Hot cross buns (Engelse paasbroodjes)

Hot cross buns (Engelse paasbroodjes)

Hot cross buns zijn een soort zoete rozijnenbroodjes die in Engeland traditioneel op Goede Vrijdag en met Pasen gegeten worden. Lekker met een lik roomboter!

Ze lijken wel een beetje op kruidige krentenbollen, de hot cross buns die in onder andere Engeland, Ierland, Australië en de VS rond de paastijd gegeten worden. Lekker voor op de paastafel dus, maar wat ons betreft kunnen ze het hele jaar door. 

Hot cross buns (Engelse paasbroodjes)

9 april 2020
: 12
: 2 hr 45 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 1 ei
  • 600 g bloem
  • 300 ml melk
  • 100 gram sultana rozijnen
  • 70 g witte basterdsuiker
  • 50 g roomboter
  • 1 sinaasappel
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 3 theelepels koekkruiden
  • Mespuntje zout
  • 6 eetlepels bloem
  • 5 eetlepels water
  • 4 eetlepels abrikozenjam
Bereiding
  • Stap 1 Laat de rozijnen wellen in warm water en daarna goed uitlekken.
  • Stap 2 Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg de gesneden roomboter toe. Laat dit smelten en iets afkoelen.
  • Stap 3 Voeg de suiker en gist toe aan het mengsel en zet even weg tot er belletjes aan de oppervlakte verschijnen (dan werkt de gist).
  • Stap 4 Doe 600 gram bloem, de koekkruiden en een snuf zout in de keukenmachine of een grote kom. Meng dit voorzichtig door elkaar.
  • Stap 5 Klop het ei los en voeg dit samen met het melkmengsel toe aan de droge ingrediënten. Kneed alles tot een soepel, rekbaar deeg.
  • Stap 6 Boen de sinaasappel, rasp de schil en voeg dit samen met de rozijnen toe aan het deeg. Meng voorzichtig door elkaar.
  • Stap 7 Laat het deeg 1 uur rijzen in een afgedekte kom op een warme plek. Het is klaar als het in volume verdubbeld is.
  • Stap 8 Bestrooi je werkplek met wat bloem (zonnebloemolie kan ook) en vorm 12 mooie bolletjes van het deeg.
  • Stap 9 Leg de bolletjes met iets ruimte ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met plastic of een vochtige theedoek en laat nog 3 kwartier rijzen op een warme plek.
  • Stap 10 Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Stap 11 Kerf met de achterkant van een mes voorzichtig een kruis in de broodjes.
  • Stap 12 Meng 6 eetlepels bloem met het water tot een papje en spuit met een spuitzak of boterhamzakje waar je de hoek vanaf knipt, een kruis in de groeven van de bolletjes.
  • Stap 13 Bak de hot cross buns in 25 – 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Stap 14 Verwarm de abrikozenjam met een beetje water in een pannetje en bestrijk de hot cross buns ermee voor een mooie glans.

 

Lekker? Probeer ook deze paasbroodjes met ei of deze paashaasbroodjes eens!

 

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Kiekeboe paascake met roze haas

Kiekeboe paascake met roze haas

Een echte verrassing op de paastafel, deze kiekeboe paascake met roze haas. Garneer met verse aardbeien voor een echte lentelook. 

Kiekeboe paascake met chocoladehaas

Kiekeboe paascake met chocoladehaas

Sinds Heel Holland Bakt, kent iedereen de kiekeboe taart. Maar dat kan ook met cake natuurlijk. Probeer het eens met deze kiekeboe paascake met chocoladehaas!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *