Huevos a la flamenca (zigeuner eieren)

Huevos a la flamenca (zigeuner eieren)

Huevos a la flamenca – ook wel zigeuner eieren genoemd –  is een authentiek gerecht uit Andalusië, waar rondtrekkende zigeuners het eeuwen geleden al maakten. Lekker als warme lunch of als makkelijk diner!

Huevos a la flamenca worden niet alleen zigeuner eieren genoemd, maar staan ook bekend als Spaanse flamenco eieren. Ach, geef het beestje maar een naam; het belangrijkste is natuurlijk dat het hartstikke lekker is. Hoewel dit Spaanse gerecht een beetje aan een Oosterse shakshuka doet denken, of aan de Mexicaanse huevos rancheros, is er één belangrijk verschil: het is officieel geen ontbijtgerecht, maar je eet het als lunch of avondeten. Als voorgerecht of gerechtje bij een brunch kan natuurlijk ook, als je de hoeveelheden naar beneden bijstelt.

Huevos a la flamenca: kliekjeskost

Zoals zoveel van dit soort gerechten is het eigenlijk kliekjeskost: ideaal om restjes groenten en aardappels in te verwerken. Dat verklaart ook meteen waarom er heel veel varianten van dit recept zijn. Je kunt dus eigenlijk naar hartelust variëren of ingrediënten weglaten als je het gerecht iets minder zwaar wil maken (de aardappel) of iets niet lust (de paprika bijvoorbeeld, hoewel wij aanraden dan wel het gerookte paprikapoeder toe te voegen). Alleen de eieren en tomaten zijn vaste kost.

De oven doet het werk

Het fijne van dit eiergerecht is dat je het makkelijk voor kunt bereiden. Je kunt het tomatenmengsel namelijk al een dag van te voren maken en dan afmaken op de dag dat je het wil eten. Dan is het nog maar een kwartiertje wachten, terwijl de oven zijn werk doet.

Wij vinden huevos a la flamenca het lekkerst met geroosterde paprika. Daarvoor rooster je ze even in de oven, waarna je ze ontvelt. Maar je kunt de paprika ook gewoon rauw  meebakken met de rest van de groenten natuurlijk.

Of je laat het in de pan (zonder deksel)

De traditionele variant van huevos a la flamenca wordt overigens geserveerd in eenpersoons vuurvaste schaaltjes. Wij zijn lui en zetten gewoon de hele pan in de oven. je kunt deze eieren trouwens ook zonder oven bereiden. In dat geval laat je de groenten in de pan en maak je er vier kuiltjes in waarboven je de eieren breekt. Bak op laag vuur tot de eieren gestold zijn. Doe dit zonder deksel, want mét krijg je een witte waas over je eieren. Dat doet aan de smaak niets af, maar oogt veel minder lekker.

huevos a la flamenca

Huevos a la flamenco (zigeuner eieren)

Een heerlijk Spaans eiergerecht voor lunch of diner
No ratings yet
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 8 rijpe tomaten of 1 blik (400 gr) gepelde tomaten
  • 2 rode paprika's
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 70 g verse doperwten (maar ontdooide diepvrieserwten kan ook)
  • 2 aardappels
  • 8 plakken serranoham
  • 100 g chorizo
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el olijfolie
  • 1 handje verse peterselie (grof gehakt)
  • verse zwarte peper
  • zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe deze vast met een beetje olijfolie in de pan en frituur ze.
  • Kook ondertussen de doperwten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snipper de ui en de knoflooktenen en voeg ze bij de aardappels.
  • Voeg de in plakjes gesneden chorizo toe en de in kleinere plakjes gesneden serranoham.
  • Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes (of neem tomaten blokjes uit blik) en voeg die samen met de tomatenpuree, de (geroosterde) paprika – in blokjes – het paprikapoeder en de doperwten toe.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Roer door en laat even garen. Zet dan het vuur uit.
  • Maak vier kuiltjes in de saus en breek daar de eieren boven. Zet de pan dan nog tien minuten tot een kwartiertje in de oven, tot de eieren gestold zijn, maar het eigeel het liefst nog zacht is.
  • Haal de pan uit de oven en garneer met de verse bieslook.
  • Serveer direct met brood om te dippen.
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept