Nattō met ei: authentiek Japans ontbijt

Nattō met ei: authentiek Japans ontbijt

Scrambled, gekookt of gebakken: we ontbijten graag met een eitje, zeker als we op vakantie zijn. In Japan ontbijten ze vaak met Nattō met ei. Een bijzonder gerecht, waar niet iedereen enthousiast over is. 

Mocht je ooit eens in Japan geweest zijn, dikke kans dat je toen Nattō (ook geschreven als natto) aangeboden kreeg.  Het is een traditioneel gerecht dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Japanners eten het graag bij het ontbijt, op een bedje van rijst met een rauw ei erop. Het is een beroemde en tegelijkertijd beruchte maaltijd.

Gefermenteerde sojabonen

Zoals gezegd draait het bij de Nattō eigenlijk om de bonen. Deze sojabonen zijn door de bacterie Bacillus subtilus nattō (ook wel Bacillus nattō genoemd) gefermenteerd. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in voeding, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Het is dit fermentatieproces dat nattō zijn kenmerkende plakkerigheid geeft, door de aanmaak van kleverige polymeren. Maar dat niet alleen: er worden ook enzymen, vitaminen en aminozuren gevormd.

Is nattō gezond?

nattō is door al die goede stoffen een prima manier om de dag te beginnen. Zo is het bijzonder rijk aan vitamine K2, dat een belangrijke rol speelt bij een goede botgezondheid en aderverkalking helpt tegengaan. Vitamine K2 (menaquinone of MK) zit niet in veel voedingsmiddelen, maar wel – een beetje – in andere gefermenteerde producten zoals kwark, kaas of yoghurt. K2 wordt verder voor een deel door bacteriën aangemaakt in de dikke darm vanaf de leeftijd van ongeveer 3 maanden. Wat het ook zo gezond maakt:  de Bacillus subtilus kan het verteringsproces overleven, waardoor het goed zijn werk kan doen in de darmflora. Dat maakt het goede probiotica.

Plakkerige, slijmerige textuur

Toch vindt niet iedereen nattō smakelijk. De plakkerige, slijmerige textuur, de geur (denk aan blauwe kaas of zelfs ammoniak) en de sterke smaak zijn voor veel mensen even wennen. Ook niet alle Japanners zijn er dol op trouwens. Degene die er wel mee ontbijten, eten het over het algemeen op gekookte rijst met een rauw ei er bovenop. Soms wordt er nog zeewier, soja en kimchi bij gegeten. Japanners noemen de combinatie van (rauw) ei, met rijst en nattō zelfs de perfecte maaltijd, waarbij je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet ieders favoriet dus, maar wel een gezonde start van de dag.

Wil je dit ontbijt zelf eens proberen, maar kom je voorlopig niet in Japan? Dan kun je nattō bij de toko krijgen of online bestellen. Ook lekker zijn deze andere Japanse gerechten met ei: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek) of onsen tamago (spa eieren).

 

Bronnen: Voedingscentrum, I am a Foodie, A Healthy Life, foto via Shutterstock.


Related Posts

Koolhydraatarme wolkenbroodjes

Koolhydraatarme wolkenbroodjes

Wolkenbroodjes zien er een beetje uit als pitabroodjes, maar dat zijn ze zeker niet. Het is een heerlijk koolhydraatarm alternatief voor brood. En dat met slechts drie ingrediënten. Lekker met zalm en avocado!

Aspergesoldaatjes met een zachtgekookt ei en parmaham

Aspergesoldaatjes met een zachtgekookt ei en parmaham

Soldaatjes en zachtgekookte eitjes horen bij elkaar. Maar wie zegt dat die soldaatjes per se van brood moeten zijn? Wij maakten ze van groene asperges met een lekkere parmaham. Aspergesoldaatjes dus! Heerlijk om te dippen en zo heb je bij ontbijt of lunch gelijk weer […]