooking wordt genoemd. 

Een ei bestaat vooral uit water, vet- en eiwitmoleculen. De ruim honderd verschillende soorten eiwitmoleculen zweven opgerold – als een soort bolletjes wol – door het water. Bij hoge temperaturen rollen ze zich uit en verstrengelen met elkaar tot een netwerk. De ‘bolletjes wol’ vormen samen een ‘wollen trui’ waarin het water is gevangen; het eitje is gestold. Als de temperatuur hoog blijft, zal het eiwitnetwerk verstrakken en wordt alle vocht eruit geknepen. Het ei wordt dan nog steviger, maar droogt ook uit.

Belangrijk is te weten dat de verschillende soorten eiwitmoleculen niet allemaal bij dezelfde temperatuur stollen. Bij het oplopen van de temperatuur zal vanaf 55 graden als eerste het eiwit albumine stollen. Bij zo’n 84 graden stolt als laatste pas het eiwit ovalbumine. Nu vinden we gestold albumine meestal erg lekker, maar gestold ovalbumine juist minder. Die laatste geeft een eitje een rubberachtige structuur”, legt De Kuijk uit in zijn column.

De ideale verhouding tussen de eiwitten

De Franse moleculair gastronoom Hervé This deed jarenlang onderzoek naar de viscositeit en het stolgedrag van eieren en kwam toen met de conclusie: “Kook een ei minstens drie kwartier op precies 65 graden voor de perfecte smaak en textuur.” Bij deze temperatuur zou je een ideale verhouding bereiken tussen wél en níet gestolde eiwitten. Zolang de temperatuur niet oploopt, zal een deel van de eiwitten nooit stollen en blijft het resultaat hetzelfde, hoe lang je je ei ook laat koken. Voor deze bereidingswijze heb je alleen iets nodig waarmee de temperatuur op een constante 65 graden kan worden gehouden. En laat dat nou precies de temperatuur zijn waarop veel vaatwassers hun werk doen

Zo kook je een ei in de vaatwasser

Zo’n vaatwasser staat natuurlijk vol met vieze borden en kopjes, niet zo fris. En je wilt ook voorkomen dat je ei in contact komt met het zeep van je vaatwastablet. Daarom doe je het ei in een afsluitbare glazen pot. Vul deze vervolgens af met warm water uit de kraan en zet de pot tussen de vuile vaat. Daarna draai je een normale wascyclus op tenminste 65 graden. Als je het piepje van de vaatwasser hoort, is je perfect gekookte eitje klaar voor consumptie. 

Niet te ongeduldig

Een ei koken in de vaatwasser is in ieder geval milieuvriendelijk, want de vaatwasser ging toch al aan, dus je gebruikt geen extra energie. Het nadeel is dat je wel wat lang op je ontbijt moet wachten, zo’n wascyclus duurt immers al gauw een paar uur. Als je grote trek hebt, is het daarom misschien handiger om toch te kiezen voor een pannetje op het vuur. 

Wat kun je nog meer koken in de vaatwasser?

Niet alleen eieren worden perfect gaar in de vaatwasser. Ook groene asperges of sperziebonen zijn zeer geschikt voor garing in de vaatwasser. Je stopt ze in een mason jar samen met 1 kopje water, een lik boter en de kruiden die je lekker vindt en wacht tot de machine klaar is. Ook zalm en bijvoorbeeld kip zijn prima in de vaatwasser te bereiden.

 

Bron: Kijk, foto via Shutterstock.


Related Posts

Calculator voor het perfecte gekookte ei

Calculator voor het perfecte gekookte ei

De één houdt van een zachtgekookt eitje, de ander van hardgekookt. Met deze calculator zie je de ideale kooktijd voor het voor jou perfect gekookte ei!

Wat we kunnen leren van Japanners (en hun keuken)

Wat we kunnen leren van Japanners (en hun keuken)

Gelukkig en gezond (heel) oud worden: dat doen ze in Japan. Deze zomer worden de Olympische Spelen in Tokio gehouden. Wij namen vast een kijkje in de Japanse keuken. Wat kunnen wij leren van de Japanners en hun eetgewoonten?