Gordon Ramsay’s scrambled eggs met wilde koningszalm uit Alaska

Gordon Ramsay’s scrambled eggs met wilde koningszalm uit Alaska

Voor Uncharted, een serie van National Geographic, reisde Gordon Ramsay over de hele wereld. Voor de laatste aflevering was hij in Alaska, waar hij achter de schermen zijn beroemde scrambled eggs met wilde witte koningszalm maakte.

Ramsay maakt voor Uncharted een rondreis die hem naar extreme locaties leidt: Peru, Laos, Marokko, Hawaï, Alaska en Nieuw-Zeeland. In deze verschillende uithoeken van de wereld ging hij met lokale ingrediënten en technieken aan de slag. Maar achter de schermen ging de tv-kok helemaal los op een van zijn favoriete gerechten: scrambled eggs, oftewel roerei.

In Peru maakte hij eieren met wormen en alpacavet. In Nieuw-Zeeland ging hij aan de slag met zeeoren. In Marokko bezocht hij het Atlas gebergte om de Berbercultuur te ontdekken en oogste daar wat paddenstoelen voor deze heerlijke Marokkaanse omelet met ras el hanout. En op Hawaii maakte hij roerei met spam. In Alaska maakte hij samen met Davide Degiovanni, de chef van zijn Union Street Cafes, roerei met wilde witte koningszalm.

Tekst gaat verder onder de video.

Voor het recept bekijk je het filmpje hierboven.

Wilde witte koningszalm

Ramsay gebruikt in dit recept witte wilde koningszalm in plaats van de gekweekte Atlantische zalm die je meestal in de supermarkt vindt. De koningszalm is één van de zes wilde zalmsoorten die in Alaska rondzwemmen.

Vijf van deze zalmsoorten wordt voor consumptie gevangen, door zowel de inheemse als de Amerikaanse bevolking van Alaska. Dat is de reden dat ze zowel een Inheemse als een Amerikaanse naam hebben. King salmon – oftewel koningszalm- is de Amerikaanse naam voor de chinookzalm (Oncorhynchus tschawytscha).

De koningszalm is de grootste – en daarmee ook de duurste – van de Pacifische zalmen.  Deze vis heeft een hoog vetgehalte en vlees dat in kleur varieert van wit tot dieprood. 

Zijn volle, rijke smaak heeft de koningszalm te danken aan dat hoge vetgehalte. Gelukkig zijn het gezonde Omega 3-visvetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten en goed zijn voor je bloeddruk. Die essentiële vetzuren maakt je lichaam niet zelf aan, dus deze prachtige zalm is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel erg gezond.

Heb je Uncharted gemist? Je kunt de afleveringen terugkijken opNational Geographic, want hij maakte natuurlijk meer lekkere lokale gerechten. Alle roerei-recepten verzamelde de chef op zijn Youtubekanaal Scrambled: On the Road

 

Wist je trouwens dat je roerei beter helemaal niet kunt roeren? En dat er een ingrediënt is dat roerei superluchtig maakt?

Bronnen: Fish-Tales, Pittman Seafoods, Voedingscentrum. Foto via YouTube.


Related Posts

Kaiserbroodjes met ei en spek

Kaiserbroodjes met ei en spek

Vers afgebakken broodjes horen bij een zondags ontbijtje. Probeer deze gevulde kaiserbroodjes met ei en spek uit de oven eens. Dat is pas luxe ontbijten!

Banaan-ei pannenkoekjes met granola

Banaan-ei pannenkoekjes met granola

Op werkdagen hebben wij hier echt geen tijd voor. Maar in het weekend zijn deze banaan-ei pannenkoekjes met slechts drie ingrediënten (ei, kaneel en banaan) natuurlijk niet te versmaden. Extra lekker als je ze nog wat opleukt met granola en honing. Wedden dat dit je […]