Kipster wint de Challenger50-award van 2019

Kipster wint de Challenger50-award van 2019

Kipster is dé challenger van 2019. Ondernemer Ruud Zanders wist de Challengerjury te overtuigen met het bedrijf achter de duurzame, klimaatneutrale eieren waarmee hij de gevestigde orde uitdaagt als de Elon Musk van de agrarische sector. Hij won daarmee de Challenger50-award; een felbegeerde wisselbeker.

Donderdagavond sleepte Zanders tijdens de besloten pitchfinale van de Challenger50, die plaatsvond in de A’DAM Toren in Amsterdam, de hoofdprijs in de wacht. Daarmee liet hij de andere drie finalisten Impraise, Parkos en Dekbed Discounter achter zich.

De bottom line: dieren voeren met granen waar je ook mensen van kunt laten eten is inefficiënt. Dat is de overtuiging van Zanders, die de kippen in zijn hypermoderne stal voert met reststromen zoals afgedankt brood. De zonnepanelen op het dak van de boerderij wekken zoveel energie op dat er zelfs stroom geleverd wordt aan consumenten, terwijl de kippen ook beter worden behandeld dan in de reguliere branche.

Wat vindt de jury van Kipster?

De jury van de Challenger50-award prijst Zanders om zijn overtuigende visie. “De manier waarop we voedsel produceren is echt aan verandering toe, en met Kipster laat hij zien hoe het anders kan. Daardoor daagt hij de hele wereld uit: niet alleen de pluimveesector, maar ook de overheid, de verwerkers van reststromen en uiteindelijk ook ons, als consument”, aldus jury-voorzitter Philip Bueters (Sprout).

“Dat hij ook over goed ondernemerschap beschikt, bewijst Ruud doordat hij zo veel partijen meekrijgt in zijn visie. Hij wist in korte tijd deals te sluiten met grote supermarkten, niet alleen in Europa maar ook in Amerika. Misschien is Ruud wel de Elon Musk die de agrarische sector zo hard nodig heeft.”

‘Gewoon’ een eitje

“Uiteindelijk maken we gewoon een eitje”, zegt de nuchtere Limburger Zanders na afloop van het winnen van de Challenger-wisselbokaal (de Challenger50-award werd vorig jaar in de wacht gesleept door 3D Hubs). “Maar dat je daarmee toch kan bijdragen aan een betere wereld en hoe je die wereld kan voeden, dat vind ik supergaaf. Dat dat nu ook hier gewaardeerd wordt is fantastisch.”

Lidl en Picnic

Kipster sloot deals met onder meer Lidl en Picnic. Inmiddels is een tweede Kipsterstal (voor Lidl) in aanbouw, wordt er ook voor Lidl België een boerderij gebouwd en krijgt bedrijfscateraar Albron samen met de Efteling, HMS Host en Kwalitaria een eigen boerderij. Zanders bereidt zich nu voor op een internationaal avontuur met gesprekken met afnemers in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten Kroger. In de States wordt Kipster uitgerold als franchiseformule.

Nog een innovatie: Kipster vergast geen haantjes (die geen eieren leggen) na de geboorte. Kipster verzorgt de dieren, om uiteindelijk gehaktballen van ze te maken. Ook deze producten levert het bedrijf aan de Lidl.

 

Nieuwsbericht van 08-11-2019, Bron: Sprout, foto: Paperfoam.

 


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.