Moet je eieren wassen voor gebruik?

Moet je eieren wassen voor gebruik?

Wie wel eens in Amerika geweest is, is het misschien opgevallen dat eieren daar in het koelvak van de supermarkt staan. Maar dat is niet het enige verschil: Amerikanen wassen hun eieren ook. Is dat nodig? Moet je eieren wassen voor gebruik?

Eieren wassen lijkt niet eens zo onlogisch. Ze komen tenslotte uit de kont – of beter: de cloaca – van een kip, dus er zitten de nodige bacteriën op. En dat is de reden dat de Amerikaanse voedselautoriteit, de Food and Drug Administration (FDA), eierproducenten verplicht om hun eieren te wassen. Wettelijk moeten Amerikaanse eieren binnen 36 uur na het leggen gewassen en gekoeld zijn. Dat blijven ze vervolgens tijdens het sorteren, verpakken, vervoeren en verkopen. Ook in Zweden zijn producenten verplicht hun eieren te wassen.

Waarom wassen Amerikanen hun eieren?

De Amerikaanse eieren worden schoongemaakt in automatische ei-schrobmachines en gedroogd met een luchtfiltersysteem waarna ze worden ontsmet via een chloorvernevelaar. In Zweden moeten eieren onder hoge druk gewassen worden met water waarna ze 45 seconden voorzichtig geborsteld worden bij een temperatuur van 41 graden Celsius. Alles om maar zoveel mogelijk vuil, poep en bacteriën te verwijderen zonder de eierschaal te beschadigen. Zo kan er geen salmonella via eventuele kippenstront in het ei terecht komen. Want daar gaat het om: het voorkomen van salmonella-besmettingen.

Cuticula: vernuftige bescherming

En daar zit ‘m nu net de crux. Het wassen van eieren is helemaal niet nodig om salmonella-besmetting te voorkomen. Kippen geven hun eieren namelijk een geweldige beschermlaag mee, de zogenoemde cuticula. Die cuticula beschermt het ei tegen uitdroging en zorgt ook dat bacteriën van buitenaf niet door de eierschaal kunnen dringen. Dat fijne beschermlaagje, dat verwijder je wanneer je eieren wast. En dat is precies de reden dat het wassen van eieren in Europa niet is toegestaan. Door producenten dan hè, als jij thuis je eieren wilt wassen, dan mag je dat helemaal zelf weten. Maar nodig is het niet.

Nationaal salmonella-bestrijdingsprogramma

Kippen doen zelf dus al het nodige om salmonella-besmetting van de eieren tegen te gaan. Maar in Europa nemen we ook maatregelen om de salmonella in de legkip aan te pakken. Er zijn namelijk twee manieren waarop een ei besmet raakt met salmonella: in de kip vóór de vorming van de schaal, of op de schaal nadat het ei is gelegd. De besmettingen die ontstaan vóór de leg moeten via bedrijfshygiëne en management op de legbedrijven worden aangepakt. Afhankelijk van het land zijn er regels om salmonella op te sporen of zelfs preventief te bestrijden door middel van vaccinaties en antibiotica. 

Ei volledig koken maakt salmonella onschadelijk

Dit bestrijdingsprogramma werkt prima, zo blijkt uit de cijfers. Waar in Amerika jaarlijks nog een flink aantal salmonella-besmettingen worden geregistreerd, valt dat in Nederland mee. Volgens het Voedingscentrum zijn in ons land ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella. Een te verwaarlozen aantal dus. Goed verhitten en langer koken van het ei maakt salmonella onschadelijk. Om voedselinfecties te voorkomen adviseert het Voedingscentrum om voor jonge kinderen, zwangeren, ouderen en mensen die vanwege ziekte of medicijnen een verminderde weerstand hebben een ei volledig te koken.

Amerikanen koelen de eieren thuis ook. Wat is nu eigenlijk de beste plek om eieren te bewaren?

Foto via Picjumbo, bronnen: Foodlog, Business Insider en Food Navigator.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]