Arroz con huevo (rijst met ei uit Chili)

Arroz con huevo (rijst met ei uit Chili)

Arroz con huevo, oftewel: rijst met ei is een populaire lunch in Latijns-Amerika. Het is een simpel gerecht dat bestaat uit, jawel, rijst met een gebakken ei er bovenop.

Arroz con huevo is een makkelijk ontbijt- of lunchgerecht met maar een paar ingrediënten en werd vroeger met name door de allerarmsten gegeten. Vandaag de dag wordt deze makkelijke en vullende lunch door alle lagen van de bevolking gegeten. Vooral in Chili, Colombia, Cuba en sommige regio’s van Spanje staat het vaak op de kaart, maar het wordt ook in de Caraïben gegeten. 

Verschillende varianten

Per land – en soms zelfs per regio – wordt er wel een verschillende variant van arroz con huevo op tafel gezet. Zo wordt deze lunch in Spanje geserveerd met sofrito, een basissaus waar in ieder geval ui, knoflook en tomaat in zit. In de Caraïben serveren ze het met bakbanaan. In vrijwel alle gevallen wordt het gerecht in ieder geval afgemaakt met wat geraspte kaas en een handje fijngehakte, verse peterselie.

Tip: heb je zin in een warme lunch, bak de rijst dan kort op in de pan waarin de eieren zijn gebakken.

Gezondere variant van arroz con huevo

Hoe lekker en vullend ook, écht gezond is deze Chileense arroz con huevo natuurlijk niet. Niet dat we het gerecht nu direct met junkfood vergelijken, maar wat ons betreft mogen er wel wat groenten bij. Serveer dit gerecht daarom ook eens met plakjes bakbanaan, avocado of gebakken tomaat erbij, dan krijg je extra vitaminen, gezonde vetten en vezels binnen. De witte rijst kun je eventueel vervangen door zilvervliesrijst. Wij zouden dan wel de portiegrootte iets naar beneden bijstellen. Sowieso is het als ontbijt van lunch best een portie van formaat. Voor een minder grote (en slankere) portie kun je 125 gram gekookte witte rijst per persoon aanhouden.

Arroz con huevo

Arroz con huevo (rijst met gebakken ei op z’n Chileens)

Een lekker vullend ontbijt- of lunchgerecht. Extra lekker met wat avocado of gebakken tomaat.
0 van 0 stemmen
Totale tijd 10 min
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Chili, Latijns-Amerika
Porties 2

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 2 eieren (L)
  • 400 g gekookte witte rijst
  • 1 el olijfolie of andere plantaardige olie
  • Fijngehakte verse peterselie (optioneel)
  • Geraspte kaas (optioneel)

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan.
  • Breek de eieren boven de pan en bak ze kort. Haal de eieren uit de pan als het wit gaar is, maar de de dooier nog bedekt met een wit laagje. Houd je niet van zo zachtgebakken, draai de eieren dan nog even om en bak de andere kant.
  • Doe de rijst in een kommetje, leg de gebakken eieren erop en garneer eventueel met peterselie en verse geraspte kaas.
Trefwoord lunch, ontbijt, vegetarisch
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Ook lekker: deze fried rice rice baby met worteltjes en doperwtjes!

Zoek je meer lekkere inspiratie?

Op zoek naar meer lekkere inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze ontbijt– of lunchrecepten, kies iets uit voor het diner of maak wat lekkers voor de borrel!

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Denk je aan Spanje, dan denk je aan tortilla. Wij tenminste wel. Want hoe lekker is een stukje aardappeltortilla, oftewel tortilla Española bij de borrel? Ook als gewone maaltijd niet te versmaden natuurlijk. Wij zijn fan!

Kerstboterhammen met ei

Kerstboterhammen met ei

Geen zin in een uitgebreid kerstontbijt, maar wel iets leuks op tafel zetten voor de kinderen? Maak deze makkelijke kerstboterhammen met ei. Wedden dat ook de volwassenen stiekem zo’n broodje willen?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept