Mysterie: waar zijn de kleine eierdozen in de supermarkt gebleven?

Mysterie: waar zijn de kleine eierdozen in de supermarkt gebleven?

Wij hebben er niet zo’n last van, maar voor mensen die minder eieren eten is het wellicht wél vervelend: in de meeste supermarkten worden geen kleine eierdozen met vier eieren meer verkocht. Hoe komt dat?

Wie de eierschappen van onder andere Albert Heijn, Lidl en Aldi bekijkt, valt het meteen op: de doosjes met vier eieren ontbreken. Voor de meeste mensen niet zo’n ramp; maar koop je liefst kleine hoeveelheden omdat je single bent of misschien gewoon niet zo veel eieren gebruikt, dan grijp je nu mis. De kleinste eierdozen in het schap zijn op dit moment de doosjes met zes stuks.

Coronarichtlijnen

Een woordvoerster van AH legt in het AD uit dat het te maken heeft met de coronarichtlijnen: “De fabrikant die de doosjes maakt, heeft meerdere productielijnen. Bij de lijn voor de kleine eierdozen bleek dat het personeel niet de ruimte heeft om 1,5 meter afstand te houden. Als je met tien man aan een productielijn staat om doosjes te vouwen en te bestickeren, dan kun je er niet zomaar vier tussenuit halen. Dus wij verkopen voorlopig geen kleine eierdozen meer.”  

Geen kleine eierdozen in productie

Verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is gespecialiseerd in eierdozen en bevestigt aan de krant dat er geen kleine verpakkingen meer worden gemaakt. “We hebben onze kleinste productielijn inderdaad tijdelijk stilgelegd. Onze medewerkers stonden hier te dicht op elkaar, dus we moesten wel. Bij de grotere verpakkingen van onder meer 6 en 10 eieren konden we het productieproces wel volgens de richtlijnen inrichten. We zijn bezig de lijn anders in te richten, zodat ook de doosjes met 4 eieren binnenkort weer voorradig zijn. In de tussentijd raden we klanten aan iets meer ruimte in de koelkast te reserveren.”

Het van oorsprong Finse bedrijf produceert tussen de 400 en 500 miljoen eierdoosjes per jaar. “We leveren niet alleen aan Nederlandse bedrijven, maar zijn wereldwijd actief. Dus ook in veel buitenlandse supermarkten kun je momenteel geen kleine eierdozen kopen.”

Oplossing bij teveel eieren

Gelukkig is een eitje meer of minder ook voor eenpersoonshuishoudens geen ramp: maak een lekkere shakshuka en de helft van je eierdoosje is al op. Of bak ’s ochtends lekkere bananenpannenkoekjes. En wie niet van eieren houdt, lust vast wel gebak: deze lekkere citroencake met kokos bijvoorbeeld. 

Toch eieren over? Invriezen kan natuurlijk ook!

 

Nieuwsbericht van 29-05-2020. Bron: AD, foto via Shutterstock.


Related Posts

‘Ei onder Nederlanders populairste vleesvervanger’

‘Ei onder Nederlanders populairste vleesvervanger’

Veel Nederlanders eten bewust minder vlees, of zijn van plan hier binnenkort mee te starten. En ei is bij hen de populairste vleesvervanger. Gemiddeld één op de drie Nederlanders vervangt wekelijks ten minste een dag het stukje vlees door een eitje. Dat blijkt uit onderzoek […]

Nationaal EI Onderzoek 2020

Nationaal EI Onderzoek 2020

Ruim de helft van de ei-liefhebbers eet hun eitje het liefst (halfzacht) gekookt, zo blijkt uit het Nationaal EI onderzoek 2020. En in tegenstelling tot wat je zou denken, tikken ze ‘m niet in en onthoofden ze hem ook niet voor het consumeren. Helemaal pellen […]