Koningsdag! Daar hoort natuurlijk een oranje tompouce bij. Kies niet voor zo’n klef ding uit de supermarkt, maar haal verse bij de bakker. Of maak ze lekker zelf. Dat is makkelijker dan je denkt!
Tompoucen, tompouces, tompoesen of tompoezen… wat jouw spellingkeuze ook is, ze zijn gemakkelijk zelf te maken. Want of je ze nu met roze of oranje dakje maakt, zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder dan uit de supermarkt. Wel kan de bladerdeeg wat zacht worden als je ze te lang laat staan. Het is dan ook aan te raden de banketbakkersroom van te voren te maken en pas vlak voor het serveren op het bladerdeeg te smeren. Als je de room voor de oranje tompoucen een avond eerder maakt, is het ook niet zoveel werk op Koningsdag zelf én heeft het ruim de tijd om op te stijven.
Gele of witte banketbakkersroom
De banketbakkersroom van deze oranje tompoucen krijgt trouwens zijn lichtgele kleur omdat we custardpoeder gebruiken. Als je alleen maizena of bloem gebruikt, krijg je witte banketbakkersroom. Je kunt ook Zwitserse room voor de vulling gebruiken. Zwitserse room is een combinatie van banketbakkersroom en slagroom en is daardoor luchtiger van structuur en smaak.
In dit recept gebruiken we alleen de eidooiers. Van de eiwitten kun je eventueel nog meringues maken.
Oranje tompouce

Ingrediënten
- 3 eidooiers
- 10 vierkante plakjes roomboter bladerdeeg
- 500 milliliter melk
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 45 gram custardpoeder
- 200 gram poedersuiker
- Oranje levensmiddelenkleurstof
- Water
- Slagroom (optioneel)
- Blikje mandarijntjes (optioneel)
Bereiding
- Stap 1 Giet 450 milliliter melk in een pan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
- Stap 2 Doe de overgebleven melk melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Meng daarna de custardpoeder erdoor en maak er een mooi glad papje van.
- Stap 3 Als de melk kookt, verwijder je het vanillestokje. Giet vervolgens de helft van de hete melk bij het custardmengsel. Roer dit goed door en giet het mengsel daarna weer bij de melk in de pan. Breng al roerend aan de kook. Laat 1 tot 2 minuten al roerend doorkoken.
- Stap 4 Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal en dek deze af met plasticfolie. leg het folie direct op de room ligt, zodat er geen vel op komt.
- Stap 5 Laat de banketbakkersroom eerst afkoelen op het aanrecht en zet daarna tot gebruik in de koelkast.
- Stap 6 Klop de banketbakkersroom direct voor gebruik nog even door.
- Stap 7 Verwarm de oven voor op 220° Celsius.
- Stap 8 Snijd de bladerdeegplakjes doormidden, zodat je 20 even grote rechthoekige stukken krijgt.
- Stap 9 Prik er met een vork gaatjes in en bak de bladerdeeg in ongeveer 12 minuten lichtbruin in de oven.
- Stap 10 Meng voor het glazuur de poedersuiker met een beetje water. Begin met een eetlepel water en voeg eventueel meer toe zodat het glazuur stroperig, maar smeerbaar blijft. Voeg druppels oranje kleurstof toe totdat je een mooie kleur oranje hebt. Waarschijnlijk zijn twee tot drie druppels genoeg.
- Stap 11 Besmeer de helft van de afgekoelde bladerdeegplakjes met glazuur, over de andere helft verdeel je de banketbakkersroom.
- Stap 12 Leg een bladerdeegkapje met glazuur op ieder plakje met banketbakkersroom. Garneer eventueel met slagroom en een partje mandarijn voor een extra feestelijk effect.
Hoe eet je een tompouce?
De prikker: zet je vork erin
Zet je vork recht op de bovenste glazuurlaag en ga voorzichtig door alle lagen heen tot je de bodem hebt doorgeprikt. Als je dit rustig doet, dan heb je in één hap alle lagen van de tompouce op je vork.
De kantelaar: leg de oranje tompouce op z’n zij
Je kunt de tompouce ook op z’n zij leggen. Zo blijven de lagen makkelijker op elkaar en kun je er met je vork gemakkelijk stukjes van af prikken.
De splitter: eerlijk delen
Wil je de banketbakkersroom op zowel de onder- als de bovenkant? Haal dan de bovenkant van de tompouce en verdeel de vulling over de onderste en de bovenste laag.
De sloper: het dak eraf
De makkelijkste manier om je tompouce te eten is deze te demonteren. Je begint met het opeten van de bovenste laag. Daarna kun je ervoor kiezen om de banketvulling los op te eten of samen met de onderkant.
Het bovenste onder
Alle lagen in een keer, in één grote hap? Haal dan het dakje eraf en leg hem ondersteboven neer. Zet de laag met de room op de omgekeerde onderste laag. Zo kun je een grote hap nemen zonder dat de vulling er tussenuit valt.
(Bron eettips: Hema)
Lekker? Probeer dan ook eens deze appelmoescake!
Foto via Shutterstock.