Asperges met Hollandse garnalen en dragonsaus

Asperges met Hollandse garnalen en dragonsaus

Zolang het aspergeseizoen bezig is, genieten wij graag van dit witte goud. Maar dat hoeft niet altijd op de traditionele manier. Wij zijn fan van deze asperges met Hollandse garnalen en dragonsaus!

Met deze asperges met Hollandse garnalen en dragonsaus eet je niet alleen bijzonder lekker, maar haal je ook dubbele  gezondheidsvoordelen in huis. Asperges, ook wel ‘het witte goud’ genoemd, zijn onder meer rijk aan het aminozuur asparagine. Ze bevatten ook veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Asperges passen door hun vochtafdrijvende werking bovendien goed in een dieet.

Schaal- en schelpdieren zijn net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten ze afhankelijk van de soort wisselende hoeveelheden B-vitamines. Zo zijn oesters en kreeft een bron van vitamine B1 en garnalen en mosselen een bron van vitamine B2.

Asperges met Hollandse garnalen en dragonsaus

2 juni 2019
: 4
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 250 gram Hollandse garnalen

  • 2 kilogram witte asperges

  • 30 gram verse dragon of basilicum, heel fijngehakt

  • Sap van ½ citroen

  • 125 gram roomboter, gesmolten
Bereiding
  • Stap 1 Kook 3 eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken en pel ze.
  • Stap 2 Snijd de eieren in de lengte in partjes.
  • Stap 3 Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Leg de asperges naast elkaar en snijd 1½- 2 centimeter van de harde onderkanten zo weg, dat alle asperges even lang zijn.
  • Stap 4 Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water en laat ze van het vuur af nog 15 minuten nagaren.
  • Stap 5 Pureer de dragon met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels water in de blender.
  • Stap 6 Voeg het laatste ei toe met de gesmolten boter en wat zout en peper toe.
  • Stap 7 Meng alles tot een gladde saus en schenk deze in een steelpan. Laat de saus al roerend op zacht vuur iets dikker worden, maar laat de saus niet koken!
  • Stap 8 Laat de asperges in een vergiet uitlekken en leg ze naast elkaar op warme borden met alle punten naar dezelfde kant. Schenk de dragonsaus erover en schep dan de Hollandse garnalen erover. Garneer met partjes ei.
  • Stap 9 Serveer de asperges met gebakken krieltjes of verse pasta.

Lekker? Of ben je toch meer van de traditionele aspergegerechten? Probeer dan de Vlaamse aspergeschotel of de Limburgse variant eens.

 

Dit recept en de bijbehorende foto door Arjan Smalen zijn afkomstig van Het Nederlands Visbureau. Kijk voor meer lekkere visrecepten op www.visrecepten.nl.

 

 

Bronnen: Voedingscentrum, Nederlands Visbureau.

 


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *