Wat is een broodje banjo? (en waarom heet het zo?)

Wat is een broodje banjo? (en waarom heet het zo?)

De term broodje banjo zal niet iedereen even bekend in de oren klinken. Maar het is voor Britse soldaten al een favoriete lekkernij sinds WOII. Wat is een broodje banjo precies en waarom heet het zo?

Britse soldaten noemen het al sinds de Tweede Wereldoorlog hun favoriete lekkernij: ‘egg banjo’, in het Nederlands broodje banjo. Het gaat hierbij om een gebakken ei tussen twee boterhammen, waarbij het brood eventueel dik beboterd is met roomboter of margarine (als dat in de oorlog beschikbaar was). Het grote publiek zal zoiets dan ook gewoon broodje gebakken ei noemen.

Waarom broodje banjo?

Het gebakken ei op – of beter tussen – deze boterham is niet zomaar een gebakken ei, het is een gebakken ei waarbij de dooier heel en zacht blijft. Wanneer er dan een hap genomen wordt, loopt het eigeel uit het broodje óver het shirt van de betreffende militair. Het broodje wordt daarna over het algemeen met één hand weggehouden van het shirt, terwijl het slachtoffer met z’n vrije hand probeert het eierstruif weg te vegen. En dat ziet eruit alsof iemand lucht-banjo probeert te spelen, kijk maar naar het filmpje:

Lees ook: Dit zijn de 10 beste koekenpannen om eieren in te bakken (volgens de consumentenbond) 

 

Bron: ForcesNet, foto via Shutterstock.


Related Posts

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Wie regelmatig hardgekookte eieren eet, is waarschijnlijk niet onbekend met het fenomeen: een groenblauwe ring om het eigeel of soms zelfs een groenblauwe dooier. Kun je zo’n ei gewoon eten?

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Heb je eigen kippen? Leuk! En ook lekker, want er gaat natuurlijk niets boven een kakelvers eitje bij het ontbijt. Maar wat als de eieren van je eigen kippen stinkeieren zijn?