Deze slanke huzarensalade is het ideale (bij)gerecht voor een buffet of barbecue. Lekker fris en nog gezond ook, want boordevol groenten.
Huzarensalade is een gerecht dat de meeste mensen zich nog wel van vroeger zullen herinneren. Gegarneerd met halve eieren en waaiertjes van augurk en op een bedje van sla sierde deze salade in de jaren ’80 en ’90 menig verjaardagsbuffet.
Goede huzarensalade is zelfgemaakt
Eigenlijk is het jammer dat deze salade een beetje uit beeld verdwenen is, want een goede huzarensalade is heerlijk als bijgerecht bij de barbecue, met stokbrood. En eventuele restjes doen het heel goed als lunch op brood de volgende dag (sterker nog: zo’n salade is de tweede dag meestal nog lekkerder). Maar met een goede huzarensalade bedoelen we uiteraard wel een zelfgemaakte huzarensalade. Want die emmertjes met kleffe salade uit de supermarkt; daar doe je echt niemand een plezier mee.
Koolhydraatarme huzarensalade
Zo oubollig als toen maken wij hem uiteraard niet. Deze slanke variant is lekker fris, met een zuurtje door de wittewijnazijn. En omdat we niet alleen mayonaise gebruiken, maar ook yoghurt kun je rustig nog een tweede portie opscheppen. Wil je deze huzarensalade nóg slanker en ook koolhydraatarm maken, vervang de aardappelen dan door bloemkool. Geloof ons, dat is hartstikke lekker!
Welk vlees gebruik je?
In deze salade gebruiken we schouderham. Maar je kunt er eigenlijk allerlei soorten vlees voor gebruiken. Kip erdoor is bijvoorbeeld ook heel erg lekker. Of fricandeau. Of draadjes- of pekelvlees. Zo zijn eventuele kliekjes ook meteen weer op. Zorg dat je je ingrediënten niet te klein snijdt, een beetje grove structuur eet fijner bij de barbecue.
Overigens: onze aardappelsalade met ei en radijs is ook een aanrader voor bij de barbecue of een buffet!

Slanke huzarensalade
Ingrediënten
- 4 eieren (M)
- 300 g vastkokende aardappelen of 1 kleine bloemkool (ca. 500 g)
- 125 g winterpeen
- 125 g tuinerwtjes (diepvries)
- 200 g schouderham of hamblokjes
- 4 zoetzure augurken
- 2 appels granny smith)
- 2 el mayonaise
- 3 el yoghurt
- 1 el Franse mosterd
- 1 el wittewijnazijn
Instructies
- Kook de eieren 8 min. in kokend water. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Kook ze 6 min. in water met zout. Giet ze af en spoel tot ze lauwwarm zijn, laat uitwasemen op een schone theedoek. Heb je voor bloemkool gekozen, dan snijd je er roosjes van en kookt die kort, waarna je ze grof hakt en laat afkoelen.
- Snijd de winterpeen in blokjes van 1 cm en kook 4 min. in water met zout. Voeg laatste 2 min. de tuinerwten toe. Giet af en laat afkoelen.
- Snijd de eieren, augurk, de winterpeen en de ham in blokjes. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Meng alles door elkaar.
- Meng de mayonaise met de yoghurt, de wittewijnazijn en de mosterd en schep dit door de salade. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Laat de huzarensalade ten minste 60 minuten afgedekt in de koelkast staan, maar liever nog een nacht.
Tip: doe er ook eens wat zilveruitjes door!
Lees ook: drie redenen om je eieren altijd te laten schrikken.
Foto via Shutterstock.