Vietnamese egg coffee

Vietnamese egg coffee

Als we in Nederland denken aan koffie met eieren, denken we aan koffie en een gekookt eitje. In Vietnam denken ze er anders over: daar gaan de eieren ín de koffie. Deze eierkoffie wordt gemaakt door eigeel te kloppen met suiker, kaas en gecondenseerde melk.

Vietnamese egg coffee, of eierkoffie (cà phê trúng) is ontstaan in Hanoi tijdens de periode dat er een tekort aan melkproducten was. De uitvinder van deze koffie is Nguyen Giang, eigenaar van Café Giang; een etablissement dat nog steeds bestaat en tegenwoordig wordt gerund door zijn zoon.

Gecondenseerde melk

Nguyen Giang bedacht de eierkoffie gedurende de Franse oorlog (1946-1954), ook wel de eerste Indochinese oorlog genoemd. Omdat er tijdens de oorlog een gebrek aan verse melkproducten was, gebruikten de meeste Vietnamezen gecondenseerde melk. Zij goten hier de koffie op. Nguyen Giang had zelfs dat niet en zocht zijn toevlucht in eieren.

Uitvinding van de blender

Het maken van deze eierkoffie was een intensief proces. Het nam namelijk best een tijd om de eieren met de hand door de koffie te kloppen tot precies de juiste substantie. Bovendien smaakte deze koffie wel heel erg naar eieren. Het heeft dan ook jaren geduurd voor Giang zijn recept met kleine aanpassingen perfectioneerde, waarbij de uitvinding van de blender het hem iets makkelijker maakte. Maar het lukte: in de jaren ’80 was zijn eierkoffie ongekend populair.

Boter, kaas en eieren

Het zou natuurlijk het mooist zijn om deze Vietnamese eierkoffie te proeven in Hanoi. Dat kan, want het café is er nog steeds op 39 Nguyen Huu Huan. Maar omdat niet iedereen in de gelegenheid is Vietnam te bezoeken, hieronder het recept van de Vietnamese eierkoffie. Drink je deze koffie in Café Giang, dan bevat het recept tegenwoordig ook boter en kaas. Sommige mensen omschrijven de drank als vloeibare tiramisu. De eierkoffie heeft in ieder geval een lichte, zachte en aangenaam zoete smaak. Je drinkt hem in principe warm, maar deze koffie kan ook koud gedronken worden, met ijsblokjes.

Onderstaande recept is een benadering van de Vietnamese eierkoffie. Omdat het exacte recept angstvallig geheim gehouden wordt, is dit de variant zonder boter en kaas. Dat let je niet om daarmee te experimenteren uiteraard…

Benieuwd naar meer variaties? Er is ook Scandinavische eierkoffie.

Vietnamese eierkoffie

14 januari 2018
: 2
: 5 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 2 kopjes sterke koffie
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels gecondenseerde melk
  • Een zakje vanillesuiker
  • Een theelepel suiker
Bereiding
  • Stap 1 Zet de koffie.
  • Stap 2 Klop het eigeel in ongeveer 5 minuten romig en lichtgeel van kleur. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe en klop nog even door.
  • Stap 3 Voeg de gecondenseerde melk toe en een theelepel van de koffie.
  • Stap 4 Schenk de koffie in twee kopjes en voeg het schuimige eiermengsel toe als topping.

Video: Vietnamese eierkoffie

Op het internet zijn heel veel verschillende varianten van de Vietnamese eierkoffie te vinden. Dit is een van onze favorieten.


Foto door Drew Cuffman via  Unsplash. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Brandy flip cocktail: zacht en romig

Brandy flip cocktail: zacht en romig

Alle cocktails met flip in de naam zijn cocktails met eieren erin, of in ieder geval eigeel. Voor deze brandy flip cocktail gebruiken we het hele ei.

Boston Sour cocktail: verrassend verfrissend

Boston Sour cocktail: verrassend verfrissend

De Boston Sour is eigenlijk niets meer of minder dan de bekende Whisky Sour met eiwit erin. Maar juist dat eiwit maakt ‘m heerlijk romig. Proost!