De beste kant-en-klare eiersalades (volgens de consumentenbond)

De beste kant-en-klare eiersalades (volgens de consumentenbond)

De Consumentenbond testte onlangs kant-en-klare eiersalades en concludeerde dat onze smaakpapillen gewend zijn geraakt aan ‘geknutsel uit de fabriek’. De eiersalade met de meeste toevoegingen (37 ingrediënten), kwam namelijk als een van de beste eiersalades uit de test.

De Consumentenbond onderzocht begin 2019 achttien eiersalades en vroeg een smaakpanel bestaande uit 63 pannelleden, blind de lekkerste te kiezen. Opvallend: niet alleen kwam de eiersalade met de meeste ingrediënten als lekkerste uit de test; die met de minste ingrediënten – de biologische – werd het minst lekker gevonden.

Top 5 lekkerste eiersalade (volgens de Consumentenbond)

Het smaakpanel van de Consumentenbond vond de volgende kant-en-klare eiersalades de lekkerste:

#1 Johma ei salade (cijfer: 7,7)
#2 Plus Vrije uitloop ei salade (cijfer 7,6)
#3 1deBeste Vrije uitloopei bieslook salade (cijfer 7,5)
#4 Hoogvliet Vrije uitloop bieslook salade (cijfer 7,5, maar iets duurder)
#5 AH Vrij-uitloopeisalade met bieslook (cijfer: 7,3)

Het smaakpanel deelt twee onvoldoendes uit, voornamelijk vanwege ‘te zuur’ en de gele kleur. Met een 5,4 en een 5,1 bungelen de Foodfinesse Bio Ei-bieslook salade en Your Organic Nature ei-bieslook salade onderaan. het algemene testoordeel komt voor beide salades overigens wel op een ruime voldoende met 6,4.

Maar de kant-en-klaar salades werden niet alleen op smaak beoordeeld. Er werd ook gekeken naar de hoeveelheid zout, suiker, verzadigd vet en eiwit.

Dierenwelzijn

Ook dierenwelzijn (bepaald op basis van de gebruikte eieren en eigeel) werd meegenomen in de beoordeling. Een bio-keurmerk is de diervriendelijkste optie en krijgt van de bond een 10. ‘Scharrel’ krijgt als minst diervriendelijk een 5,5. De bond kwam helaas tot de conclusie: hoe goedkoper de salade, hoe minder diervriendelijk.

Wanneer dat alles meegerekend wordt, ziet de top er meteen heel anders uit. De Plus Vrije uitloop ei salade die qua smaak nog een tweede plek scoort, valt zelfs uit de top 10 van beste eiersalades*.

Top 10 beste eiersalades (volgens de Consumentenbond)

1. deBeste Vrije uitloopei bieslook salade (‘beste uit de test’ én ‘beste koop’)

Het smaakpanel beloont deze eiersalade met een 7,5, goed voor de derde plaats. Fris, heerlijk kruidig, romig en met lekker veel ei (65 procent). Kijken we naar het totaalplaatje, dan staat deze eiersalade onbetwist op nummer 1 met een testoordeel van 7,4.

Het laboratorium van de Consumentenbond meet inderdaad veel eiwit in deze salade. Hij is goedkoper en diervriendelijker dan de lekkerste (die van Johma). En hij bevat minder suiker. Daarom staat hij op de eerste plaats.

2. Johma ei salade (‘beste uit de test’)

Voor het smaakpanel is dit de topper, ondanks alle toevoegingen. De panelleden geven Johma een 7,7 en roemen de zachtheid en romigheid. De verhouding ei en saus klopt helemaal volgens het panel en één van de proevers meldt zelfs dat deze eiersalade ‘de perfecte smaak heeft’. De Johma eiersalade bevat echter naast 62 procent gekookte eieren maar liefst 36 andere ingrediënten, zoals kruiden en specerijen, maar ook aroma, smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen.

3. AH Vrije-uitloopeisalade met bieslook (‘beste uit de test’)

Ook de AH Vrije-uitloopeisalade met bieslook krijgt een algeheel oordeel van 7,4 en is daarmee – net als de nummer 1 en 2 – ‘beste uit de test’. De salade bevat 63 procent ei en scoort op de smaaktest een 7,2. Ook het zoutgehalte en dierenwelzijn scoren een 7,5.

