Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Niets zegt meer ‘heerlijk avondje’ dan een stukje gevulde speculaas. Sterker nog: ook als Sinterklaas het land weer uit is, lusten wij best nog een stukje. Kopen kan, maar zelf maken is makkelijker dan je denkt.

Pepernoten, chocoladeletters, taaitaai: we vinden het allemaal lekker. Maar het allerlekkerste is misschien wel gevulde speculaas. Niet erg lijnvriendelijk, maar je zit na een klein stukje toch al vol. Dit recept is genoeg voor 12-16 stukjes, dus je kunt zelfs nog uitdelen (maar het hoeft natuurlijk niet…). Wij gebruikten voor deze gevulde speculaas een vierkant bakblik van 20×20 cm. Een citroen raspen doe je het makkelijkst met een zesteur (ook een leuk decembercadeautje!).

Gevulde speculaas - Sinterklaasrecept

26 november 2019
: 12-16 stukjes
: 85 min
: 35 min
: 1 hr 55 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 2 eieren (M)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • Flinke snuf zout
  • 150 gram roomboter (koud)
  • 190 gram garneeramandelen
  • 1 citroen (schoongeboend)
Bereiding
  • Stap 1 Meng het zelfrijzende bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout.
  • Stap 2 Snijd de roomboter in blokjes en voeg ze toe.
  • Stap 3 Splits een ei voeg het eiwit toe. Bewaar het eigeel.
  • Stap 4 Kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm er een bol van en verpak deze in vershoudfolie. Zet weg in de koelkast en laat een uur rusten.
  • Stap 5 Verwarm de oven voor op 170 ºC.
  • Stap 6 Maal 150 gram amandelen met de kristalsuiker fijn in de keukenmachine. Rasp de gele schil van de citroen en voeg dit samen met het tweede ei toe. Vermaal alles nog even kort tot een heerlijke spijs.
  • Stap 7 Bestuif je aanrecht of werkblad met wat bakreel en rol met een deegroller driekwart van het deeg uit tot een lap van ongeveer 24×24 centimeter.
  • Stap 8 Bekleed je bakblik met bakpapier of vet deze heel goed in en leg de lap deeg erin.
  • Stap 9 Verdeel je spijs gelijkmatig over het deeg.
  • Stap 10 Rol de rest van het deeg uit tot een vierkante lap van circa 20 x 20 centimeter en leg dit op de spijs. Druk de randen goed aan.
  • Stap 11 Klop het overgebleven eigeel los en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg. Verdeel de rest van de amandelen erover en druk ze zacht aan.
  • Stap 12 Bak de gevulde speculaas in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar.
  • Stap 13 Laat helemaal afkoelen voor je de gevulde speculaas uit de vorm haalt.

Lekker? Maak ook eens zelf taaitaai of pepernoten of bak een heerlijke pannenkoek met kruidnoten.

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Citroencake met kokos

Citroencake met kokos

Als er iets zomer zegt, dan zijn het wel citroenen. En daarom maakten we deze heerlijke smeuïge citroencake met kokos en Griekse yoghurt. Lekker fris en zonnig!

Zeeuwse mini-bolussen

Zeeuwse mini-bolussen

Zin in wat lekkers bij de koffie? Maak deze Zeeuwse mini-bolussen eens. Je eet ze natuurlijk met een dikke laag roomboter. Ook lekker als toetje!