Scandinavische egg coffee

Scandinavische egg coffee

Egg coffee, of eierkoffie, is een geliefde drank in Scandinavië. Traditioneel wordt het gedronken in Noorwegen en Zweden, maar de drank is inmiddels ook populair in het midwesten van Amerika. Sterker nog: waarschijnlijk wordt het daar meer gedronken dan in de Scandinavische landen. 

De Scandinavian egg coffee, ook wel Swedish coffee genoemd, werd in Amerika geïntroduceerd door Scandinavische immigranten. Waarschijnlijk maakten zij het vooral omdat koffie duur was en het koffiedik vaak meerdere keren gebruikt werd. Door een rauw ei toe te voegen zakt de koffiedrab naar de bodem. Het gevolg: een heldere, niet-bittere koffie met een zachte volle smaak. Opvallend is dat het ei wordt toegevoegd vóór de koffie verwarmd wordt.

Egg coffee in de kerk

Vandaag de dag wordt deze eierkoffie nog steeds veel gedronken in Amerika. De bijnaam is ‘church basement coffee’, omdat het voornamelijk genuttigd wordt tijdens religieuze bijeenkomsten op zondag in de kerk. Sommige gemeenschappen gebruiken zelfs het hele ei, compleet met schaal. Dit omdat ze denken dat de calcium in de schaal toegevoegde waarde heeft. Het recept hieronder is goed voor twee kopjes koffie. In Scandinavische landen gebruiken ze over het algemeen light toast bonen voor deze eierkoffie.

Scandinavische egg coffee

14 januari 2018
: 2
: 7 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 1 rauw ei
  • 20 gram gemalen koffie
  • 400 milliliter kokend water
  • 300 milliliter koud water
Bereiding
  • Stap 1 Doe het ei met de koffie en 200 milliliter koud water in een kom en meng dit goed.
  • Stap 2 Voeg dit mengsel toe aan het kokende water en laat dit 3 tot 5 minuten trekken.
  • Stap 3 Voeg 100 milliliter koud water toe en laat het mengsel een minuut of 2 rusten.
  • Stap 4 Schep zichtbare koffiedeeltjes van het mengsel af en giet de drank door een fijne zeef in de kopjes.

Video: het maken van egg coffee

In onderstaande video zie je hoe de Scandinavische eierkoffie mét schil gemaakt wordt.

 

 

 

Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Krumkaker (Noorse kniepertjes)

Krumkaker (Noorse kniepertjes)

Krumkaker zijn knapperige en brosse Noorse wafeltjes, die traditioneel rond de kerstdagen gebakken worden. Ze worden meestal tot hoorntjes gerold, maar soms worden er ook rolletjes van gemaakt. Het lekkerst zijn ze gevuld met opgeklopte slagroom en vers rood fruit.

Kopi Telur – Eierkoffie uit Indonesië

Kopi Telur – Eierkoffie uit Indonesië

Indonesische eierkoffie heeft helaas nooit echt voet aan de grond gekregen in Nederland. En dat is jammer, want wat is dit lekker! Kopi Telur wordt het genoemd, of pandang-style coffee.