4. AH Vrije-uitloopsalade

De AH Vrije-uitloopsalade krijgt van de Consumentenbond een 7,3, maar scoort qua smaak beter dan zijn broertje met bieslook, die op nummer 3 staat. Op het gebied van dierenwelzijn scoort ook deze salade een mooie 7,5 en het eiwit-gehalte krijgt een 9,1; het hoogte uit de test. Deze eiersalade bevat 61 procent ei.

5. Coop Vrije uitloopei salade

Ook een mooie 7,3 voor de Coop Vrije uitloopei salade. Dierenwelzijn krijgt een 7,5, eiwitgehalte een 8,3 en smaak een 7,3. Deze salade bevat 62 procent ei.

6. Hoogvliet Vrije uitloop bieslook salade

Met een 7,5 van het smaakpanel is de Hoogvliet Vrije uitloop bieslook salade vierde in de smaaktest. Een mooi resultaat. Het algemene testoordeel komt uit op 7,3 en is goed voor een zesde plaats. Dierenwelzijn krijgt een 7,5, het eiwitgehalte een 8,2 en er zit 65 procent ei in.

7. Vitakrone Eisalade met bieslook

Nog een mooie 7,0 van het smaakpanel voor de Vitakrone eiersalade. Deze salade bevat 63 procent ei en krijgt een 8,2 voor het eiwitgehalte. Het algemene testoordeel is 7,1, goed voor een zevende plek.

8. (Merkloos via Jumbo) Ei-bieslook salade

Ook een algemeen eindoordeel van 7,1 voor deze merkloze eiersalade. Het smaakpanel zit hoger, met een 7,3. Deze salade bevat 62 procent ei en scoort een 8,1 voor het eiwitgehalte. Positieve uitschieter: een 7,5 voor het verzadigd vet gehalte. De nummer 1 uit de test krijgt hiervoor een 7,1.

9. Bon Appetit Eisalade

Met een testoordeel van 7,1 belandt de Bon Appetit Eisalade op plek 9 in de test. Het smaakpanel geeft een 7,0. De eiersalade bevat 62 procent ei en scoort een 6,6 voor het zoutgehalte. Voor het eiwitgehalte krijgt deze salade een mooie ronde 8.

10. Jumbo Eisalade

De hekkensluiter in de top 10 beste eiersalades is de Jumbo Eisalade met een 7,1. Van het smaakpanel krijgt deze salade een ruime voldoende: een 6,5. Op zout scoort de Jumbo Eisalade een 8,1; het mooiste cijfer uit de test.

Minder zout in eiersalade

Er mag vanaf januari 2022 niet meer dan 1,4 gram zout in 100 gram eiersalade zitten. Dit hebben de fabrikanten afgesproken in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Volgens de Consumentenbond kan dat zelfs nog wat minder: de zoutste en de zoetste kant-en-klare eiersalades vallen in deze test immers niet het meest in de smaak. En de eiersalades van Jumbo en AH Vrije-uitloopeisalade met bieslook bevatten slechts 1 en 1,1 gram zout per 100 gram en zijn lekker bevonden door het smaakpanel.

*Er werden in totaal 18 eiersalades getest. De complete uitslag vind je in de Consumentengids van april 2019. Daar lees je ook meer over de zoutgehaltes, het percentage verzadigd vet per salade etcetera.

 

De allerlekkerste eiersalade? Die maak je natuurlijk gewoon zelf! Deze zelfgemaakte eiersalade is ook nog eens lekker slank.

Foto via Shutterstock, bron: Consumentengids april 2019.


Related Posts

Gepocheerd drie sterren-eitje op Zwarte Cross

Gepocheerd drie sterren-eitje op Zwarte Cross

Bezoekers van festival Zwarte Cross kunnen zich verheugen op een gepocheerd ei op Michelin-niveau.  La Clique Claque heet de automatiek die bezoekers drie dagen lang van deze drie sterren-eieren en twee andere gerechten voorziet. De topsnacks worden klaargemaakt door het team van chef Rik Jansma, […]

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?