Oyakodon: een kom vol umami (in minder dan 30 minuten)

Oyakodon: een kom vol umami (in minder dan 30 minuten)

Een gerecht dat in minder dan 30 minuten op tafel staat en werkelijk één bom umami is. Dan heb je het over oyakodon. Lekker, makkelijk én gezond. Met een eitje natuurlijk.

Oyakodon – ook wel oyako donburi genoemd – is een van de populairste lunchgerechten in Japan. Je zou het het Japanse fastfood kunnen noemen, maar dan een stuk gezonder dan wat we hier in een fastfoodrestaurant halen. Misschien is soulfood of comfortfood een betere omschrijving. 

Wat is oyakodon?

Letterlijk betekent oyakodon ‘ouder-en-kind rijstkom’. Kip (de ouder), ei  (het kind) en uien worden langzaam gegaard in een zoetzure bouillon op basis van dashi en soja. En dat wordt geserveerd op een bedje van gestoomde rijst. Iedere hap boordevol umami de vijfde, hartige smaak (ook wel de smaak van ‘heerlijkheid’ genoemd). Het is overigens niet alleen favoriet streetfood, maar wordt in Japan ook heel vaak thuis gemaakt en als hoofdmaaltijd gegeten.

In onderstaande video zie je hoe de Japanse Nami van Just One Cookbook oyakodon op de traditionele manier bereidt.

 

Dashi is overigens een bouillon die wordt getrokken van zeewier en bonito flakes, verkrijgbaar bij de betere supermarkt en online. Maar het is ook makkelijk zelf te maken (check bijvoorbeeld dit recept van coquinaria). Maak dan gelijk meer, want je kunt het makkelijk tot 5 dagen in de koelkast bewaren (of invriezen).

Oyakodon: een kom vol umami

7 januari 2020
: 2
: 15 min
: 15 min
: 30 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 2 eieren (L)
  • 2 kippendijen (zonder bot)
  • 160 ml dashi
  • ½ ui
  • 1½ eetlepel mirin (Japanse zoete rijstwijn)
  • 1½ eetlepel sake
  • 1½ eetlepel sojasaus
  • 1½ theelepel suiker
  • Sesamzaadjes, zeewier en/of bosui voor de garnering
  • Rijst (gekookt voor 2 personen)
Bereiding
  • Stap 1 Doe de dashi samen met de mirin, de sake en de sojasaus in een kom of maatbeker.
  • Stap 2 Voeg de suiker toe en meng met een garde of handmixer tot de suiker opgelost is.
  • Stap 3 Snijd de ui fijn en klop één ei los.
  • Stap 4 Snijd de kip stukjes van zo’n 4 centimeter.
  • Stap 5 Verdeel alle ingrediënten behalve het ei in tweeën, want je bereidt de oyakodon per portie.
  • Stap 6 Doe de (helft van) de kip en de ui in een wok of sauspan, verdeel het gelijkmatig en schenk de helft van de bouillon erover. Breng dit aan de kook.
  • Stap 7 Zet het vuur middellaag en schep het schuim (als dat er is) eraf. Doe nu het deksel op de pan en laat dit 5 minuten garen tot de kip niet roze meer is.
  • Stap 8 Bedruip het geheel voorzichtig met het losgeklopte ei, doe het deksel er weer op en laat het geheel nog even garen. Je oyakodon is klaar als je ei gaar maar niet helemaal hard is.
  • Stap 9 Schep de oyakodon uit de pan over een portie rijst en garneer dit met de bosui, sesam en/of zeewier.
  • Stap 10 Herhaal alle stappen voor de tweede portie oyakodon.

 

Lekker? Probeer dan ook eens een van de andere Japanse eiergerechten, zoals deze hartige Japanse pannenkoek of deze heerlijke hartige custard.

 

Bronnen: Serious Eats, Just One Cookbook, foto via Shutterstock.


Related Posts

Foe yong hai met extra veel groenten van Francesca Kookt

Foe yong hai met extra veel groenten van Francesca Kookt

Er zijn weinig foodlovers die Francesca van Berk van het populaire kookblog Francesca Kookt niet kennen. Wij kregen haar favoriete eierrecept: foe yong hai met extra veel groenten.

Asperges met gerookte zalm en dille-hollandaisesaus

Asperges met gerookte zalm en dille-hollandaisesaus

Asperges: de meeste mensen vinden ze heerlijk. We noemen ze niet voor niets ‘ het witte goud’. Deze combinatie van witte asperges met gerookte zalm en zelfgemaakte dille-hollandaisesaus staat in een half uurtje op tafel. Om van te watertanden!