Ode aan het ei (met winactie!)

Ode aan het ei (met winactie!)

Wat was er eerder, de kip of het ei? En hoe at Marilyn Monroe haar eitje? Je leest het in het nieuwe boek Ode aan het ei van schrijver Guus Luijters en journalist Sara Luijters. Wij mogen één exemplaar verloten.

Eieren. Het zijn voedzame vitaminebommetjes waar natuurlijk heel veel over te vertellen is. En dat doen vader en dochter Luijters dan ook in hun boek Ode aan het ei. Want hoeveel eieren eten we in Nederland eigenlijk en wat is nu de beste manier om een zacht eitje te maken? En was het er nou wel of niet eerder dan de kip? 

“An egg, an egg, my Kingdom for an egg!” 

William Shakespeare, Richard III

In Ode aan het ei lees je over eieren in kunst en literatuur, kom je meer te weten over de glansrol van het ei in gerechten van over de wereld én vertellen verschillende bekende Nederlanders wat een ei voor hen zo speciaal maakt. Edwin Rutte alias Ome Willem vertelt bijvoorbeeld over de smaakvloek van de zilveren theelepel en het ei (meer daarover hier) en het ‘hypocriete’ kippenveertje in het doosje in de winkel (daar lees je hier alles over). Rapper Donnie vertelt over zijn traumaatje voor rauwe eieren en Howard Komproe vertelt dat hij in het weekend graag een uitgehold kaiserbroodje met ei, groente en kaas eet. 

Vete tussen Koudkokers en Heetkokers

De interviews met de BN-ers nam Sara Luijters voor zijn rekening. De overige hoofdstukken zijn van de hand van vader Guus. Hij verhaalt aan de hand van het kookboek van zijn moeder over de eieren uit zijn jeugd (vier eierpunten voor vier boterhammen), over de eeuwigdurende vete tussen de Koudkokers en de Heetkokers en deelt bovendien zijn eigen favoriete recepten: het knoflookei, het kaas-knoflookei, het Kinderei en het feestei of vakantie-ei. Genieten!

Ode aan het ei in recepten

Tussen alle verhalen en anekdotes, staan er ook een aantal andere lekkere recepten met ei in dit boek. Denk aan Coq au vin, maar ook aan chocolademousse en een recept voor meringues. Oeuf mayonnaise (een recept waar kookboekenschrijfster en culinair journalist Mara Grimm idolaat van is, vertelt ze in hetzelfde boek), maar ook Surinaamse gevulde eieren en mimosa-eieren.  

In onderstaande video van Food Tube filosofeert het schrijversduo er lustig op los over de vorm en smaak van eieren, terwijl ze zich buigen over een eierrecept van Vladimir Nabokov, of Nabocoque zoals de twee hem met een kwinkslag noemen. Uiteraard staat dat recept ook in Ode aan het ei.

Ode aan het ei winnen?

Al met al is Ode aan het ei een boekje voor iedereen die eieren kan waarderen. Leuk om cadeau te doen dus, maar winnen is natuurlijk nóg leuker, en wij mochten een exemplaar verloten. Maar die winactie is inmiddels afgelopen. Houd onze site in de gaten voor nieuwe witacties.

Ode aan het ei door Guus en Sara Luijters is een uitgave van Nieuw Amsterdam. Guus Luijters is columnist en auteur van onder meer Klein Geluk en In memoriam. Sara is journalist voor ondermeer het Parool.

Zoek je meer lekkere inspiratie?

Op zoek naar meer lekkere inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze ontbijt– of lunchrecepten, kies iets uit voor het diner of maak wat lekkers voor de borrel!


Related Posts

De 5 beste eierkokers (en waarom je er een nodig hebt)

De 5 beste eierkokers (en waarom je er een nodig hebt)

Tuurlijk, een ei kun je prima koken in een pannetje op het vuur. Maar wanneer je regelmatig eieren kookt, dan kan een eierkoker best een mooie aanwinst zijn. Waarom zou je er een kopen en wat zijn de vijf beste eierkokers?

Charlie’s Kitchen: recepten voor meer energie en balans

Charlie’s Kitchen: recepten voor meer energie en balans

Wil je het nieuwe jaar vol energie en meer in balans beginnen? Dan hebben wij een geweldige tip voor jou: Charlie’s Kitchen, het nieuwe kookboek van Charlotte de Jong. 224 pagina’s waar de energie vanaf spat!