Steeds meer mensen proberen te minderen met vlees. Maar lekkere vegetarische gerechten op tafel zetten; dat blijkt soms lastig. Sven en Jennifer van foodplatform Voedzaam & Snel maken het makkelijker met hun nieuwe boek.
Vegetarisch eten is al lang niet meer voor geitenwollensokken-dragende alternatievelingen. Sterker nog: het is populairder dan ooit om gerechten zonder vlees op tafel te zetten. En dat hoeft echt niet te betekenen dat je meteen hardcore vegetariër bent.
Drie redenen om vaker vegetarische maaltijden te eten
Die kant willen Sven en Jennifer van Voedzaam & Snel je met hun nieuwe boek 50x avondeten zonder vlees – klaar in 30 minuten gelukkig ook helemaal niet op dwingen. Zij zijn voor minder vlees eten – denk 1 à 2 dagen per week – maar dan wel goed – biologisch – vlees. Minder vlees is immers beter voor je gezondheid, beter voor het milieu én beter voor je portemonnee.
50 vegetarische recepten
Voor hun blog bedachten ze al vele vegetarische recepten en ze merkten dat niet iedereen het even makkelijk vindt om een lekker vleesloos gerecht op tafel te zetten. Vandaar dat ze maar liefst 50 vegetarische gerechten bundelden in hun nieuwe boek.
Groenten in de hoofdrol
De recepten in 50x avondeten zonder vlees zijn simpel, voedzaam en – meestal – snel. Een enkele keer neemt een gerecht meer dan 30 minuten, omdat een gerecht wat langer in de oven moet. De oventijd staat er dan altijd bij vermeld. Maar over het algemeen staat er binnen 30 minuten een verrassend lekkere vegetarische maaltijd op tafel. Heel af en toe wordt er een vleesvervanger gebruikt, maar meestal zijn het gewoon fijne gerechten met meer groenten.
Ei in de hoofdrol
De recepten zijn zeer gevarieerd. Van volkorenplaatpizza met groene asperges, gestoomde groenten met paprikadressing en kokossoep met vegetarische kipstukjes tot buddha bowl. Met voor de hand liggende ingrediënten, die gewoon verkrijgbaar zijn bij de lokale supermarkt. Ook voor eieren is een rol weggelegd. Wat te denken van een lekkere rauwe witlofsalade met ei, avocado en – verrassende combi – aardbeien. Er is shakshuka met gele paprika, courgette en kikkererwten. Pokébowl met eieren, sojabonen, zeewier en avocado. En bijvoorbeeld omelet op een zuurdesembroodje met antiboise en balsamico. Keuze genoeg voor de eiliefhebber dus!
De voordelen van een weekschema
Een nuttige toevoeging vonden wij de twaalf tips om gezonder eten gemakkelijker te maken, waarbij ook het nut van een weekschema aan bod komt. Sven en Jennifer raden aan om niet alleen één keer in de week op een vaste dag boodschappen te doen, maar ook om daarbij vast vier avondmaaltijden te bedenken. En dat is behoorlijk reëel, want hoe vaak gebeurt het niet dat je onverwacht bij iemand blijft eten, of plotseling uit eten gaat. Zonde als de reeds gehaalde boodschappen dan staan te verpieteren. Het kookduo maakt zelf de vijfde dag iets met restjes van de ingrediënten en de overige dagen vullen zich meestal vanzelf, zo is hun ervaring.
Goedgevulde voorraadkast
Door het zo te plannen, is er bovendien ruimte voor flexibiliteit. Op het moment dat je gaat koken, kies je uit jouw weeklijstje waar je het meest trek in hebt. Je kunt spontaan bij iemand blijven eten, want je hebt niet teveel ingekocht. Een goedgevulde voorraadkast met houdbare producten is wel een must, zodat je altijd iets in elkaar kunt draaien.
Die voorraadkast komt ook van pas bij de bonusgerechten uit dit boek. Want wie herkent het niet: het einde van de week nadert en je hebt nog een paar wortelen, een bakje met vier champignons, een uitgedroogde paprika en bleekselderij in je groentela liggen. Dat belandt met een beetje pech in de afvalbak. Voor precies die restjes groenten die je anders misschien zou weggooien, hebben Sven en Jennifer vijf recepten ontwikkeld. De basis-ingrediënten voor deze recepten zijn lang houdbaar, zodat je die standaard in huis kunt hebben en nooit meer restjes groenten hoeft weg te gooien. Denk aan soep, curry en noodles.
Ben jij ook zo iemand die graag minder vlees wil eten, maar niet goed weet wat je dan moet maken? Dan is dit het perfecte handboek voor jou.
Benieuwd naar dit boek? We mogen het recept van de volkorenplaatpizza met asperges met je delen. Ook lekker: deze groentetaart met broccoli en spinazie. Overtuigd? Snel bestellen dan, dit fijne boek!
50x avondeten zonder vlees is het nieuwste kookboek van Jennifer & Sven van het succesvolle platform Voedzaam & Snel. In deze opvolger van bestseller 50x lunchen zonder brood vind je 50 makkelijke, lekkere en gezonde hoofdgerechten zonder vlees of vis, die binnen 30 minuten op tafel staan.
Foto’s: Sven ter Heide.