Mag mijn hond eieren eten?

Mag mijn hond eieren eten?

Eieren: je kunt ze met recht vitaminebommetjes noemen. We kunnen ons daarom voorstellen dat je overweegt de hond ook een eitje te geven, al dan niet gekookt. Maar mag een hond wel eieren? Is zo’n ei dan ook gezond voor je harige vriendje?

“Vanwege hun hoge gehalte aan proteïnen, zijn kippeneieren een uitstekend voedingsmiddel voor honden”, vertelt Dr. Shadi Ireifej, oprichter en hoofd Medische Dienst bij VetTriage, een Amerikaans bedrijf dat dierenarts-zorg op afstand biedt. “En dat niet alleen: eieren bevatten essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. De voeding is dus de enige manier om die aminozuren binnen te krijgen.”  Geen wonder dat eipoeder een veel gebruikt ingrediënt in hondenvoer is.

Maar het proteïnegehalte is niet de enige reden om je hond eieren te geven. Er zitten immers veel meer gezonde stoffen in zo’n ei. En daar profiteren honden net zo van als mensen. Denk aan:

 • Essentiële vetzuren
 • Antioxidanten 
 • Mineralen (selenium en fosfor bijvoorbeeld)
 • IJzer
 • Vitamine A, B2, B6, B12 en vitamine D

Al deze stoffen helpen je hond. Ze zijn goed voor zijn geheugen, zijn hartgezondheid en zijn botten, spieren en gewrichten. Maar ook het zicht van je hond en zijn huid, nagels en haar varen wel bij een eitje. 

Honden en gekookte eieren

Maar geef je je hond nu het best rauwe of gekookte eieren? Dr. Ireifej raadt aan zo nu en dan een gekookt ei – zonder schil – te mengen met het normale hondenvoer. Naast het extra gezondheidsvoordeel dat het ei geeft, zal je hond hierdoor ook extra verzadigd zijn, want eiwit vult lekker (dat is ook de reden dat eieren zo goed helpen bij het afvallen). Er zijn trouwens ook mensen die zo’n gekookt ei gewoon in kwarten snijden en uit het vuistje geven, als lekkere snack. 

En gebakken ei of roerei?

Je hond lust waarschijnlijk alle soorten ei, dus variëren kan en mag. Maak eens roerei met brokjes, of bak een eitje voor je hond, zelfs een omelet hoort tot de mogelijkheden. Vermijd wel het gebruik van olie of boter en gebruik geen zout of keukenkruiden. 

Mag mijn hond rauwe eieren eten?

Volgens Dr. Ireifej hebben gekookte eieren de voorkeur boven rauwe eieren, maar dat wil niet zeggen dat je je hond geen rauwe eieren kunt geven. Veel mensen zweren zelfs bij een rauw ei voor hun hond, omdat het wonderen zou doen voor de vacht: die gaat er extra van glanzen. Houd wel goed in de gaten of je hond geen last van z’n maag of darmen krijgt. Het spijsverteringssysteem van honden kan rauwe eieren over het algemeen prima verwerken, maar sommige honden hebben een gevoelig maag-darmkanaal en krijgen er last van. Switch in dat geval naar gekookte eieren. 

Krijgt mijn hond geen salmonella van eieren?

De belangrijkste reden voor veel mensen om hun hond géén rauwe eieren te geven, zit ‘m in het risico van een salmonellabesmetting. Maar de kans op een met salmonella besmet ei is in Nederland helemaal niet zo groot. Volgens het Voedingscentrum zijn in ons land ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella. Een te verwaarlozen aantal dus.

Maak de voerbak goed schoon

Zelfs als een ei wel besmet is met de salmonellabacterie hoeft dat geen probleem te zijn. Over het algemeen heeft een gezonde volwassen hond geen last van deze bacterie, maar hij kan wel een besmettingsbron voor de mens vormen. Een goede hygiëne is daarom extra belangrijk als je je hond rauwe eieren geeft (of rauw vlees, want ook dat kan besmet zijn met de salmonellabacterie). Laat voer met rauw ei er doorheen daarom niet te lang staan en bereidt deze maaltijden op een ander oppervlak dan je eigen eten. Was bovendien het gebruikte materiaal en je handen goed af met heet water en zeep. Vergeet de voerbak hierbij niet.

Wanneer moet je oppassen met rauwe eieren?

