Een paar kilo kwijt, dat willen de meeste mensen wel. Maar ondertussen willen we ook blijven genieten van lekker eten, zonder al teveel poespas. Het boek Koken voor een maatje minder draait om afvallen met lekkere, gezonde gerechten en vooral zonder gedoe.
Punten tellen, porties afwegen… Niemand vindt het leuk. Eigenlijk wil iedereen gewoon lekker eten, niet teveel nadenken en tóch afvallen. De Belgische Hilde Deweer en haar dochter Marie Bossuyt zijn niet anders. Zij schreven Koken voor een maatje minder, een boek voor levensgenieters die willen koken voor een blijvend maatje minder (of voor wie gewoon gezond wil eten).
Haalbaar voedingsschema
De sleutelwoorden van Koken voor een maatje minder zijn gezonde voeding met veel groente, voldoende water, beweging en slaap. Het gaat hier dan ook niet om de nieuwste dieethype, maar het boek biedt een haalbaar voedingsschema waarbij je afvalt met blijvend resultaat.
Fase één: koken voor een maatje minder
De eerste fase in dit leefstijlplan draait helemaal om dat maatje minder. De schrijvers raden aan om deze fase zes weken vol te houden, waarbij je wekelijks gemiddeld 1 kilo afvalt. Voor die eerste zes weken bevat het boek een compleet uitgewerkt eetschema met ontbijt, lunch en avondmaal. Handig: de bijbehorende boodschappenlijstjes staan er gewoon bij. Het menu omvat dagelijks een grote hoeveelheid groenten, met een normale portie vis, vlees, gevogelte of vleesvervanger. Daarbij is er dagelijks anderhalve liter water, soep en koffie of thee.
Geen snelle koolhydraten
Het dieet – als je het zo mag noemen, want zo voelt het eigenlijk niet – vermijdt snelle koolhydraten en bevat zo goed als geen suiker, behalve wat van nature aanwezig is in groente en fruit. Fruit wordt beperkt tot een portie per dag. Ook is er volop aandacht voor je vezel-inname. Ze zorgen dat je lang verzadigd blijft en houden je spijsvertering aan de gang.
Zaden, zemelen én een eitje
Oké, de dagmenu’s dan. Op het eerste gezicht lijkt het ontbijt aan de karige kant. Maar omdat het hoog scoort op verzadiging, blijf je zeker niet met een hongergevoel zitten. Het zijn vooral zaden en zemelen die je ’s morgens neemt. Trage koolhydraten in de vorm van een pannenkoek of een koolhydraatarm broodje. Dit kun je eventueel aanvullen met fruit of groente, een eitje of magere kaas.
Soep als lunch
Voor de lunch staat er meestal soep op het menu en daarvan mag je bijkans zoveel als je wilt. Voor erbij: wat proteïnerijke voeding, die zorgt voor een bite. Denk aan kaas, vis of magere vleeswaren. Zolang het maar geen koolhydraten bevat zit je redelijk safe. Ben je de soep zat? Het boek geeft ook een aantal lekkere saladerecepten.
51 soorten groenten en peulvruchten
De avondmaaltijd bestaat weer uit veel groenten, een stuk vis, vlees of gevogelte, kaas of een combinatie daarvan. Leuk: dankzij de recepten wissel je enorm af qua groenten: er komen maar liefst 51 soorten groenten en peulvruchten in het boek aan bod. In de menu’s leggen de auteurs overigens de grens bij 5 gram koolhydraten per 100 gram vers product. Van groenten die iets meer suiker en koolhydraten en suiker bevatten, mag je in de eerste fase slechts één keer per week een grote portie.
Flexibel programma
Koken voor een maatje minder is een flexibel programma. Je kunt de maaltijden naar gelang switchen en ook de volgorde van de gerechten speelt niet echt een rol. Als je op maandag het menu van dinsdag wil, dan kan dat gewoon. En als je favoriete ontbijt dat van donderdag is, kun je dat rustig meerdere dagen eten. Denk er wel aan dat de boodschappenlijstjes niet meer zullen kloppen als je van alles en nog wat verschuift.
