Zuid-Afrikaanse bobotie uit de oven

Zuid-Afrikaanse bobotie uit de oven

Bobotie is met zijn hartige smaak met zoete ondertoon misschien wel het bekendste recept uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Het voorbereiden is een fluitje van een cent en daarna schuif je deze schotel gewoon 40 minuten de oven in. Appeltje eitje, letterlijk!

Bobotie (ook wel boboti of bobotjie genoemd) is niet voor niets zo bekend in Nederland. Het was al een populair gerecht, maar toen een zekere fabrikant er een ‘wereldgerecht’ van maakte, stond het ineens in extra veel Nederlandse huishoudens op tafel. Toch is het zonder pakjes en zakjes net zo makkelijk te maken en stiekem ook veel lekkerder.

Dit populaire ovengerecht bestaat uit gehakt met ui, ei en kruiden, met name kerrie. Bobotie wordt ook wel eens ‘slavenschotel’ genoemd omdat dit traditionele gerecht vroeger veel door arme boeren en slaven gemaakt werd, van de restjes van de dag ervoor. Dit betekent ook dat er inmiddels vele varianten op het recept bestaan. Aarzel dus niet om zelf te experimenteren met de kliekjes uit de koelkast. Duurzaam en vaak ook heel erg lekker. Wil je er een complete maaltijd van maken dan kun je bijvoorbeeld (voorgebakken) aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal leggen en sperziebonen aan de bobotie toevoegen.

Je kunt bobotie trouwens prima een dag van tevoren maken. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog het ei-mengsel er overheen te gieten en de schotel in de oven te zetten. Bobotie wordt meestal gegeten met komkommer- of tomatensalade, chutney en gele rijst met rozijnen of noten erdoor.

Zuid-Afrikaanse bobotie

27 september 2019
: 4
: 10 min
: 45 min
: 55 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 2 uien
  • 2 sneetjes brood (wit of bruin, liefst oud)
  • Een scheut + 200 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 350 gram gehakt (lam, rund of half-om-half)
  • 1 zure appel
  • 100 gram gedroogde abrikozen (geweld en in reepjes)
  • 30 gram rozijnen (geweld)
  • 4 laurierblaadjes (gedroogd)
  • 1 teen knoflook
  • 1½ el kerriepoeder
  • 1½ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Peper en zout
Bereiding
  • Stap 1 Hak de knoflook fijn, snipper de uien en schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
  • Stap 2 Kluts de eieren goed.
  • Stap 3 Week het brood in een flinke scheut melk.
  • Stap 4 Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur. Bak de kerrie, koriander en kurkuma een half minuutje mee en laat het kerrie-ui mengsel daarna afkoelen.
  • Stap 5 Knijp het brood uit, prak het fijn met een vork en meng door het gehakt.
  • Stap 6 Kneed het gehakt-brood mengsel nu goed met 1 theelepel zout, de helft van het losgeklopte ei, het kerrie-ui mengsel en peper naar smaak.
  • Stap 7 Kneed de abrikozen, rozijnen en appel door het gehakt. Laat het even rusten.
  • Stap 8 Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Stap 9 Verdeel het gehaktmengsel over een ingevette ovenschaal en leg de laurierblaadjes erop.
  • Stap 10 Klop 200 ml melk, de overgebleven kurkuma en een beetje zout door de rest van het ei en schenk dit over het vlees.
  • Stap 11 Bak de bobotie in het midden van de oven in circa 40-45 minuten gaar.

 

Lekker? Probeer ook deze aardappel broccoli ovenschotel of deze  frittata met spruitjes en doperwtjes eens!

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons.