Barbecueweer? Wissel die hamburger eens af met deze gegrilde avocado met ei en spek van de barbecue. Yum!
Dat avocado een groente is die ook prima warm te eten is (check dit recept voor avocado uit de oven!), daar moeten sommige mensen nog aan wennen. Maar geloof ons, gegrilde avocado is heerlijk. Warm is avocado nog net iets romiger dan koud en de barbecue geeft er een fijne rokerige smaak aan, zeker als je extra houtsnippers gebruikt.
Waarom bacon in deze gegrilde avocado?
Wij geven in dit gerecht de voorkeur aan bacon boven ontbijtspek, waarom eigenlijk? De Engelse term voor spek is ‘bacon’. Maar niet alle spek is bacon. Zo wordt ontbijtspek uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon iets minder vet. Je kunt de bacon dus prima vervangen door ontbijtspek, maar het gerecht wordt er wel iets calorierijker van.
Gegrilde avocado met ei en spek van de barbecue

Ingrediënten
- 4 eieren (S)
- 2 avocado's
- 4 plakken bacon of ontbijtspek
- Chilipoeder
- Peper en zout
- Olijfolie
- Eventueel verse kruiden voor de garnering
- 4 vellen aluminiumfolie
Bereiding
- Stap 1 Als je een Big Green Egg, Black Basterd of andere barbecue met temperatuurmeter hebt, maak je je barbecue gereed voor indirect grillen op zo’n 180-200°C. Ben je niet in het bezit van zo’n luxe exemplaar, dan stook je de kooltjes of briketten gewoon goed op.
- Stap 2 Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit.
- Stap 3 Hol de halve avocado’s nog iets verder uit, zodat in de holte een gebroken ei past.
- Stap 4 Snij eventueel een minimaal stukje van de onderkant af zodat de avocado’s met de bolle kant naar beneden goed recht blijven staan.
- Stap 5 Leg aluminiumfolie op het aanrecht en leg op ieder vel een halve avocado (met het vruchtvlees naar boven uiteraard)
- Stap 6 Snijd het spek in reepjes en verdeel het over de avocado’s.
- Stap 7 Breek in de holte van iedere avocadohelft een ei.
- Stap 8 Bestrooi met peper, zout en chilipoeder naar smaak.
- Stap 9 Giet een flinke scheut olijfolie over iedere avocado en vouw de pakketjes dicht. Leg ze op het rooster.
- Stap 10 De gegrilde avocado’s mogen van de barbecue als het eiwit gestold is, meestal duurt dat zo’n 15 minuten minuten.
- Stap 11 Garneer de gerilde avocado’s eventueel met wat verse kruiden en serveer direct.
Tip: door het gebruik van aluminiumfolie trekken de smaken goed in en pof of stoom je de avocado eigenlijk. Je kunt de avocado’s ook direct op het barbecuerooster grillen.
Lekker? Probeer ook eens Cambodjaanse gegrilde eieren van de barbecue! En probeer deze heerlijke aardappelsalade eens als bijgerecht.
Foto via Shutterstock.