Test Consumentenbond: ‘Kant-en-klare eiersalade is soms ei + 36 andere ingrediënten’

Test Consumentenbond: ‘Kant-en-klare eiersalade is soms ei + 36 andere ingrediënten’

De Consumentenbond heeft recent onderzoek gedaan naar kant-en-klare eiersalades en kwam tot de conclusie dat er in salades uit een pakje heel wat meer zit dan hardgekookte eieren, mayonaise en kruiden. Eén salade bevat naast ei zelfs 36 andere ingrediënten!

Zelf eiersalade maken is simpel. Maar toch kopen hele volksstammen eiersalade kant-en-klaar in de supermarkt. Dat was reden voor de Consumentenbond om eens een test met eiersalades te doen. Wat zit er nu eigenlijk in die kant-en-klare eiersalade en hoe is de smaak?

Test eiersalade:  het gaat niet alleen om smaak

De bond nam 18 verschillende eiersalades en liet 63 panelleden een smaakoordeel geven. Daarnaast werd gekeken naar zout- en suikergebruik, hoeveelheid verzadigd vet, eiwit en diervriendelijkheid.

Geen mayo maar water

Het opvallendste: waar mayonaise een van de belangrijkste ingrediënten van zelfgemaakte eiersalade is, ontbreekt juist die mayo in de meeste fabrieksvarianten. In plaats daarvan gebruiken fabrikanten een ‘basissaus’ met een lager vetgehalte dan mayonaise. Die basissaus vind je niet terug op het etiket, maar als er op het etiket staat vermeld dat er veel water in het product zit, dan ligt het waarschijnlijk daar aan. Sommige van de eiersalades uit de test hebben zelfs water als tweede ingrediënt op het etiket.

36 ingrediënten extra

Omdat het bakje eiersalade niet te waterig mag zijn, komen er vervolgens bindmiddelen en verdikkingsmiddelen aan te pas. Hierbij spant de eiersalade van Johma de kroon. De Consumentenbond ontdekte – naast gekookte eieren – maar liefst 36 andere ingrediënten in deze eiersalade. Daar zitten kruiden en specerijen bij, maar ook aroma, smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. De gebruikte eieren (62 procent van de salade) zijn wel Beter Leven 2 sterren, dus op dierenwelzijn scoort Johma goed, zij het iets minder dan de nummer 1 uit de test; de 1deBeste Vrije uitloopei bieslook salade.

Wel het lekkerst

De ironie wil dat het smaakpanel juist die eiersalade met de meeste ingrediënten het lekkerste vind. En die biologische met de minste ingrediënten? die wordt ook het minst lekker gevonden (de top 5 vind je hier).

Grote of kleine stukken ei

Opvallend genoeg is ook de hoeveelheid ei een dealbreker voor de proevers van de Consumentenbond. Of liever gezegd: de grootte van de stukjes. Waar de één dol is op ‘lekker grote, herkenbare stukken ei’, vindt de ander dat juist een minpunt. Ook ‘te zuur’ en ‘te geel’ werd als minpunt gezien.

Zout en suiker

Ook het zout en suikergehalte werd zoals gezegd bekeken. Jumbo en AH Vrije-uitloopeisalade laten zien dat je ook met minder zout (minder dan 1 gram) een lekkere salade kunt maken. En Aldi Eisalade mag dan een 10 scoren met de volledigheid van z’n etiket, daar staat helaas ook 60 procent meer zout op dan er in de eiersalade van Coop zit. En dan zit er ook nog zo’n 4 gram toegevoegde suiker in. De Consumentenbond vroeg Aldi of dat niet wat minder kon en die laat weten z’n eiersalade per juli 2019 aan te passen.

De top 10 van beste kant-en-klare eiersalades volgens de Consumentenbond vind je hier (en de 5 lekkerste ook).

Zelf eiersalade maken? Kies voor deze lekkere én gezonde variant.

Nieuwsbericht van 27-03-2019, foto via Shutterstock, bron: Consumentengids april 2019


Related Posts

Gepocheerd drie sterren-eitje op Zwarte Cross

Gepocheerd drie sterren-eitje op Zwarte Cross

Bezoekers van festival Zwarte Cross kunnen zich verheugen op een gepocheerd ei op Michelin-niveau.  La Clique Claque heet de automatiek die bezoekers drie dagen lang van deze drie sterren-eieren en twee andere gerechten voorziet. De topsnacks worden klaargemaakt door het team van chef Rik Jansma, […]

‘Verruilen rood vlees voor vis en eieren verlengt leven’

‘Verruilen rood vlees voor vis en eieren verlengt leven’

Het eten van rood en bewerkt vlees vergroot het risico op vroegtijdig overlijden, zo waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Zij raden aan om in plaats van rood vlees liever eieren, vis en noten op het menu te zetten. Deze gezonde proteïnen kunnen je leven juist verlengen.