Tussen ons gezegd en gezwegen: die eerste fase van Koken voor een maatje minder is helemaal zo slecht nog niet. Heerlijke, gezonde en afwisselende maaltijden zoals spitskool-lasagne, suisepannenkoek met vers fruit of visfilet met asperges en kappertjes. Een voorproefje? Onderstaande recepten komen uit het boek:
Verplichte yolo-momentjes
Waar volgers van Sonja Bakker de SAS-dag invoerden (Schijt Aan Sonja), steken Deweer en haar dochter het positiever in: elke week een verplicht yolo-moment: You Only Live Once! Dat betekent iedere week een maaltijd waarbij je alles kan en mag eten waar je zin in hebt, óók frietjes. Door wekelijks een keer in het rood te gaan en een grotere hoeveelheid calorieën op te nemen, maak je je lichaam duidelijk dat het niet op de spaarmodus moet overschakelen en blijft het verbrandingskacheltje lekker branden. Het zorgt er bovendien voor dat je het voedingsplan – want dat is het tenslotte toch – makkelijker volhoudt.
De yolo-regels van Koken voor een maatje minder
Het yolo-moment kent natuurlijk wel een aantal regels. Zo mag je eten waar je zin in hebt, maar is het natuurlijk niet de bedoeling om jezelf te overeten: kwestie van gezond verstand. Daarnaast wordt aangeraden altijd tenminste drie dagen tussen twee yolo’s te laten zitten.
Meer goed nieuws: bij de methode van Deweer en Bossuyt is er een keer in de week ruimte voor een extraatje in de vorm van een of twee glaasjes alcohol.
Maat houden
In de tweede fase van Koken voor een maatje minder gaat het vooral om ‘de maat houden’. Want afvallen is één ding, maar op gewicht blijven is andere koek. Als je immers meteen weer in je oude voedingsgewoontes vervalt, zitten de kilo’s er zo weer aan. Fase twee draait dan ook om het kweken van ‘de maatje minder reflex’. Het is slechts één hoofdstuk, maar die pagina’s staan ramvol handige tips en trucs om de verloren kilo’s er ook daadwerkelijk af te houden. Denk aan lijnvriendelijke alternatieven voor bepaalde etenswaren, trucjes om gerechten smaakvol of smeuïg te maken zonder veel of ongezond vet te gebruiken en meer.
Handige lijstjes, tips en tricks
Praktisch gezien biedt het boek je overzicht en houvast. Naast de makkelijke eetschema’s bevat het een overzicht van de zaken die je altijd in huis dient te hebben (eieren!) en staan er duidelijke afspraken in over bijvoorbeeld de formaten en hoeveelheden die gebruikt worden. Tussendoortjes mogen, maar hoeven niet. Voor het geval je er wel behoefte aan hebt, staat er een handig overzicht in het boek met dingen die je tussendoor mag eten. Denk aan een ijsje, schaaltje yoghurt of mocktail. Verder bevat het boek vooral veel handige lijstjes en tips. Ook fijn: er worden flink veel adviezen gegeven voor als je eters krijgt of voor wanneer je bijvoorbeeld een barbecue hebt, maar ook tips voor wat je moet doen als het even niet lukt.
Wij zijn fan van dit boek. De methode is efficient bij overtollige zwangerschapskilo’s, tegen de pondjes die in de menopauze blijven plakken en ook mannen hebben er baat bij.
Koken voor een maatje minder door Hilde Deweer en Marie Bossuyt, uitgegeven door Forte Uitgevers. Hilde Deweer begeleidde als adjunct-uitgever 12 jaar lang grote namen in de culinaire wereld en is nu lifestyleredacteur bij gezondheid.be. Toen zij tijdens de menopauze kampte met wat extra kilo’s verzamelde ze haar kennis en ervaring om een afslankplan te ontwikkelen. Eerder schreef ze onder meer 100 Mocktails, 5 kg minder in 5 weken en Koken in het weekend
Haar dochter, Marie Bossuyt is een interieurarchitect met een hart voor lekker eten. Na haar zwangerschap gingen de kilo’s er niet meer zo makkelijk af. Tot ze ging meewerken en meedenken aan het afslankprogramma van haar moeder.