Wat is een broodje banjo? (en waarom heet het zo?)

Wat is een broodje banjo? (en waarom heet het zo?)

De term broodje banjo zal niet iedereen even bekend in de oren klinken. Maar het is voor Britse soldaten al een favoriete lekkernij sinds WOII. Wat is een broodje banjo precies en waarom heet het zo?

Britse soldaten noemen het al sinds de Tweede Wereldoorlog hun favoriete lekkernij: ‘egg banjo’, in het Nederlands broodje banjo. Het gaat hierbij om een gebakken ei tussen twee boterhammen, waarbij het brood eventueel dik beboterd is met roomboter of margarine (als dat in de oorlog beschikbaar was). Het grote publiek zal zoiets dan ook gewoon broodje gebakken ei noemen.

Waarom broodje banjo?

Het gebakken ei op – of beter tussen – deze boterham is niet zomaar een gebakken ei, het is een gebakken ei waarbij de dooier heel en zacht blijft. Wanneer er dan een hap genomen wordt, loopt het eigeel uit het broodje óver het shirt van de betreffende militair. Het broodje wordt daarna over het algemeen met één hand weggehouden van het shirt, terwijl het slachtoffer met z’n vrije hand probeert het eierstruif weg te vegen. En dat ziet eruit alsof iemand lucht-banjo probeert te spelen, kijk maar naar het filmpje:

Lees ook: Dit zijn de 10 beste koekenpannen om eieren in te bakken (volgens de consumentenbond) 

 

Bron: ForcesNet, foto via Shutterstock.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]