Sommige honden worden wel ziek worden van de salmonellabacterie, dit noemen we salmonellose. Een hond is hier gevoeliger voor wanneer de darmflora verstoord is, bijvoorbeeld door medicijngebruik (antibiotica), door ziekte of door stress. Bij teefjes kan de weerstand tijdelijk verminderd zijn bij dracht, geboorte en gedurende de zoogperiode.  Een bacteriële besmetting kan dan makkelijker leiden tot ziekte bij haar, maar ook bij haar pups.

Mag mijn puppy eieren?

Ook leeftijd speelt een rol. Zeer jonge-  en oudere honden zijn gevoeliger omdat zij een onderontwikkeld of verzwakt afweersysteem kunnen hebben. Geef puppy’s en honden op leeftijd daarom liever gekookte eieren dan rauwe eieren. Pas als een pup een maand of 4 is, kun je rauwe eieren geven. Honden die in een groep gehouden worden, lopen overigens ook een verhoogd risico op een salmonella-infectie.

Symptomen van salmonellose bij de hond zijn:

 • Koorts
 • Diarree (bloederig of met slijm)
 • Braken
 • Gewichtsverlies
 • Buikpijn
 • Anorexia
 • Algehele zwakte
 • Miskraam of spontane abortus

Heeft jouw hond dit soort klachten na het eten van rauwe eieren? Bel dan de dierenarts. De meeste honden herstellen binnen 3 weken van een salmonellose, maar kunnen de bacterie nog 1 tot 4 maanden via de ontlasting uitscheiden, en daarmee een risico vormen voor de mensen in hun omgeving. Overigens zijn er ook honden die diarree krijgen van rauwe eieren; in dat geval kun je beter een gekookt ei geven.

Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort?

Er wordt wel gezegd dat je geen rauwe eieren aan je hond mag geven, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert. En de biotine is juist zo goed voor vacht, huid en nagels. Verhitting maakt avidine onwerkzaam, dus bij gekookte eieren speelt dit sowieso niet. Maar ter geruststelling: een biotinetekort zal alleen optreden als je hond langdurig alleen het rauwe eiwit eet, het eigeel bevat namelijk genoeg biotine om het effect te compenseren.

Mag mijn hond de eierschaal?

Sommige baasje geven hun hond niet alleen een rauw ei, maar roeren ook de eierschaal door het voer. Is dat wel goed?

Op zich kan de schil van het ei geen kwaad, mits deze fijngemalen is of in ieder geval geplet in kleine stukjes. Je wilt immers niet dat je hond stikt in een groot stuk schaal of misschien zelfs het binnenste van zijn keel openhaalt. Er zullen best honden zijn die een rauw ei met schil en al verslinden, maar waarom zou je het risico nemen? De eierschil bevat naast calcium nog allerlei andere nuttige mineralen, waardoor dit extra goed is voor botten, spieren en gezonde tanden en tandvlees. Het kan dus zeker geen kwaad om rauwe eieren met schil te voeren. Gekookte eieren geef je altijd zonder schil.

Hoeveel eieren mag mijn hond per week?

Alles waar ’te’ voor staat is slecht en dat geldt ook voor te veel eieren. Kleinere honden hebben voldoende aan één ei per week. Medium honden mogen tot twee eieren per week en (hele) grote honden mogen wekelijks wel drie eieren, naast het normale voer.

Kan mijn hond allergisch zijn voor eieren?

Honden zijn van nature vleeseters en kunnen dus last krijgen van voedingsstoffen die van oudsher niet op het menu stonden. Dat geldt niet alleen voor eieren, maar bijvoorbeeld ook voor tarwe, soja, en zuivelproducten zoals melk. 

De meeste honden kunnen goed tegen eieren, maar áls een allergie of overgevoeligheid voorkomt, is het meestal bij gekookte eieren. Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de eiwitmoleculen zich verstrengelen. Dat maakt van het eiwit een stugge, gestolde massa die simpelweg eerder een overgevoeligheidsreactie uitlokt. Rauwe eiwitten zijn voor de meeste honden makkelijker te verteren.

De conclusie: eieren zijn een goede bron van eiwit en andere belangrijke voedingsstoffen; het is daarom prima om af en toe een (rauw) ei aan je hond te geven. Het hoeft echter niet, zeker niet als je hond een goede, complete voeding krijgt. Zie het gewoon als een lekker, gezond extraatje.

ZOEK JE LEKKERE INSPIRATIE?

Op zoek naar meer lekkere inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze ontbijt– of lunchrecepten, kies iets uit voor het diner of maak wat lekkers voor de borrel!

Bronnen: Southern Living, Kynologisch Advies. Foto via Shutterstock.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.